Αμοργός: Μετά το «Απέραντο Γαλάζιο», τι;

Αμοργός: Μετά το «Απέραντο Γαλάζιο», τι;

Η διαχρονικά αγαπημένη Χώρα και οι παραλίες που πρέπει να ανακαλύψετε.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες παραλίες να επιλέξω στο νησί του «Απέραντου γαλάζιου»; Αν σας αρέσει η ιδέα να εξερευνήσετε τις παραλίες στις νησίδες-δορυφόρους της Αμοργού, πάρτε το καραβάκι για τη Νικουριά ή τη Γραμβούσα. Εναλλακτικά, η ίδια η Αμοργός κρύβει διαμάντια, όπως η παραλία Παραδείσια στον άγριο νότο ή οι άγνωστοι Άγιοι Σαράντα μετά τις Λεύκες, στα Κατάπολα.  

Γιατί οι ντόπιοι συστήνουν σε όλους «να περάσουν από τη Χώρα»; Γιατί είναι, χωρίς αμφιβολία, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Οι βόλτες στην Απάνω και την Κάτω Λόζα (τις δύο πλατείες), οι βουκαμβίλιες, τα λευκά σπίτια με τα γαλάζια πορτοπαράθυρα, τα καφέ για πρωινή ομελέτα και μεσημεριανή ψημένη ρακή, τα ξωκλήσια, τα deli με θαλασσινό αλάτι και αμοργιανό φάβα, η ατμόσφαιρα, η ζεστασιά, η ουσία του νησιού, είναι εδώ. 

Τι να μην προσπεράσω στις βόλτες μου; Το –μόλις δύο ετών– Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού (τηλ. 6939-412115), που στεγάζεται στο αρχοντικό του αγωνιστή του 1821 Θεόδωρου Πάσσαρη, στη Χώρα, και προβάλλει τον εθνογραφικό πλούτο του νησιού μέσα από αντικείμενα των ίδιων των Αμοργιανών: κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά σκεύη, πιθάρια, αποκρέβατα (παραδοσιακά αμοργιανά κρεβάτια), φορεσιές, αργαλειό, παραστιά και ξυλόφουρνο για παξιμάδια και κατσικάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή