Πάσχα στο Ζαγόρι, με το δισάκι σας στον ώμο

Πάσχα στο Ζαγόρι, με το δισάκι σας στον ώμο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μέρες του Πάσχα είναι ιδανική αφορμή για μία απόδραση στην Ήπειρο και το Ζαγόρι. Πέρα από τα θρησκευτικά δρώμενα, ο προορισμός προσφέρεται για περιήγηση στα μοναδικά πέτρινα χωριά, ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη και ιδιαίτερες πεζοπορίες.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Γενικώς, αυτές οι μέρες θα σας δώσουν μια εξαιρετική ευκαιρία να δείτε εσωτερικά τους ναούς με τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, που τον υπόλοιπο χρόνο μένουν κλειδωμένοι. Το πρόγραμμα των λειτουργιών αναρτάται στις πόρτες τους. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η περιφορά του επιταφίου στα καλντερίμια σε όλα τα μεγάλα χωριά και αλλά και σε μερικά από τα μικρότερα.

Πάσχα στο Ζαγόρι, με το δισάκι σας στον ώμο-1
Στις ηλιόλουστες πλατείες των χωριών θα γεμίσει το μάτι σας πράσινο. Φωτ.: Ⓒ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Η Ανάσταση στο Ζαγόρι γίνεται ήσυχα, χωρίς βεγγαλικά και δυναμιτάκια. Λόγω έλλειψης ιερέων στα μικρότερα χωριά, όπως το Καπέσοβο, γίνεται στις 20.00 ή στις 22.00 και στα μεγαλύτερα, όπως το Πάπιγκο, τα μεσάνυχτα. Όλα τα εστιατόρια βάζουν τις κουζίνες τους μπροστά για να σερβίρουν μαγειρίτσα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Το παραδοσιακό αρνί ή κατσικάκι στη σούβλα θα βρείτε σε όλες τις ταβέρνες που μένουν ανοιχτές την περίοδο του Πάσχα.

Πάσχα στο Ζαγόρι, με το δισάκι σας στον ώμο-2
Περπατήστε στα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια. Όπως του Κοντοδήμου, στους Κήπους, που βλέπετε εδώ. Φωτ.: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Η συμβουλή μας είναι να περπατήστε σε όσο περισσότερα χωριά και γεφύρια αντέχετε. Θαυμάστε το μεγαλείο της χαράδρας του Βίκου από τη θέση Μπελόη (Βραδέτο) ή Οξιά (Μονοδένδρι). Για καλό φαγητό και κρεατικά ιδίας εκτροφής πηγαίνετε στο εστιατόριο του Ξενώνα Άστρα (Άστρα, τηλ. 26530-42108, www.astra-inn.gr), στο Πάπιγκο. Για γλυκά, δώρα και αφεψήματα με τοπικά βότανα στο ίδιο χωριό, στη Στέρνα (τηλ. 6977-202817). Τέλος, για να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη και να απολαύσετε υπέροχες πεζοπορίες στη φύση, απευθυνθείτε στην Trekking Hellas (τηλ. 6944-750009, www.trekking.gr). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή