ΤΑΞΙΔΙΑ

Στα «βασίλεια» του Game of Thrones

gofthrones0
gofthrones1
gofthrones2
gofthrones3
gofthrones4
gofthrones5
gofthrones6

Από τις ακτές της Μεσογείου και τα παγωμένα τοπία της Ισλανδίας μέχρι τα κάστρα της Βόρειας Ιρλανδίας, το πέρασμα της δημοφιλούς σειράς προκαλεί τον ενθουσιασμό του κόσμου και την άνοδο του τουρισμού.

Για τις ανάγκες μιας σκηνής μάχης η παραγωγή του «Game of Thrones» ανακοίνωσε ότι χρειάζεται 600 κομπάρσους. Το νέο διαδόθηκε σαν χαρμόσυνη είδηση στον ισπανικό Νότο και λίγες ημέρες μετά είχαν δηλώσει συμμετοχή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 86.000 άνθρωποι.

Αυτό είναι απλώς ένα μικρό παράδειγμα για τον πανικό που σκορπάει στο πέρασμά του ο θίασος της περίφημης τηλεοπτικής σειράς, κάνοντας διάσημα τα μέρη όπου γυρίζονται οι σκηνές των δεκάδων πρωταγωνιστών του. Στην πέμπτη σεζόν, που μόλις ξεκίνησε, θα πάρουμε μια γεύση και από την Ανδαλουσία, ταυτίζοντας το Ντορν με το ανάκτορο Αλκάθαρ της Σεβίλλης και το Βολάντις με τη γέφυρα της Κόρδοβα.

Η επιλογή μιας πόλης από την παραγωγή του «Game of Thrones» είναι πραγματική ευλογία – στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 24%, μόνο και μόνο γιατί ο κόσμος ήθελε να δει από κοντά την πρωτεύουσα του Westeros, το αστραφτερό King’s Landing.

Μάλιστα, αν επισκεφτείτε τις δαλματικές ακτές, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και σε ειδικές ξεναγήσεις στις ακριβείς τοποθεσίες των γυρισμάτων, για να δείτε πού ακριβώς κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η βασίλισσα Σέρσι. Αντίστοιχες βόλτες διοργανώνονται και στην Ισλανδία, εκεί όπου γυρίζονται οι σκηνές «πέρα από το Τείχος», εκεί δηλαδή όπου υπάρχει μόνο πάγος – και White Walkers.

Τα κάστρα και τα συννεφιασμένα τοπία της Βόρειας Ιρλανδίας, πάντως, φιλοξενούν τις περισσότερες σκηνές που έχουμε δει στο βόρειο τμήμα του Westeros, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Winterfell, την έδρα των Σταρκ, για όσο τουλάχιστον υπήρχαν Σταρκ. Αλλωστε, μόνο η φετινή παρουσία της παραγωγής υπολογίστηκε ότι δημιούργησε τζίρο 20 εκατ. λιρών, υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία και δημιουργώντας βάσεις για τουριστική ανάπτυξη.  

Οσο για τα εξωτικά τοπία που βλέπουμε στο Εσος, οι περιοχές δηλαδή νοτιοανατολικά του Westeros στις οποίες κινείται η Καλίσι και οι δράκοι της, βρίσκονται κυρίως στο Μαρόκο: οι πόλεις Εσαουίρα, Ουαρζαζάτ και Αΐτ-Μπεν-Χαντού χρησιμοποιήθηκαν για την αναπαράσταση των μυθικών τοποθεσιών της Ασταπορ, του Γιουνκάι ή του Πέντος.

Αντιθέτως, ο γάμος της Καλίσι με τον Καλ Ντρόγκο, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, έγινε στο περίτεχνο πέτρινο «παράθυρο» στο νησάκι Γκόζο έξω από τη Μάλτα. Αν και ένας γάμος Ντοθράκι δεν αποτελεί πρότυπο ρομαντισμού, η ειδυλλιακή τοποθεσία πλέον αποτελεί πόλο έλξης για αρκετά ζευγάρια που επιθυμούν να διοργανώσουν εκεί τη δική τους τελετή. Αρκετά ειρωνικό, αν σκεφτούμε τι έπεται συνήθως ενός γάμου στο σύμπαν του «Game of Thrones».