Ο Έλληνας νομάς του Μεξικού

Ο Έλληνας νομάς του Μεξικού

Ο 26χρονος Τάσος Καραντάκος εγκαταστάθηκε στην Κεντρική Αμερική εν μέσω lockdown και αφηγείται τις περιπέτειές του στο κανάλι του στο youtube.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλέ, εδώ είναι Μεξικό!» μου λέει ο 26χρονος Τάσος Καραντάκος, όταν του επισημαίνω πως στο καφέ όπου κάθεται για τη δουλειά του, στο Πουέρτο Εσκονδίδο, κανείς δεν φοράει μάσκα και προπαντός ότι είναι ανοιχτό. Δέκα ώρες συνεχούς οδήγησης που ισοδυναμούν με απόσταση 700 κάτι χιλιομέτρων από την Πόλη του Μεξικού, στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, βρίσκεται το Πουέρτο Εσκονδίδο. Αν και το όνομά της θα πει «κρυμμένο λιμάνι» στα ισπανικά, αυτή η μικρή παραθαλάσσια πόλη είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της πολιτείας της Οαχάκα. 

Ο Έλληνας νομάς του Μεξικού-1

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και πολλοί τουρίστες και ψηφιακοί νομάδες έχουν επιλέξει την πόλη για την προσωρινή εγκατάστασή τους. Ανάμεσά τους, ο 26χρονος Τάσος Καραντάκος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό από τον Νοέμβριο που επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα. «Είδα αυτό που θα ερχόταν και αποφάσισα να φύγω», λέει. «Ακολούθησα απλώς το ένστικτό μου. Ήξερα πως έπρεπε να κάνω αυτό το ταξίδι για να είμαι καλά». Μόνο που για τον Τάσο Καραντάκο το ταξίδι είναι τρόπος εργασίας. Το 2019 ξεκίνησε το brand του, A greek solo, με κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο στο YouTube, ταξιδεύοντας μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία και την αγαπημένη του Μιανμάρ. Παράλληλα, δημιουργεί περιεχόμενο για επιχειρήσεις. 

Ο Έλληνας νομάς του Μεξικού-2

«Δούλεψα, μάζεψα χρήματα και ήρθα. Βάζω προτεραιότητες. Το ταξίδι είναι μια επένδυση στον εαυτό σου. Μορφώνομαι, γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, γι’ αυτό, όταν ξεκίνησα το πρότζεκτ, δεν ήθελα να δείξω κάτι ωραιοποιημένο», εξηγεί. Στο Πουέρτο Εσκονδίδο, παράλληλα με τις περιπέτειες του A Greek Solo στο YouTube, παρέχει και τις υπηρεσίες του σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε τουριστικά πρότζεκτ με τα βίντεο. Ωστόσο, προτού πάει στο Μεξικό, δεν ήξερε λέξη στα ισπανικά. «Ρωτάω, δεν φοβάμαι να κάνω λάθος. Έχω ένα τετράδιο και κάθε μέρα σημειώνω λέξεις. Λίγο το διαδίκτυο, λίγο η επικοινωνία με τους ντόπιους, με έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορώ να κάνω μια βασική επικοινωνία και να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα. Δεν υπάρχει επιτυχία εν μια νυκτί. Βοηθάνε και οι σειρές στο Netflix, όπως το El Chapo. Έτσι κι αλλιώς, το 20% των λέξεων να ξέρει κάποιος, βγάζει το 80% της συζήτησης», αποσαφηνίζει γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Ο Έλληνας νομάς του Μεξικού-3

Του λέω πως μου κάνει εντύπωση ότι κάποιος σε τόσο νεαρή ηλικία πήγε στην άλλη άκρη του κόσμου εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, χωρίς δουλειά, χωρίς γνώση της γλώσσας και χωρίς πολλές αποσκευές. Μονάχα με τον τεχνολογικό εξοπλισμό του και μερικά ρούχα.

«Οι γονείς μου είναι υποστηρικτικοί. Μεγάλα παιδιά είμαστε, άμα οι γονείς σου βλέπουν πως είσαι χαρούμενος, τότε είναι κι αυτοί χαρούμενοι. Ένας από τους στόχους μου είναι να έχω την οικονομική δυνατότητα για να τους κάνω τα εισιτήρια για το Μεξικό».

Ο Έλληνας νομάς του Μεξικού-4

Από την Πόλη του Μεξικού, όπου έμεινε δώδεκα ημέρες, ακολούθησε η πρωτεύουσα της μεξικάνικης γαστρονομίας, η Πουέμπλα. Για διάφορες περιόδους, ζούσε μεταξύ της Πουέμπλα, της Οαχάκα και του Πουέρτο Εσκονδίδο. Η βάση του βρίσκεται στο τελευταίο, αν και τα πράγματα δεν κύλησαν τόσο εύκολα. «Όταν ήρθα την τελευταία φορά στο Πουέρτο Εσκονδίδο, η τουριστική περίοδος είχε ξεκινήσει. Δεν μπορούσα να βρω σπίτι με τίποτα. Μου έλεγαν “έλα σε δύο εβδομάδες”. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, περπάτησα είκοσι χιλιόμετρα. Ρωτούσα τους πάντες, από τους ντόπιους στο μαγαζί μέχρι τη γιαγιά στον φούρνο, μέχρι να βρω δωμάτιο. Βέβαια, έτσι γνώρισα και την περιοχή».

Σε ένα βίντεό του στο YouTube, ο Καραντάκος έκανε ένα μικρό ρεπορτάζ στις λαϊκές της Πουέμπλα και κατά πόσο ο κορωνοϊός επηρέασε το εμπόριο και τις ζωές τους. Τίποτα δεν έκλεισε, τα 127 εκατομμύρια κατοίκων πειθάρχησαν στα μέτρα. Αυτή η «ελευθερία» επέτρεψε στον Καραντάκο να δραστηριοποιηθεί χωρίς άγχος και, παράλληλα, να ξεκινήσει ένα πεζοπορικό ταξίδι στην ύπαιθρο της Οαχάκα. Ωστόσο, ο μεγάλος του στόχος είναι ένα οδοιπορικό στη νότια επαρχία της Τσιάπας και στη Γουατεμάλα. Όσο για την επιστροφή του στην Ελλάδα, αυτή δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά του. «Το ότι μετακομίζεις κάπου μακριά από τη χώρα σου δεν σημαίνει πως τελείωσαν τα προβλήματα. Απλώς αποκτάς καινούργια, διαφορετικής φύσης. Μέχρι στιγμής, η χειρότερή μου μέρα στο Μεξικό είναι καλύτερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι όλα εύκολα στο Μεξικό. Γι’ αυτό, θα παραμείνω εδώ όσο περισσότερο γίνεται…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή