Νίκος Μανωλόπουλος: Διευθύνων σύμβουλος Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Νίκος Μανωλόπουλος: Διευθύνων σύμβουλος Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα απόλυτα εορταστικό, το Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται τον νέο χρόνο με αλλεπάλληλες δράσεις, ακόμα μεγαλύτερους από πέρυσι αριθμούς επισκεψιμότητας και την Εθνική Βιβλιοθήκη να προχωράει σταθερά στην πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων της. Ήδη οι ερευνητές αλλά και το ευρύ κοινό έχουν πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και στο δανειστικό τμήμα, ενώ από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης. Γι’ αυτές τις ευχάριστες στιγμές, για την προβολή της Αθήνας ως πολιτιστικού προορισμού και άλλα ενδιαφέροντα θέματα μας μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος.

Στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το ΚΠΙΣΝ. Πώς μεταφράζεται η επισκεψιμότητα σε αριθμούς;

Με εφαλτήριο το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την ιδιοφυή αρχιτεκτονική του Renzo Piano που το υλοποίησε, αλλά και με σχέδιο, συνεχή προσπάθεια και δουλειά, κερδήθηκε με τον πιο θεαματικό τρόπο το μεγάλο στοίχημα της επισκεψιμότητας. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούσαν για 700.000 επισκέψεις τον χρόνο, όμως το 2017 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια. Σύντομα θα γνωρίζουμε και τον αριθμό για το 2018, αλλά ήδη ξέρουμε ότι η επισκεψιμότητα θα έχει σημειώσει νέο ρεκόρ.

Πέρυσι, την τελευταία μέρα του χρόνου, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι γιόρτασαν στο ΚΠΙΣΝ την έλευση του νέου έτους, ενώ φέτος, την 1η Δεκεμβρίου, στη φωταγώγησή του συγκεντρώθηκαν 15.000 επισκέπτες.

Θεωρείτε πως αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν την επιτυχημένη λειτουργία του;

Για ένα πολυδύναμο κέντρο όπως το ΚΠΙΣΝ η επισκεψιμότητα είναι ο κρισιμότερος δείκτης. Ωστόσο όλοι οι ποιοτικοί δείκτες που έχουμε είναι πολύ θετικοί. Οι κάτοικοι της Αττικής έρχονται και ξανάρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς ζουν την εμπειρία ενός χώρου υψηλής αισθητικής και πολιτισμού, με σεβασμό σε όλο ανεξαιρέτως το κοινό, με φροντίδα για τις ανάγκες του και με ασφάλεια. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η καθιέρωσή του ως μέρους της καθημερινότητάς τους με ουσιαστικό τρόπο, όχι απλώς ως αξιοθέατου.

Για την επιτυχία αυτή οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και σήμερα έχουμε διοργανώσει περισσότερες από 6.500 δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του.

Από την άποψη της συνολικής λειτουργίας, πολύ σημαντικό είναι ότι τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έθετε το Επιχειρησιακό Σχέδιο που παραλάβαμε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στην ελληνική πολιτεία.

Με ποιο σκεπτικό σχεδιάστηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ;  

Στόχος μας είναι το ΚΠΙΣΝ να αποτελεί τόπο γιορτής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής. Έχουμε οργανώσει πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων με μουσική για όλες τις ηλικίες, με χορό, τσίρκο, παραμύθια, γιορτινά εργαστήρια και παιχνίδια. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργήσαμε την πιο εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη βόλτα της Αθήνας με το παγοδρόμιο πάνω στο Κανάλι, τρία πανύψηλα έλατα στην Αγορά και 80 στολισμένα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο.

Ένα νέο στοιχείο φέτος είναι οι διαδραστικές φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδιάζουμε να εντάξουμε τέτοιες δράσεις ως μονιμότερο στοιχείο του προγραμματισμού μας, όπως κάναμε και με το παγοδρόμιο στο κανάλι. Σε όλα αυτά έχουμε τη διαρκή στήριξη και την ενθάρρυνση του ΙΣΝ.

Νίκος Μανωλόπουλος: Διευθύνων σύμβουλος Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-1

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού διασταυρωνόμαστε συχνά με τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ήταν εξαρχής στόχος η αξιοποίησή του για την προβολή της Αθήνας ως πολιτιστικού προορισμού;

Η ανάδειξη του ΚΠΙΣΝ ως παγκόσμιου αρχιτεκτονικού τοπόσημου και μητροπολιτικού πολιτιστικού προορισμού είναι κομμάτι της αποστολής του και με χαρά υποδεχόμαστε τουρίστες και γκρουπ από όλο τον κόσμο. Από τους New York Times μέχρι το περιοδικό Wallpaper* και από το Condé Nast Traveler μέχρι το Monocle, τον Guardian και το Le Point, αλλά και από τηλεοπτικούς σταθμούς από ολόκληρο τον κόσμο, το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το ΚΠΙΣΝ παραμένει υψηλό και συμβάλλει δραστικά στην προβολή της Αθήνας και στην ανάδειξη του σύγχρονου χαρακτήρα της. Για τον λόγο αυτόν έχουμε αναπτύξει συνεργασία με φορείς όπως ο ΕΟΤ, το Marketing Greece και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε εμπειρίες που να ανταποκρίνονται ειδικότερα στις ανάγκες των Ελλήνων και ξένων τουριστών. Για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού κρίσιμη θα είναι, βέβαια, και η συμβολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Τι δηλώνει η εμπειρία του ΚΠΙΣΝ ως προς τη σχέση των Αθηναίων με τον δημόσιο χώρο; Πώς τον αξιοποιούν;

Αναπόσπαστο στοιχείο του οράματος του ΚΠΙΣΝ, ήδη από τη φάση του σχεδιασμού του, είναι να εμπεδώσει και να επαναπροσδιορίσει την έννοια και τη χρήση του δημόσιου χώρου και τη σχέση των πολιτών με αυτόν. Κεντρικό στοιχείο της αποστολής μας είναι να αποτελεί έναν χώρο που όλοι τον αισθάνονται δικό τους και είναι ανοιχτός, προσφέροντας εμπειρίες ζωής. Είναι κάτι που το βλέπουμε και το ζούμε, καθώς οι επισκέπτες μας είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, με διαφορετικές καταβολές και ποικίλα ενδιαφέροντα, με ή χωρίς αναπηρία, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της πόλης. Η πολλαπλότητα αυτή, πάντα με υψηλά κριτήρια ποιότητας, αποτελεί βασικό στοιχείο του προγραμματισμού μας.

Υπάρχει όμως μια κοινή συνιστώσα: οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν τόσο με τον ίδιο τον χώρο όσο και μεταξύ τους με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, το κοινό σέβεται τις εκδηλώσεις, τις εγκαταστάσεις και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όπως ακριβώς και το ΚΠΙΣΝ σέβεται το κοινό.

Πότε εκτιμάτε ότι θα τεθεί σε πλήρη  λειτουργία η Εθνική Βιβλιοθήκη;

Η ερώτησή σας έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αυτές τις μέρες ανοίγει τόσο στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όσο και στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο κέντρο της πόλης και προσφέρει στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό διευρυμένες συλλογές, σύγχρονες υπηρεσίες και Δανειστικό Τμήμα. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στο νέο κτίριο, οι αναγνώστες έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και στο Δανειστικό Τμήμα και από 14 Ιανουαρίου 2019 θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης. Επίσης, την ίδια μέρα επαναλειτουργεί και το Βαλλιάνειο ως αναγνωστήριο εφημερίδων και ως πύλη πληροφόρησης με υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Πέρα από τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα της, πόση επισκεψιμότητα μπορεί να αντέξει η Εθνική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο ενός τόσο δημοφιλούς πολιτιστικού κέντρου;

Η μεγάλη επισκεψιμότητα δημιουργεί μια προοπτική εξωστρέφειας για την Εθνική Βιβλιοθήκη, όπως άλλωστε και για τη Λυρική Σκηνή. Το ίδιο έχουμε διαπιστώσει και από τα ανοιχτά αναγνωστήρια τα οποία καθημερινά γεμίζουν με κόσμο, κυρίως νέους. Από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου, την είσοδο στην Αγορά και την υποδοχή της Βιβλιοθήκης, όπου το βλέμμα όποιου έρχεται γεμίζει με βιβλία, μέχρι και τη νέα λειτουργία του Δανειστικού Τμήματος, η Βιβλιοθήκη στο νέο της σπίτι προσκαλεί τους επισκέπτες της να την ανακαλύψουν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το βιβλίο, που είναι και το ζητούμενο.

 

Μοιραστείτε μαζί μας κάποια ιδιαίτερη στιγμή από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΚΠΙΣΝ.

Συγκινητική στιγμή ήταν η περσινή παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν στην αλλαγή του χρόνου ανταλλάξαμε ευχές μαζί με 20.000 φίλους του Κέντρου Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ήρθαν να γιορτάσουν μαζί μας. Θυμάμαι πάντα τη θέρμη και τη χαρά αυτής της γιορτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT