Ζάγκρεμπ από πρώτο χέρι

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόλτα στο πάρκο, Κυριακή στο παζάρι, η καλύτερη πίτσα και ο πιο απολαυστικός καφές της πρωτεύουσας της Κροατίας από κάποιον που ξέρει την πόλη καλά. Ιδού οι δέκα αγαπημένες συνήθειες της Karla Loncar του Spotted by Locals (www.spottedbylocals.com) στο Ζάγκρεμπ.

 

1/ Βολτάρετε στο πάρκο Zrinjevac. Ενα από τα ομορφότερα πάρκα της πόλης, με υπέροχα σιντριβάνια και ένα κιόσκι τέχνης, όπου, αν σταθείτε τυχεροί, θα παρακολουθήσετε συναυλίες ή εικαστικά γεγονότα.

> Trg Nikole Subica Zrinskog

2/ Ζήστε τη στιγμή σας στο Caffe Galerija Lav. Κάθε φορά που πίνω εδώ το τσάι μου στην κούπα από φίνα πορσελάνη, νιώθω τουλάχιστον… εκατομμυριούχος. Στυλάτο καφέ με αριστοκρατική φινέτσα. Τις ηλιόλουστες μέρες προτιμώ τα τραπεζάκια έξω, με θέα στην Πέτρινη Πύλη.

> Opaticka ulica 2, T/+38-514.922.108

3/ Επισκεφτείτε το πολιτιστικό χωνευτήρι της Medika. Στην πρώτη νομιμοποιημένη «κατάληψη» του Ζάγκρεμπ, αφού οι καλλιτεχνικές κολεκτίβες που την εμπνεύστηκαν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τη δημοτική αρχή, είναι ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να μοιραστεί την τέχνη του, να σχεδιάσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να οργανώσει παζάρια και προφανώς να συμμετάσχει σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

> Pierottijeva 11

4/ Φάτε πίτσα που θα θυμάστε για καιρό στην Pizzeria Karijola 1 & 2. Ελλείψει καλής πιτσαρίας στο Ζάγκρεμπ, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Καλά υλικά, λεπτή και τραγανή ζύμη, ψημένη σε ξυλόφουρνο και -για όλους αυτούς τους λόγους- τσιμπημένες τιμές. Αλλά αξίζει τον κόπο.

> Kranjceviceva 16a & Vlaska 63, T/+38-513.667.044

5/ Κάντε πικνίκ με take away από το Manzoku sushi bar. Για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, οι γιαπωνέζικες νοστιμιές του Manzoku είναι ό,τι πρέπει. Ζητήστε sushi, sashimi, miso soup σε πακέτο ή πιάστε τραπέζι και απολαύστε την παραγγελία σας επιτόπου.

> Ljudevita Gaja 26, T/+38-514.851.844, www.manzoku.com.hr

6/ Σπεύσατε να βρείτε τραπέζι στο Lari & Penati. Τα εγκαίνιά του το 2011 το έκαναν από τη μία στιγμή στην άλλη talk of the town. Ποιοτικό φαγητό -σάντουιτς, ελαφριά κυρίως πιάτα, σούπες, γλυκά-, πρώτες ύλες εποχής, εμπνευσμένο μενού που αλλάζει καθημερινά και λιγοστά τραπέζια, που φυσικά γίνονται ανάρπαστα.

> Petrinjska 42A

7/ Αναζητήστε τα ίχνη του… Ηλιακού Συστήματος του Ζάγκρεμπ. Ενας πρωτότυπος τρόπος περιήγησης στην πόλη είναι να… ανακαλύψετε τους πλανήτες της. Γύρω από το φημισμένο γλυπτό του Ηλιου, έργο του Κροάτη καλλιτέχνη Ivan Kozaric, ο ντιζάινερ Davor Preis δημιούργησε το 2004 μια εγκατάσταση με τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αναζητήστε τους στις εξής θέσεις: Ερμής (Margaretska 3), Αφροδίτη (Trg bana Jelacica 3), Γη (Varsavska 9), Αρης (Tkalciceva 21), Ζευς (Vocarska 71), Κρόνος (Raciceva 1), Ουρανός (Siget 9), Ποσειδώνας (Kozari put), Πλούτωνας (Aleja Bologne – υπόγεια διάβαση).

8/ Διαβάστε την εφημερίδα σας στους καναπέδες του Booksa. Λέσχη βιβλίου όχι μόνο για μέλη, αλλά και για κάθε βιβλιοφάγο. Αγοράζετε το ρόφημά σας, βυθίζεστε στους αναπαυτικούς καναπέδες και ξεφυλλίζετε τις εφημερίδες, τα λογοτεχνικά περιοδικά και τους τίτλους βιβλίων που σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Εδώ θα ενημερωθείτε επίσης για τα πολιτιστικά δρώμενα που συμβαίνουν στην πόλη τις ημέρες της επίσκεψής σας.

> Marticeva 14d, Τ/+38-514.616.124

9/ Γνωρίστε τους σημαντικότερους Κροάτες εικαστικούς στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Oποτε το επισκέπτομαι, βλέπω και κάτι που δεν είχα προσέξει την προηγούμενη φορά. Φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών από την Κροατία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και ξένους εικαστικούς. Αγαπημένη μου στάση το στούντιο του διάσημου καλλιτέχνη Ivan Kozaric. Στα συν, η αίθουσα κινηματογραφικών προβολών Metropolis, η βιβλιοθήκη και τα εξαιρετικά σεμινάρια που διοργανώνονται εδώ.

> Avenija Dubrovnik 17, T/+38-516.052.700, www.msu.hr

10/ Διαλέξτε τα δώρα σας στο παζάρι αντίκας της Βρετανικής Πλατείας. Αν τύχει να βρίσκεστε στο Ζάγκρεμπ Κυριακή, μην το χάσετε. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά σύμβολα της πόλης, γεμάτο πάντα με κόσμο που ψάχνει ένα ωραίο δώρο με γούστο και ιστορία.

> Britanski trg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή