Όπως η Ιζαμπέλα Μπερντ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι εμπερικλείει έννοιες σπουδαίες και ακριβές – είναι γνώση, είναι χειραφέτηση, είναι ελευθερία. Όταν μια γυναίκα αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο με έναν σκοπό, έχει όλα τα φόντα να λειτουργήσει ως πρότυπο στο συλλογικό υποσυνείδητο. Γι’ αυτά που χρειάστηκε να αφήσει πίσω της, για εκείνα που την ενέπνευσαν να χαράξει πορεία, για όλα όσα τη διαμόρφωσαν. 

Όταν στα μέσα του 19ου αιώνα η Ιζαμπέλα Μπερντ (1831-1904), ακολουθώντας τις συστάσεις των γιατρών, επιβιβαζόταν σε ένα πλοίο στην Αγγλία με προορισμό τις ΗΠΑ, με την ελπίδα ο θαλασσινός αέρας να κάνει καλό στην ασθενική κράση της, το μόνο που ήξερε ήταν ότι το σπίτι της την αρρώσταινε. Από μικρή υπέφερε από αϋπνίες και ανεξήγητης αιτιολογίας πόνους στα κόκαλα. Το ταξίδι εκείνο δεν την ωφέλησε απλώς στην υγεία της, αλλά συγχρόνως της άνοιξε και νέους δρόμους. Γεμάτη λαχτάρα για περιπέτεια, βάζοντας στην άκρη τις συμβάσεις τoυ καιρού της, ήθελε να ταξιδεύει γιατί αυτό της έδινε ζωή. «Η ψυχή μου διψάει για μοναξιά και ελευθερία», έλεγε. 

Το 1873, έχοντας μόλις εγκατασταθεί στο Κολοράντο, το οποίο είχε επιλέξει για τον καθαρό αέρα και το ευεργετικό κλίμα του, αποφάσισε να εξερευνήσει τα Βραχώδη Όρη. Είχε μάλιστα μάθει να ιππεύει το άλογό της σε εμπρόσθια θέση και όχι καθισμένη στο πλάι, όπως ήταν “πρέπον” για τις γυναίκες της εποχής. Κατέγραψε τις εντυπώσεις της από αυτό το ταξίδι σε μια σειρά από επιστολές που προορίζονταν για την αδελφή της Ενριέτα και στη συνέχεια έγιναν βιβλίο με τίτλο «A lady’s life in the Rocky Mountains», το πιο γνωστό που φέρει την υπογραφή της. Ούτε η ευάλωτη υγεία της ούτε η ηλικία της, μεγαλώνοντας, στάθηκαν εμπόδιο στις εμπειρίες που ονειρευόταν να ζήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης: Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Περσία, Μαρόκο. Το 1892 έγινε η πρώτη γυναίκα-μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας. 

Θα έρθει η στιγμή που οι κοινωνίες θα σταματήσουν να αναζητούν σύμβολα και έμπνευση στις γυναίκες που τόλμησαν, τα κατάφεραν, ξεχώρισαν. Δεν θα έχουμε ανάγκη από άλλοθι – μια ημέρα, ένα τεύχος, ένα προλογικό σημείωμα αφιερωμένο σε αυτές. Ο κόσμος μας θα είναι ήδη καλύτερος.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή