ΤΑΞΙΔΙΑ

Γκρας: Η πόλη των φίνων αρωμάτων

gkras-i-poli-ton-finon-aromaton-2076459

Δεν ήμουν τόσο τυχερός για να βρεθώ στην Γκρας τέτοιες μέρες, αρχές της άνοιξης. Ομως υπήρξα αρκετά τυχερός για να την πετύχω σε μια σχεδόν ανοιξιάτικη μέρα, λουσμένη στο φως της Κυανής Ακτής, κι ας είναι και με θέα την ειδυλλιακή ακτογραμμή της Γαλλικής Ριβιέρας. Η πανέμορφη Γκρας, μια μικρή πόλη σκαρφαλωμένη στους αποτραβηγμένους λόφους που βλέπουν τις γνωστές λουτροπόλεις της περιοχής, από τη Νίκαια στα ανατολικά μέχρι τις Κάννες και το Σεν Τροπέ στο απώτατο δυτικό άκρο του ορίζοντα.

Στην Γκρας, εκτός από την αγαλλίαση να περπατήσετε σε μία από τις τυπικά γαλλικές, πολύ μεσογειακές μικρές πόλεις που ανταποκρίνονται στα καλύτερα στερεότυπα για την περιοχή, θα πάτε κυρίως γιατί θεωρείται μία από τις βασικές «πρωτεύουσες» της ευρωπαϊκής αρωματοποιίας. Εδώ έχουν την έδρα τους περίφημοι ιστορικοί οίκοι, από τον Fragonard που πήρε το όνομά του από τον διάσημο ζωγράφο Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, γέννημα-θρέμμα της Γκρας, έως τον Molinard (αρωματοποιό της Προβηγκίας από το 1849 όπου μπορείτε να επισκεφθείτε στα παρασκήνια των εργαστηρίων του ή να φτιάξετε το δικό σας άρωμα) και τον Galimard που δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό εκδοτικό οίκο. Ο κάθε οίκος διαθέτει επισκέψιμους χώρους, μικρά «μουσεία», ανοικτά εργαστήρια αλλά και πολύ δελεαστικά πωλητήρια όπου και ο πιο εγκρατής καταναλωτής δελεάζεται.

Θα σας συστήναμε, παρ’ όλα αυτά, να αρχίσετε την επίσκεψή σας από το Διεθνές Μουσείο Αρωματοποιίας της Γκρας, το οποίο αποτελεί την πιο κατάλληλη εισαγωγή στο κεφάλαιο της ιδιαίτερης σχέσης της πόλης με τα αρώματα. Το μεγάλο «μυστικό» είναι ότι το κλίμα της περιοχής ευνοεί εντυπωσιακές συγκομιδές αρωματικών λουλουδιών: τριαντάφυλλα, λεβάντες, γιασεμιά κ.λπ. Εκτός από τα πέταλα των λουλουδιών χρησιμοποιούνται και άλλα φυτικά υλικά, από φρούτα και ρητίνες μέχρι βρύα, βότανα ή μπαχαρικά.

Μη φύγετε από την Γκρας αν δεν φτάσετε μέχρι την οικία του ζωγράφου Φραγκονάρ, η οποία περιβάλλεται από ένα συναρπαστικής ομορφιάς κήπο με υπέροχους φοίνικες.