Aυτήν την Κυριακή με την «Κ»: Πάμε μια βόλτα στον Πειραιά

Aυτήν την Κυριακή με την «Κ»: Πάμε μια βόλτα στον Πειραιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λιμάνι που γίνεται προορισμός, στο νέο τεύχος του Greece Is Athens.

Έστω ότι έρχεται ένας φίλος σας από το εξωτερικό και σας ζητάει πληροφορίες για μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, το κοντρινότερο στην Αθήνα και έκτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης. «Τι μέρος είναι;» «Ποια είναι τα μυστικά, οι γειτονιές, τα στέκια του;». Θα τον οδηγούσατε με κλειστά μάτια; Ή θα κατεβαίνατε κι εσείς μαζί του για να ανακαλύψετε έναν τόπο που για πολλούς Αθηναίους είναι αχαρτογράφητο πεδίο, κάτι που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η αναβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς του Παπαστράτου, σε συνδυασμό με την απόφαση για ριζική ανακαίνιση του Πύργου Πειραιά, την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο, την επέκταση του μετρό και του τραμ που έρχονται να προστεθούν στο δίκτυο του ΗΣΑΠ και του προαστιακού είναι μια σειρά από μεγάλες πρωτοβουλίες που συναντούν πολλές μικρότερες: νέες γκαλερί που τις είχε ανάγκη η πόλη (μόλις τον Σεπτέμβριο μετεγκαταστάθηκε από τη Βηρυττό η γκαλερί σύγχρονου ντιζάιν Carwan, στον χώρο μιας παλιάς αποθήκης του 19ου αι.), ζαχαροπλαστεία με άποψη (Bon Bon Fait Maison), μπιστρό που συνδέονται με πειραιώτικα τοπόσημα (Filotimos στην πλαϊνή όψη του Δημοτικού Θεάτρου) δίνουν στον Πειραιά αφορμές εξωστρέφειας. Θα ήταν άδικο, όμως, να περιοριστεί το ενδιαφέρον μας στις νέες αφίξεις.

Γιατί ο Πειραιάς (κάτι που πολύ καλά ξέρουν οι Πειραιώτες, γι’ αυτό και τον λατρεύουν) κρύβει τεράστιο πλούτο, συνδυάζοντας τα ασυνδύαστα: τα αστεροφορεμένα με Michelin εστιατόρια με τα ταπεινά καφενεία, τα αρμένικα αλλαντοποιεία με τα αμερικάνικα μπεργκεράδικα, τα πιροσκί με το ταϊλανδέζικο, τη θάλασσα της Πειραϊκής με τον λόφο της Καστέλλας, τις μεγαλοπρεπείς νεοκλασικές εκκλησίες με τα underground λιμανίσια στενά. Όλα αυτά υπό τους γνώριμους ήχους του μπουζουκιού, το οποίο η πόλη του ρεμπέτικου δεν εγκατέλειψε ποτέ, αντιθέτως διαθέτει τεχνίτες που με μεράκι κατασκευάζουν ακόμα.  

Eλάτε κι εσείς λοιπόν να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τον γνωστό-άγνωστο Πειραιά, αφού πρώτα διαβάσετε το σχετικό αφιέρωμα στο ολοκαίνουργιο τεύχος του Greece Is – Aθήνα, που κυκλοφορεί με την Καθημερινή την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή