Η Καλοσκοπή κάνει restart

Ένα μικρό χωριό της Φωκίδας φιλοδοξεί να αναγεννηθεί και μας καλεί να το στηρίξουμε.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρχε ένα τεστ, κάτι σαν μάθημα γεωγραφίας, που μας έβαζε όταν ήμασταν παιδιά ο φίλος μου ο Παναγιώτης στη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο χωριό του. «Πού πάμε;» ρωτούσε. «Καλοσκοπή!» απαντούσαμε. «Νομός;», συνέχιζε. «Φωκίδας!», αναφωνούσαμε περήφανοι που το θυμόμασταν. Το τεστ συνεχιζόταν για ώρα με ένα νέο ερώτημα, άρα και μία νέα πληροφορία, να προστίθεται κάθε φορά -από το ακριβές υψόμετρο του οικισμού, στα 1.150 μ., μέχρι την Κουκουβίστα, την παλαιότερη σλάβικη ονομασία του, που σημαίνει «η φωλιά του κούκου». 

Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω την επιμονή του φίλου μου να τα ξέρουμε όλα αυτά. Σήμερα όμως είμαι σε θέση να συμμεριστώ το πάθος που μοιράζεται με αρκετούς ακόμη νέους ανθρώπους να ξαναζωντανέψει αυτό το χωριό των 20 μόνιμων κατοίκων, του ενός ξενώνα και της μίας ταβέρνας που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Θυμάμαι να τριγυρνάμε σε άδεια δρομάκια τον χειμώνα, να χαζεύουμε ολημερίς τη θέα στα γύρω βουνά -χάρη στην οποία μάλιστα το χωριό πήρε το παρατσούκλι «το μπαλκόνι της Γκιώνας»-, να απολαμβάνουμε βόλτες σε μονοπάτια πνιγμένα στη βλάστηση, πότε προς την Γκιώνα και πότε προς την Οίτη.

Η Καλοσκοπή κάνει restart-1
Το γήπεδο μπάσκετ από το οποίο ξεκίνησαν όλα.

Παρακολουθούσαμε εκείνη την εποχή την γειτονική Παύλιανη να καλλωπίζεται και να αποκτά ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Στα ίδια χνάρια βαδίζει σήμερα η Καλοσκοπή. Τον Αύγουστο που μας πέρασε, η πλατεία της ήταν ζηλευτή. Γέμισε ζωηρές φωνές παιδιών, αφού μεταξύ άλλων διοργανώθηκε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, τουρνουά πινγκ πονγκ και άλλων αθλημάτων, ποδηλατάδες, ακόμη και προβολές σε θερινό σινεμά. Τοποθετήθηκε επίσης ατμοσφαιρικός φωτισμός, φυτεύτηκαν λουλούδια, καλλωπίστηκε η εκκλησία και τα παγκάκια, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι όταν υπάρχει όραμα και συλλογικότητα όλα μπορούν να συμβούν. Το χωριό άλλωστε έχει κόσμο που το αγαπά: περισσότεροι από 800 άνθρωποι υπολογίζεται ότι ξεκαλοκαιριάζουν κάθε χρόνο εδώ. 

Η Καλοσκοπή κάνει restart-2
Το καλοκαίρι η πλατεία μετατράπηκε σε θερινό σινεμά! 

Η νέα ιστορία της Καλοσκοπής ξεκίνησε να γράφεται το 2019, όταν μία παρέα τεσσάρων φίλων ανακαίνισε το γήπεδο μπάσκετ του χωριού. Η συνέχεια ως σύλληψη ανήκει στον επιχειρηματία Στράτο Ακτίδη, η πράξη όμως σε μία ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από το χωριό που ενώνουν τις γνώσεις, τις ιδέες και τις γνωριμίες τους με πρώτο μέλημα την επανακατοίκηση της Καλοσκοπής με ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας. «Kaloskopi restart» ονομάστηκε η Κοιν.Σ.Επ. που συστάθηκε, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα πιο οργανωμένα. Υπό την σκέπη της, εκτός από τις εκδηλώσεις πολιτισμού και καθαρισμού του δάσους και του χωριού, έχουν σηματοδοτηθεί πεζοπορικές διαδρομές -μεταξύ των οποίων το μεγάλο μονοπάτι προς την Πυραμίδα της Γκιώνας-, έχει αποκατασταθεί το μονοπάτι Κακοτράχη-Κεφαλόβρυσο, ανακαινίστηκε η πλατεία, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν σπιτάκια με ταΐστρες για τα αδέσποτα. Επιπλέον, έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις σε τοίχους του χωριού από ζωγράφους-αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ παράλληλα δωρίστηκε εξοπλισμός πρώτων βοηθειών και παρέχονται υπηρεσίες πολιτικής προστασίας από τα μέλη της ομάδας. Όλα με δωρεές και εθελοντική εργασία.  

Η Καλοσκοπή κάνει restart-3
Η παρέα του Kaloskopi restart οραματίζεται την αναβίωση του χωριού. 

Το μέλλον προμηνύεται ακόμη πιο δραστήριο. Στις τρέχουσες δράσεις περιλαμβάνονται διανοίξεις και άλλων μονοπατιών καθώς επίσης η ανακαίνιση γηπέδων και παιδικής χαράς, έργα για τα οποία τα χρήματα συγκεντρώνονται από δωρεές, μέσα από το σύστημα απόλυτης διαφάνειας που έχουν στήσει στην ιστοσελίδα τους kaloskopirestart.org και μπορείτε συνεχώς να παρακολουθείτε είτε συμμετέχετε είτε όχι. Επιπλέον καλούν τους ντόπιους να παραχωρήσουν προς μίσθωση τα σπίτια που δεν κατοικούνται ώστε να αυξηθούν οι κλίνες για τους επισκέπτες ή να μετατραπούν σε ξενώνες.

Η Καλοσκοπή κάνει restart-4
Στο μονοπάτι Κακοτράχη – Κεφαλόβρυσο, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν Νεροτριβιές. 

Κύριο μέλημα ωστόσο, αποτελούν οι δράσεις που θα βοηθήσουν και πρακτικά στην επανακατοίκηση του χωριού, όπως ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση του ιατρείου και του πολιτιστικού πολυχώρου, για τα οποία έχει γίνει ήδη μελέτη, καθώς και η παροχή mini bus εννέα θέσεων για τις μετακινήσεις των ντόπιων. Για την υλοποίησή τους, βέβαια, στοχεύουν σε μεγάλες δωρεές και χρηματοδοτήσεις ή και στα προσωπικά τους κεφάλαια και έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις σε οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα. Το μεγάλο στοίχημα αυτής της περιόδου πάντως είναι το παντοπωλείο-καφενείο και το εστιατόριο. Το πρώτο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο από την ίδια την Κοιν.Σ.Επ. και έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη του. Για το εστιατόριο, έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Δελφών το κοινοτικό κατάστημα, ολοκληρώθηκε αφιλοκερδώς η μελέτη, και η Kaloskopi restart έχει ανακοινώσει ανοιχτό κάλεσμα για την λειτουργία του. Μήπως ενδιαφέρεστε;

Ιnfo: kaloskopirestart.org 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT