Το νέο πρόσωπο του fine dining

Τρία νέα fine dining εστιατόρια σε Λονδίνο, Βερολίνο και Αμβέρσα διαμορφώνουν μια νέα ταυτότητα για το είδος, πιο προσιτή και οικεία, που δεν στερείται πολυτέλειας και ατμόσφαιρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Blueness, εκεί όπου η γαλλική κουζίνα συναντά τη γιαπωνέζικη

Eπί της οδού Lange Gasthuisstraat, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της μόδας στην Αμβέρσα, το Blueness στεγάζεται στο ισόγειο ενός αναγεννησιακού κτιρίου του 17ου αιώνα, προσφέροντας μια θεατρική γαστρονομική εμπειρία. 

Ψηλές οροφές, πέτρινες καμάρες, μαρμάρινες στήλες και περίτεχνα κουφώματα συνδυάστηκαν με αντικείμενα και έργα καλλιτεχνών, ειδικά φτιαγμένα για το εστιατόριο. Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του χώρου, με έπιπλα της Space Copenhagen, πλαισιώνεται από το μενού γαλλικής και ασιατικής έμπνευσης της σεφ Jaclyn Kong: οι αλμυρές νότες, οι πληθωρικές σάλτσες και οι διακριτικές γεύσεις που έχουν υποστεί ζύμωση δίνουν συναρπαστικές υφές. Καθίστε στο μπαρ με θέα στην ανοιχτή κουζίνα ή απολαύστε στην τραπεζαρία ένα ήσυχο δείπνο υπό το φως των κεριών. 

blueness.com

Το νέο πρόσωπο του fine dining-1

Η σοκολατερί Pars Pralinen συστήνει το εστιατόριο Pars Berlin

Η σοκολατοποιός Kristiane Kegelmann έφτασε στο Βερολίνο το 2016 με στόχο να κατακτήσει γευστικά με την ποιότητα και τη δεξιοτεχνία της τους Βερολινέζους. Και το κατάφερε, διότι οι χειροποίητες σοκολάτες της δεν είναι απλές πραλίνες. Στις δημιουργίες της κάθε συστατικό έχει επιλεγεί και συνδυαστεί με αγάπη και ακρίβεια. Οπτικά τα γλυκίσματά της θυμίζουν πολύτιμους λίθους, με γεωμετρικές γραμμές και λάμψεις που παραπέμπουν σε πολύτιμα μέταλλα.

Την ιδέα αυτή, δηλαδή λιτές φόρμες με εκρηκτική γεύση, αποφάσισε να μεταφέρει η Kristiane σε ένα νέο μεγαλύτερο πρότζεκτ, το εστιατόριο Pars, τον σχεδιασμό του οποίου υπογράφουν οι αρχιτέκτονες DMtk και το Some Place Studio.

Η επικεφαλής σεφ Alina Jakobsmeier παρουσιάζει στο Pars την πολλά υποσχόμενη ματιά της πάνω στο fine dining με σαφήνεια και αμεσότητα: τοπικά υλικά υψηλής ποιότητας σε πιάτα που είναι ελαφριά, ειλικρινή και κομψά. Το μενού απογειώνουν οι οινικές προτάσεις του σομελιέ Christoph Geyler, ενώ η ανοιχτή κουζίνα επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν την Alina και την ομάδα της επί το έργον. Με το Pars, η Savignyplatz γίνεται ο νέος προορισμός για φαγητό στο Δυτικό Βερολίνο. 

pars.berlin  

Το νέο πρόσωπο του fine dining-2

Το λονδρέζικο Ikoyi μετακόμισε στο 180 The Strand

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου το Ikoyi υποδέχτηκε τους φίλους του στον νέο του χώρο, βιομηχανικής αισθητικής, στο 180 The Strand. Το μπρουταλιστικό κτίριο του 1935, που συμβόλιζε τον μοντερνισμό και υπήρξε από τα πιο ακριβά στον κόσμο, επικρίθηκε σκληρά για την εικόνα του, ώσπου μεταμορφώθηκε σε πολιτιστικό κέντρο το 2012.

Το Ikoyi διαθέτει δική του είσοδο επί της Surrey Street, ενώ ο νέος μεγάλος χώρος της σάλας και της κουζίνας επιτρέπει στους δύο σεφ και ιδιοκτήτες, Jeremy Chan και Iré Hassan-Odukale, να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις πρωτοποριακές δημιουργίες τους εξυπηρετώντας μεγαλύτερο κοινό. Η ταυτότητα του μενού παραμένει ίδια: μοντέρνα διεθνής κουζίνα που συμβολίζει την ενέργεια της μητρόπολης, σέβεται τα υλικά και την εποχικότητα. Διαθέτει μια εκτεταμένη λίστα κρασιών, που περιλαμβάνει κλασικές αλλά και λιγότερο γνωστές οινικές ζώνες. 

Επιδοκιμάζοντας την πρακτικότητα και τη λιτότητα της σκανδιναβικής αισθητικής, οι ιδιοκτήτες στράφηκαν στον Δανό αρχιτέκτονα David Thulstrup, για να δώσει ενιαία αισθητική και φιλόξενη ατμόσφαιρα, χωρίς να χαθεί η πρακτικότητα στις τέσσερις διαφορετικούς χώρους του εστιατορίου: ανοιχτή κουζίνα, σάλα, ιδιωτική τραπεζαρία, εξωτερική βεράντα. 

Ενδιαφέρουσα προσθήκη αποτελεί η ιδιωτική τραπεζαρία που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν μια εξατομικευμένη γαστρονομική εμπειρία. Το δωμάτιο έχει χωρητικότητα έξι ατόμων και χωρίζεται από την κεντρική σάλα με μια κουρτίνα, η οποία κλείνει ή μένει ανοιχτή σύμφωνα με την επιθυμία των συνδαιτημόνων.  

ikoyilondon.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή