Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής

Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής

Από το Wadi Rum και την Πέτρα, στη Νεκρά Θάλασσα, τον Ιορδάνη Ποταμό, τη Γέρασα και την πρωτεύουσα Αμμάν, η Ιορδανία είναι ένας συναρπαστικός, πολυδιάστατος προορισμός.

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νύχτα έχει σκεπάσει τα πάντα. Στον εξώστη, μπροστά από τη δική μου σκηνή-θόλο του Sun City Camp, δεν φτάνουν οι κουβέντες των συνταξιδιωτών μου που, καθισμένοι γύρω από τη φωτιά μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για όσα πρωτόγνωρα ζήσαμε νωρίτερα στην καρδιά της ερήμου Wadi Rum. Την τρελή οδήγηση με τα τετρακίνητα οχήματα μέσα στην άμμο και τα συναπαντήματα με τους καμηλιέρηδες και τα ζώα τους. Το καλωσόρισμα της οικογένειας των Βεδουίνων που μας έκαναν το τραπέζι στο σπιτικό τους, μια τέντα στη μέση του πουθενά, κι εμείς καθισμένοι καταγής να γεμίζουμε από το τεράστιο ταψί τα πιάτα μας κοτόπουλο με ρύζι, ένα πιάτο τόσο απλό αλλά και τόσο νόστιμο. Tον γηραιότερο από τους οικοδεσπότες να πιάνει τη ραμπάμπα, το μουσικό όργανο των Βεδουίνων, και να παίζει μελωδίες και σκοπούς της νομαδικής ζωής. Τη δύση του ήλιου με θέα στο Umm Salab και τους Επτά Στύλους της Σοφίας, τους εμβληματικούς βραχώδεις σχηματισμούς που πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο βιβλίο του Τ.Ε. Lawrence. Τη συγκλονιστική διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα -το μεσημέρι με κοντομάνικο, το βράδυ με ζεστό φλις και κασκόλ τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό. Τα χρώματα ενός σεληνιακού τοπίου σε διαρκή μεταμόρφωση, άλλα το πρωί άλλα το απόγευμα, ανάλογα με το πώς πέφτει επάνω τους το φως. Το μάθημα αναγνώρισης των ιχνών των ζώων πάνω στην άμμο, που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν να ερμηνεύουν: αλεπούδες, σκυλιά, λύκοι, φίδια, σκορπιοί. Την παρατήρηση του έναστρου ουρανού με οδηγό τον Γιανάλ, τον νεαρό Βεδουίνο που αποκαλεί την έρημο «γη της ελευθερίας», εργάζεται σε βοηθητικά πόστα στην κινηματογραφική βιομηχανία -στο Wadi Rum γυρίζεται πληθώρα αραβικών και διεθνών παραγωγών, με πρόσφατο παράδειγμα το Dune- και δεν σταματά να ονειρεύεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον τόπο του μέσα από τις επαγγελματικές επιλογές του. 

Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής-1
Φωτ. Αλεξάνδρα Μανδράκου

Τελευταία μέρα του ταξιδιού, απολογισμός. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία της ερήμου -όσο χρόνο κι αν σκοπεύετε να αφιερώσετε στην όμορφη αυτή αραβική χώρα, φροντίστε οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση εδώ. Αλλά Ιορδανία δεν είναι μόνο το Wadi Rum. Η πρωτεύουσα Αμμάν, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πέτρας και της Γέρασας, ο Ιορδάνης ποταμός και η κάθοδος ως τη Νεκρά Θάλασσα επιφυλάσσουν στον επισκέπτη μοναδικές συγκινήσεις. 

Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής-2
Φωτ. Αλεξάνδρα Μανδράκου

1. Αμμάν: πολύβουο, χαοτικό, γοητευτικό 

Χτισμένο με την πέτρα της ερήμου που του δίνει χρωματική ομοιομορφία και το προσωνύμιο Λευκή Πόλη, το Αμμάν γοητεύει με την αταξία και τη ζωντάνια του. Ανεβείτε στην ακρόπολη (Citadel) για τη θέα και αναζητήστε τα επιβλητικά απομεινάρια του ρωμαϊκού ναού του Ηρακλή. Περιηγηθείτε στο αναστηλωμένο ρωμαϊκό θέατρο και συνεχίστε με προορισμό το Downtown, την κεντρική γειτονιά με τα μαγαζιά, τις αγορές, την ατμόσφαιρα και τη ζωηράδα της Μέσης Ανατολής. Θα κάνετε χάζι τους περαστικούς και σκληρά παζάρια με τους πωλητές, θα εκπλαγείτε από το πλήθος των πάγκων και των μικρών βιβλιοπωλείων που πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία, θα γλυκαθείτε στο ζαχαροπλαστείο Ηabibah παίρνοντας ένα μαστιχωτό κιουνεφέ στο χέρι. Και δεν θα φύγετε από την πόλη χωρίς να επισκεφθείτε το Μουσείο της Ιορδανίας, ένα από τα καλύτερα στο είδος τους στη Μέση Ανατολή. Η διαδρομή της Ιορδανίας στον χρόνο παρουσιάζεται μέσα από μια ευρηματική, σύγχρονη αφήγηση και έναν πλούτο εκθεμάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα αγάλματα του Ain Ghazal, ηλικίας 9.000 ετών, από τις αρχαιότερες απεικονίσεις μεγάλης κλίμακας της ανθρώπινης μορφής στον κόσμο. 

Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής-3
Φωτ. Αλεξάνδρα Μανδράκου

2. Όψεις της Πέτρας

Ήταν στις 22 Αυγούστου του 1812 όταν ο Ελβετός ταξιδευτής Johann Ludwig Burckhardt έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ντόπιων, τους έπεισε να τον οδηγήσουν στην αρχαία πόλη που οι Ναβαταίοι είχαν σμιλέψει μέσα στους βράχους. Μέχρι τότε παρέμενε terra incognita για τους Δυτικούς, ένα μυστικό που οι Βεδουίνοι κρατούσαν καλά κρυμμένο.

Ο προστατευόμενος από την UNESCO αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας είναι μεγαλειώδης, όπως εμπειρία ζωής είναι και η πεζοπορία κατά μήκος του ελικοειδούς φαραγγιού Siq, ανάμεσα στα ροδοκόκκινα ψαμμιτικά πετρώματα, που σε κάθε στροφή αποκαλύπτει και νέες συγκλονιστικές εικόνες. Οι περισσότεροι επισκέπτες φτάνουν μέχρι το Θησαυροφυλάκιο, το πολυφωτογραφημένο και πράγματι εντυπωσιακό ταφικό μνημείο που οι παλιότεροι θυμούνται από το μπλοκμπάστερ του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία». Οι ντόπιοι για χρόνια πίστευαν πως κρύβει όντως κάποιο θησαυρό -το αποδεικνύουν τα σημάδια από σφαίρες στην πρόσοψη, αποτέλεσμα της προσπάθειας ανιχνευτών και τυχοδιωκτών να τον εντοπίσουν. 

Ωστόσο η Πέτρα είναι πολλά περισσότερα από το διασημότερο ίσως μνημείο της. Αφιερώστε της χρόνο -όσο προχωράτε στο βάθος του αρχαιολογικού πάρκου τόσο λιγότερο κόσμο θα συναντάτε- και φτάστε ως τον τάφο της Υδρίας, το ρωμαϊκό θέατρο, το Νυμφαίο, την οδό των Κιόνων, τον Μεγάλο Ναό και, βέβαια, το Μοναστήρι. Εδώ θεωρήστε τη στάση στο τουριστικό αναψυκτήριο για δροσιστική lemon mint (λεμονάδα με δυόσμο) απαραίτητη, για να πάρετε δυνάμεις και να συνεχίσετε. 

Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής-4
Φωτ. Unspash/Danil Ahmetsah

3. Μια μέρα στη Γέρασα 

Γνωστή και ως «Πομπηία της Μέσης Ανατολής» και από τις πλέον καλοδιατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις της ευρύτερης περιοχής, η Γέρασα, της οποίας η ίδρυση αποδίδεται στους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή κατ’ άλλους και στον ίδιο), λειτουργεί ως ο αδιάψευστος μάρτυρας ενός παρελθόντος που συγκινεί μέχρι σήμερα. Θαμμένη για αιώνες κάτω από την άμμο, τμήμα των ερειπίων της εντοπίστηκε το 1806 από τον επίμονο Γερμανό εξερευνητή Ulrich Jasper Seetzen (1767-1811). Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1925 και συνεχίζονται. 

Ιδανική ημερήσια εκδρομή από το Αμμάν, από το οποίο απέχει μόλις 50 λεπτά οδικώς, η Γέρασα αποτέλεσε τμήμα της Δεκάπολης, δηλαδή της ομοσπονδίας ελληνιστικών πόλεων (που ήταν όμως περισσότερες από 10), οι οποίες απολάμβαναν σημαντικά προνόμια στα εδάφη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να περιηγηθείτε σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος απλώνεται σε έκταση 81.000 τ.μ. Τα καλοσυντηρημένα μνημεία -από τη θεαματική Πύλη του Αδριανού, που αποτελεί και το σημείο εισόδου, μέχρι τον Ιππόδρομο, την Αγορά, το βόρειο και το νότιο Θέατρο, το Νυμφαίο, τους ναούς του Δία και της Αρτέμιδας αλλά και το αρχαίο ελαιοτριβείο- γίνονται οι σταθμοί ενός συναρπαστικού ταξιδιού στον χρόνο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να φανταστεί πώς μπορεί να ήταν η ζωή στη Γέρασα 2.000 χρόνια πριν. 

Ιορδανία: 5+1 στάσεις στη γοητευτική χώρα της Μέσης Ανατολής-5
Φωτ. Αλεξάνδρα Μανδράκου

4. Εν Ιορδάνη

Πλήθη χριστιανών ταξιδιωτών από κάθε δόγμα συρρέουν κάθε χρόνο στο σημείο όπου λέγεται ότι βαπτίστηκε ο Ιησούς, στον Ιορδάνη ποταμό. Τα υπολείμματα πέντε ναών που χτίστηκαν εδώ μεταξύ 5ου και 12ου αιώνα μαρτυρούν εξάλλου την ιερότητα του χώρου. Η κοίτη του ποταμού χωρίζει την Ιορδανία από το Ισραήλ -στο σημείο της βαφτίσεως διακρίνεται το ισραηλινό φυλάκιο σε απόσταση αναπνοής, με το νερό να αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέχρι το 1994, οπότε και υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ, η περιοχή ήταν στρατιωτική. Σήμερα, ειδικά ηλεκτρικά οχήματα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο σημείο, αποβιβάζοντας στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

5. Φυσικό σπα στη Νεκρά Θάλασσα 

Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο στη Γη. Με αρνητικό υψόμετρο περίπου στα -400 μ. από την επιφάνεια της Μεσογείου, θα νιώσετε τα αυτιά σας να βουλώνουν καθώς κατηφορίζετε οδικώς από το όρος Νέμπο, όπως κατά την προσγείωση ή την απογείωση όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο. Το ιορδανικό τμήμα της Νεκράς Θάλασσας (την απέναντι πλευρά μοιράζονται Ισραήλ και Δυτική Όχθη) μονοπωλούν ξενοδοχεία και resorts, που κατά κανόνα διαθέτουν και εγκαταστάσεις spa. Σημειώστε πως η πρόσβαση στην παραλία είναι δύσκολη εάν δεν διαμένετε σε κάποιο από τα καταλύματα της Νεκράς Θάλασσας. Μία ημέρα εδώ είναι αρκετή -η όλη εμπειρία συνοψίζεται ουσιαστικά σε μια βουτιά, όπου λόγω της μεγάλης άνωσης δεν θα μπορέσετε να κολυμπήσετε, αλλά απλώς θα επιπλεύσετε χωρίς να καταβάλετε την παραμικρή προσπάθεια (γι’ αυτό και θα δείτε πως όλοι μπαίνουν στο νερό με την… όπισθεν). Λόγω της υψηλής αλατότητας, αποφύγετε να βουτήξετε εάν έχετε ανοιχτές πληγές ή ερεθισμένο δέρμα και φροντίστε να μην μπει νερό στα μάτια σας. Βγαίνοντας, αναζητήστε στην ακτή τα ειδικά δοχεία με τη μαύρη λάσπη της Νεκράς Θάλασσας και κάντε ένα γρήγορο spa αλείφοντας σώμα, πρόσωπο και μαλλιά με το φυσικό αυτό καλλυντικό, που χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό και στην κοσμετολογία. Αφήστε να δράσει 10 λεπτά και ξεπλυθείτε -θα νιώσετε το δέρμα σας υγιές, ανανεωμένο και σφριγηλό, σαν μωρού. 

Πριν από την αναχώρησή σας για την Ιορδανία, φροντίστε να προμηθευτείτε εγκαίρως το Jordan Pass (διατίθεται σε 3 διαφορετικές εκδοχές με διαφορετική τιμή η καθεμία, ανάλογα με το τι περιλαμβάνει, το κόστος ξεκινά από 90 ευρώ). Είναι μια συμφέρουσα επιλογή, που θα σας εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιορδανίας καλύπτοντας παράλληλα και τα έξοδα της τουριστικής βίζας. Πληροφορίες και αγορά στο jordanpass.jo.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή