ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Όπρα για πρόεδρος;

opra-gia-proedros

«Μια νέα ημέρα διαφαίνεται στον ορίζοντα». Θα μπορούσε να είναι προεκλογικό σύνθημα. Κάποιοι σίγουρα το εξέλαβαν ως τέτοιο και γι’ αυτό αμέσως μετά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών, κατά τη διάρκεια των οποίων η παρουσιάστρια, επιχειρηματίας και ηθοποιός Όπρα Γουίνφρι παρέλαβε το βραβείο «Cecil B. De Mill» εκφωνώνοντας την περίφημη πλέον ομιλία της, τα σενάρια της υποψηφιότητάς της για το 2020 έδωσαν και πήραν. Δεν είναι η πρώτη φορά. Πολλάκις έχει γίνει πρωταγωνίστρια τέτοιων σεναρίων και, παρότι πριν από τρεις μήνες στο CBS τα είχε διαψεύσει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι, όταν έγραφε αυτόν τον λόγο, δεν το είχε στο μυαλό της. 

Πολλά σημεία του, που εξετάζονται τώρα ενδελεχώς από πολιτικούς αναλυτές, αποδεικνύουν πως δεν ήταν ένας τυχαία σχεδιασμένος λόγος. Ίσως, πριν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, το σενάριο μιας τηλεστάρ επιχειρηματία που αναδεικνύεται πρόεδρος χωρίς πολιτική εμπειρία να φαινόταν αδύνατο, όχι τώρα όμως. Με τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης να έχουν αφυπνίσει τους Αμερικανούς, το γυναικείο κίνημα να κερδίζει συνεχώς έδαφος και την επίδοση του Τραμπ να χαρακτηρίζεται επιεικώς κωμικοτραγική σε πολλά μέτωπα, ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή να μπουν τα θεμέλια για την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας προέδρου των ΗΠΑ. 

Άλλωστε, η Γουίνφρι, που κατέχει και τον τίτλο της πρώτης Αφροαμερικανίδας δισεκατομμυριούχου και είναι από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της χώρας, μπορεί να ζητάει τη βοήθεια των Ομπάμα όταν τη χρειάζεται – είναι στενοί φίλοι. Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως τη συμπαθεί μεν, αλλά θα την κέρδιζε εύκολα σε μια αναμέτρηση. Αλλά σίγουρα θα προτιμούσε να μη χρειαστεί να το αποδείξει στην πράξη… ■