Το Lonely Planet ψηφίζει «οικοτουρισμό»

Το Lonely Planet ψηφίζει «οικοτουρισμό»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πριν από λίγους μήνες έλαβα ένα mail από το Lonely Planet. Μου ζητούσαν να τους τηλεφωνήσω. Φυσικά, είπα ναι! Στο κάτω κάτω, μιλάμε για το Lonely Planet. Όπως φαντάζομαι συμβαίνει με τους περισσότερους από εσάς, έχω ένα ολόκληρο ράφι με βιβλία τους». Ισχύει, το αριστερό ράφι της βιβλιοθήκης μου είναι γεμάτο με οδηγούς τους. «Σε αυτό το τηλεφώνημα μου είπαν ότι είχα συμπεριληφθεί στη λίστα των επικρατέστερων για το βραβείο αειφορίας». Πέρασαν λίγες εβδομάδες μέχρι η Soraya Abdel-Hadi να ενημερωθεί ότι ήταν η μεγάλη νικήτρια των βραβείων Best in Travel! Πρόκειται για μια λίστα του Lonely Planet που δημοσιεύεται από το 2004, προωθώντας τους πιο αξιόλογους προορισμούς της επόμενης χρονιάς, αλλά φέτος, λόγω συνθηκών και γενικότερου επαναπροσδιορισμού, εστιάζει κυρίως στο θέμα της αειφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι τη φετινή χρονιά αναδεικνύονται άνθρωποι, προγράμματα, διαδρομές, καταλύματα κ.ο.κ. που έχουν στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους την αειφορία (ευχάριστη και μάλλον δίκαιη η παρουσία της Ελλάδας στη λίστα των νικητών, κερδίζοντας τον τίτλο του «Sustainable Food Destination»).

Το Lonely Planet ψηφίζει «οικοτουρισμό»-1
@sorayaearth

Η Soraya ήταν η πρώτη νικήτρια της ενότητας «Sustainability Winners», γιατί μέσα από το μπλογκ της Soraya.earth καταφέρνει να εμπνέει και να συσπειρώνει τους οικοταξιδιώτες, τους ανθρώπους δηλαδή που αγαπούν τα ταξίδια, αλλά προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό κόστος αυτών. «Το ταξίδι έχει αποτύπωμα», λέει η Soraya, που ωθεί το ψηφιακό κοινό της να κάνει συμβιβασμούς στις επιθυμίες του και να μελετήσει κάθε πλευρά του ταξιδιού, τον τρόπο μετακίνησης (π.χ. το τρένο είναι λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον από άλλα μέσα μεταφοράς), το κατά πόσο οι επιχειρήσεις που επιλέγει είναι ντόπιες κ.λπ.

Για να δώσει το καλό παράδειγμα, η ίδια ταξίδεψε επί έναν χρόνο χωρίς αεροπλάνο (δείχνοντάς μας ότι, άμα το θέλεις, γίνεται) και λόγω πανδημίας αναγκάστηκε να προσαρμόσει τη θεματολογία του μπλογκ της, δηλαδή να κάνει ό,τι κάνουμε όλοι: να ανακαλύψει τις ανεξερεύνητες διαδρομές που βρίσκονται κάτω από τη μύτη της, ανοίγοντας τα μάτια στην περιπέτεια του «διπλανού στενού» και επιβεβαιώνοντας ότι η ταξιδιωτική συγκίνηση δεν βρίσκεται απαραίτητα στην άλλη άκρη του κόσμου. 

• Περισσότερα για τη Soraya στο soraya.earth. Αναλυτικά οι νικητές στο lonelyplanet.com/best-in-travel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή