Ψάχνοντας για Βωλίτες

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένες μανιταροεξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα με τους ειδικούς.

THE FUNGHI SHEPHERD, ΓΡΕΒΕΝΑ

To όνομά τους σημαίνει «βοσκός μανιταριών» – αυτό ακριβώς νιώθουν ότι είναι ο Ηλίας και η Κατερίνα, που ασχολούνται επαγγελματικά με τα μανιτάρια στο Ζαγόρι την τελευταία δεκαετία. Σαν τα ξωτικά, όλη μέρα μέσα στο δάσος μαζεύουν μανιτάρια, παράγουν μανιταροπροϊόντα και διοργανώνουν εξορμήσεις, με πρωταρχικό στόχο να φέρουν σε επαφή τον κόσμο με τη φύση. Μετά το περπάτημα και τη συλλογή μανιταριών και άλλων πρώτων υλών ακολουθεί συνήθως μια σειρά υπαίθριων δραστηριοτήτων: τυροκόμηση, ζύμωμα ψωμιού και ασφαλώς μαγείρεμα. Το γεύμα περιλαμβάνει μανιταρόσουπα, φρέσκο τυρί και ψωμί, σπιτική μαρμελάδα αγριοφράουλα και ντόπιο τσίπουρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους ακολουθήσετε σε τρουφοκυνήγι και στα workshops μαγειρικής ή αναγνώρισης μανιταριών, για τα οποία μάλιστα είναι πιστοποιημένοι από τον ΔΙΦΟΠ. Το κόστος κυμαίνεται από 45 έως 90 ευρώ/άτομο, ανάλογα με το κόνσεπτ της εκδρομής. Προγραμματισμένη είναι η μανιταροεξόρμηση στον Γυφτόκαμπο για τις 16-18 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον ξενώνα Free Inn Zagori. Τηλ. 6908-997259, funghishepherd.com

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Εδώ και έξι χρόνια, το υπερδραστήριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικείωση του κοινού με τα μανιτάρια, πρωτοστατώντας σε πλήθος εκδηλώσεων: «δική του» υπόθεση είναι μεταξύ άλλων και η επιτυχημένη ετήσια γιορτή μανιταριών στην περιοχή, που συγκεντρώνει πάνω από 15.000 ανθρώπους, αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω Covid-19. Μπορείτε, κατόπιν συνεννόησης, να απολαύσετε γευσιγνωσίες στον χώρο του μουσείου, αξιοποιώντας τους 50 κωδικούς προϊόντων που παράγουν οι ίδιοι, ωστόσο διάσημο είναι πια το τρουφοκυνήγι, το οποίο έχει παρουσιαστεί και από το National Geographic, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Γίνεται μία φορά τον μήνα (ή κατόπιν συνεννόησης) και περιλαμβάνει βόλτα στο δάσος με εκπαιδευμένους τρουφοκυνηγούς και τρουφόσκυλα και συλλογή του πολύτιμου μύκητα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο λουκούλλειο γεύμα: στους ξύλινους πάγκους καταφθάνουν τρουφομανιταρομακαρονάδες και άλλες μανιταρονοστιμιές, τις οποίες ετοιμάζει μπροστά στους συμμετέχοντες εξειδικευμένος σεφ. Ακολουθεί ξενάγηση στα δύο μουσεία. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε σχολεία, παρέες ή γίνεται και πριβέ, διαρκεί 3½ ώρες και το κόστος είναι: 36 ευρώ/άτομο ή 15 ευρώ/άτομο για σχολεία. Το πριβέ κοστίζει 450 ευρώ. 
Τηλ. 24320-24959, meteoramuseum.gr

OVERLAND, ΓΡΕΒΕΝΑ

Αξέχαστες περιηγήσεις μέσα στα πολύχρωμα τους φθινοπωρινούς μήνες δάση των Γρεβενών διοργανώνει εδώ και χρόνια η εταιρεία Overland του δασοπόνου και οικοξεναγού Απόστολου Διανέλλου. Η εξόρμηση περιλαμβάνει πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα ή στο όρος Όρλιακας, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται ενημέρωση για τα μανιτάρια, αλλά και την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, και οργανώνεται πλούσιο μανιταρογεύμα στη φύση. Ως επίλογος έρχεται η βόλτα στο όμορφο χωριό Σπήλαιο και στον ναό της Παναγιάς Σπηλιώτισσας. 

Το κόστος ανέρχεται στα 18 ευρώ/άτομο και η επόμενη εξόρμηση έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Παρόμοιες μανιταροβόλτες διοργανώνει και η Trekking Hellas στη Βάλια Κάλντα. Και οι δύο συνεργάζονται με τους έμπειρους μανιταροσυλλέκτες Ανδρέα Σλιάρα και Φώτη Παρασκευαΐδη, οι οποίοι διατηρούν στην πόλη των Γρεβενών τα εξειδικευμένα παντοπωλεία Ηδύγευστον (τηλ. 24625-01260) και Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών (τηλ. 24620-84371) αντίστοιχα. 
Οverland, τηλ. 24620-85032 / Trekking Hellas, τηλ. 6977-010060

PINDOS HAWKS, ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Ψάχνοντας για Βωλίτες-1
Pindos Hawks © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ


Στα ορεινά του Μετσόβου και στις παρυφές της Βάλια Κάλντα, θα περιηγηθείτε σε χορτολιβάδια και σκιερά δάση προς αναζήτηση μανιταριών. Οι έμπειροι οδηγοί της Pindos Hawks θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε τα βρώσιμα είδη – συνήθως στη μανιταροσυλλογή στην περιοχή αυτή αφθονούν τα λευκά αγαρικά. Όταν οι καιρικές συνθήκες βοηθούν, τα ξύλινα καλαθάκια δεν καταφέρνουν να χωρέσουν όλα τα μανιτάρια της συγκομιδής. 
Ακολουθεί μαγείρεμα από έμπειρους σεφ και φαγητό με πρωταγωνιστές τα ολόφρεσκα μανιτάρια που συλλέχθηκαν. Tηλ. 6948-949.789, pindoshawks.gr  – Λ. Κ.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ, ΕΥΒΟΙΑ

Η εταιρεία στους Καθενούς Ευβοίας, η οποία σύστησε τα μανιτάρια στο ευρύ κοινό μέσα από τις καλλιέργειές της, διοργανώνει σεμινάρια αναγνώρισης άγριων μανιταριών στη φύση. Μυκητολογία, οικολογική συνείδηση, αρχές συλλογής μανιταριών, διατροφική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες παρουσιάζονται από έμπειρους γεωπόνους – μυκητολόγους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έμπειρους συλλέκτες της περιοχής. 
Το σεμινάριο ξεκινά με επίσκεψη στη φάρμα των μανιταριών στον Πισσώνα, συνεχίζεται με βόλτα στα δάση της Δίρφυος και ολοκληρώνεται με πικνίκ μανιταροεδεσμάτων στον ελαιώνα της εταιρείας (κόστος: 35 ευρώ/άτομο και 12 ευρώ/άτομο για το γεύμα).

Επιπλέον, κάθε Σάββατο ή Κυριακή, από τις 10.00 έως τις 14.00, φιλοξενεί διαδραστικό σεμινάριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να καλλιεργούν μόνοι τους μανιτάρια σε χαρτί, υπολείμματα καφέ, πριονίδι ή άχυρο σιταριού (κόστος: 66 ευρώ/άτομο, παιδιά κάτω των 16 ετών δωρεάν). Τηλ. 22280-71300, manitariadirfis.gr

ΜΑΝΙΤΑΡΟΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ MUSHROOM HUNTING

Από το 2010, μια ομάδα έμπειρων μανιταροσυλλεκτών με επικεφαλής τον Νεκτάριο Φιλιππόπουλο, ιδρυτή της εταιρείας Fungi Hellas, προσπαθεί να καταρρίψει τη μανιταροφοβία των Ελλήνων και να συμβάλει στη στροφή προς την ποιοτικότερη διατροφή, αλλά και την τροφοσυλλογή. Με έδρα την Αθήνα, η Mushroom Hunting σχεδιάζει πλήθος μανιταροεξορμήσεων, που περιλαμβάνουν σεμινάριο μανιταρογνωσίας και γεύμα στη φύση με ριζότο, κριθαρότο, ομελέτα μανιταριών κ.ά. 

Το κόστος είναι 15 ευρώ/άτομο (τα παιδιά δωρεάν) και οι επόμενες εκδρομές έχουν προγραμματιστεί για: 18/10 στην Παύλιανη, 25/10 στη Ζαρούχλα Αχαΐας και μέσα στον Νοέμβριο στη λίμνη Φενεού Κορινθίας και στην Αρβανίτσα Βοιωτίας. Τηλ. 6989-724014, FB: Μανιταρο-εξορμησεις Mushroom Hunting

TREKKING HELLAS

Aπό τα Τζουμέρκα έως την Εύβοια και από τον Παρνασσό έως την Αρκαδία, οι βάσεις της Trekking Hellas διοργανώνουν μανιταροεξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τοπικούς μανιταροσυλλέκτες και επιχειρήσεις. Τις περισσότερες φορές το πρόγραμμα προβλέπει μανιταροσυλλογή και γεύμα.

Αναζητήστε την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Τηλ. 210-3310323, trekking.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή