Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς: Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ)

Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς: Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρατήρηση ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αθηναϊκές κρατήσεις διαφέρει σημαντικά από αυτές σε άλλους τουριστικούς προορισμούς,  η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, θεωρεί πως δεν μπορούν ακόμη να γίνουν προβλέψεις για το 2020. Αναφέρει ωστόσο ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της δημιουργούν προβληματισμό, επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα μας είναι να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να εξελιχθεί σε ακόμη πιο κυρίαρχο προορισμό.

Πώς κρίνετε τη φετινή σεζόν και τι βλέπετε για το 2020;

Η φετινή τουριστική χρονιά χαρακτηρίζεται από μια έντονη αντίφαση, που οδηγεί σε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, ιδιαίτερα για τους φορείς που χαράσσουν την τουριστική πολιτική. Τη στιγμή που οι αφίξεις επισκεπτών στην Αθήνα παραμένουν εντυπωσιακές, αποδεικνύοντας τη δυναμική του προορισμού, οι αφίξεις στα ξενοδοχεία της πόλης ακολούθησαν αρνητική πορεία από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα – εκτός από τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018. Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση κατά 2,4% της μέσης πληρότητας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Την πτώση αυτή συνόδευσε και η μείωση του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 1,3%. Τα δεδομένα σίγουρα γεννούν προβληματισμό για την πορεία του 2020, αν και ειδικά για την Αθήνα είναι παράτολμο να γίνονται προβλέψεις, καθώς ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι κρατήσεις διαφέρει σημαντικά απ’ ό,τι συμβαίνει σε λοιπούς τουριστικούς προορισμούς.

Διαθέτει η χώρα τις προϋποθέσεις προκειμένου να διατηρήσει τις καλές επιδόσεις;

Η χώρα μας διαχρονικά αποδεικνύει ότι έχει τις δυνατότητες, όχι απλώς για να διατηρήσει τη φήμη, το κύρος και τις καλές επιδόσεις της στον τουρισμό, αλλά και για να εξελιχθεί σε έναν ακόμα πιο κυρίαρχο διεθνή προορισμό. Το διαχρονικό πρόβλημά μας, έναντι πολλών ανταγωνιστών, είναι η αδυναμία μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά ενδογενείς αντιξοότητες. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον βηματισμό μιας χώρας που ξέρει να δημιουργεί η ίδια τις αναγκαίες συνθήκες και τις προϋποθέσεις. Τα όσα απαιτούνται για τη σωστή διαχείριση των προορισμών, τη διεθνή προβολή τους και τον συνεχή εμπλουτισμό τους με νέες προτάσεις προς τον επισκέπτη είναι γνωστά. Η χώρα μας, όμως, διαθέτει τεράστια εμπειρία στον τουρισμό. Δεν μας τιμά, αλλά ούτε και μας επιτρέπεται να συζητάμε τα ίδια επί δεκαετίες (όπως, για παράδειγμα, για τον συνεδριακό τουρισμό, τα λιμάνια και τις μαρίνες μας, τα σκουπίδια σε πόλεις και νησιά κ.λπ.). Θα έπρεπε όλα αυτά τα προβλήματα να τα είχαμε ήδη επιλύσει.

Πώς προχωράει η «συνύπαρξη» με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων; Έχει μπει τάξη τελικά;

Πιστεύω πως τα σημαντικά τουριστικά, αλλά και τα σοβαρότατα κοινωνικά θέματα που έχουν προκύψει μέσω της ανεξέλεγκτης και χωρίς κάποιο σχέδιο εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν γίνει πλέον ευρέως ορατά και αντιληπτά σε όλους. Ζητήματα όπως ο υγιής και αθέμιτος ανταγωνισμός, η ασφάλεια ενοίκων-επισκεπτών, η φοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία στην απασχόληση εργαζομένων κ.λπ. είναι πολύ σημαντικά και έχουν διαπιστώσει ήδη τα αποτελέσματά τους τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και η ελληνική κοινωνία. Αυτό που μένει είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σαφείς και ξεκάθαρες οι προθέσεις της πολιτείας να ρυθμίσει όλα τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από τη νέα αυτή τάση στη διαμονή των επισκεπτών το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει δηλαδή να προκύψουν λύσεις δίκαιες για όλους, ιδανικές για το προφίλ του κάθε προορισμού, που θα συνυπολογίζουν τους πολίτες, τις κοινωνικές ανάγκες, την αρμονική συνύπαρξη των επιχειρήσεων και φυσικά την τήρηση των κανόνων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας για την ξενοδοχία και τι ελπίζετε για το μέλλον;

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας και του αισθήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, στοιχείο απαραίτητο για την περαιτέρω άνοδο του τουρισμού, αλλά και τη δική μας ανάπτυξη – ως πολιτών ή επιχειρήσεων. Έχω την ελπίδα πως η ελληνική ξενοδοχία θα ξεπεράσει τις τωρινές αντιξοότητες και θα φτάσει στην κορυφή της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον ξένο επισκέπτη. Σε αυτό πιστεύω ότι θα συμβάλουν καθοριστικά και οι νεότερες γενιές, τα νέα παιδιά στον τουρισμό, που εύχομαι να αγαπήσουν τον χώρο αυτό, να του αφοσιωθούν και να τον εξελίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή