Φιλαδέλφεια by locals

7' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στoν δημοφιλέστερο προορισμό των ΗΠΑ για το 2016, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς Lonely Planet.

Martha Graham Cracker Show

624 South 6ΤΗ Street

Πέμπτη 20.00

Εισιτήριο: 22,5 €

Φέτος οι drag queen είναι πολύ της μόδας στην πόλη. Κάθε τρίτη Πέμπτη του μήνα η Martha Graham Cracker παρουσιάζει στο L’Etage το δημοφιλέστερο καμπαρέ σόου της Φιλαδέλφειας, ερμηνεύοντας τα δικά της τραγούδια ή διασκευάζοντας γνωστές επιτυχίες παλιότερων δεκαετιών, συνοδεία μπάντας. Μοναδική, λαμπερή και απαστράπτουσα, αρνείται να αποχωριστεί την ανεπιθύμητη… τριχοφυΐα της, αλλά κανείς δεν μοιάζει να ασχολείται με αυτήν τη λεπτομέρεια. Εχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, κάνοντας συνήθως sold out εμφανίσεις. Στην ουρά για εισιτήριο θα δείτε να στήνεται ένα ετερόκλητο κοινό, το οποίο η Martha πάντα σαγηνεύει από τη σκηνή με τον δικό της υπέροχο τρόπο.

ROB HALL


Jim’s Steaks

400 South Street

T/+1 215 9281911

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-01.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00-03.00, Κυριακή 11.00-01.00

Cheesesteak: 8 €

Η Φιλαδέλφεια είναι ταυτισμένη με τον… Ρόκι και φυσικά τα cheesesteaks (σάντουιτς με κρέας σε λεπτοκομμένες φέτες, λιωμένο τυρί και σοταρισμένα κρεμμύδια). Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που οι επισκέπτες της από τη μια θέλουν να ανεβοκατέβουν τα σκαλοπάτια όπου προπονούνταν ο ήρωας της γνωστής σειράς ταινιών, από την άλλη να δοκιμάσουν ένα λαχταριστό cheesesteak. Μην κάνετε το λάθος να τρέξετε εκεί όπου πάνε όλοι, στα τουριστικά μαγαζιά της ιταλικής αγοράς. Τα καλύτερα cheesesteaks της Φιλαδέλφειας θα τα βρείτε στο Jim’s Steaks, όπου οι ντόπιοι κάνουν ουρά γύρω από το τετράγωνο. Το προσωπικό είναι φιλικό και δεν θα σας κάνει ποτέ να ντραπείτε που δεν έχετε μάθει ακόμα πώς να παραγγέλνετε σωστά ένα cheesesteak ούτε θα… τσιγκουνευτεί το κρέας ή το τυρί. Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας μετρητά, γιατί δεν δέχονται κάρτες.

ROB HALL


Underground arts

1200 Callowhill Ave

Τ/+1 215 6295765

Βοχ Οffice: Παρασκευή 16.00-19.00

Εισιτήριο για την WPO: 9 €

Πρόκειται για έναν φιλόξενο χώρο έκφρασης, από τον οποίο παρελαύνουν δεκάδες εναλλακτικοί καλλιτέχνες και κωμικοί, ενώ φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις. Κάθε Δευτέρα στις 21.00 διοργανώνονται βραδιές αυτοσχεδιασμού με το όνομα Drunk Piano, όπου ντόπιοι και περιοδεύοντες καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή και «τζαμάρουν» κατά βούληση. Η είσοδος είναι δωρεάν. Ιδιαίτερο και άκρως διασκεδαστικό είναι το Balkan Dance Party κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, με την West Philadelphia Orchestra, μια τοπική μπάντα με έντονες επιρροές από τη μουσική των Βαλκανίων και φανατικό κοινό. Πρωτότυπο, χαρούμενο και γεμάτο ζωή, το Balkan Dance Party έχει εξελιχθεί σε παράδοση της πόλης που δεν πρέπει να χάσετε. Αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το φαγητό, δείχνει γευστικό και φρεσκομαγειρεμένο. Τα ποτά του, πάντως, είναι και φθηνά και δυνατά. Αν δεν ξέρετε τι να παραγγείλετε, επιλέξτε μπίρα PBR.

LIZ PETO


Black N Brew

1523 E. Passyunk Ave

Τ/+1 267 6396070

Καθημερινά 07.00-17.00

Ζεστός ή κρύος καφές (Happy Hour): 0,90 €  

Ξεκινήστε τη μέρα σας σε αυτό το μικρό και ήσυχο καφέ παίρνοντας πρωινό και καταστρώνοντας τις εξορμήσεις της ημέρας. Το μενού είναι μεγάλο, με νοστιμότατα πιάτα και πολλές επιλογές για χορτοφάγους. Συμπεριλαμβάνει βέβαια και το κλασικό αμερικανικό brunch με αυγά, μπέικον, πατάτες, φρυγανισμένο ψωμί – γι’ αυτό και επικρατεί το αδιαχώρητο. Τα νοστιμότατα πιάτα τους εναλλάσσονται στο μενού, ενώ το δικό μου αγαπημένο είναι ομελέτα με πατάτες, μπέικον και πιπεριές. Θα σας συμβούλευα να πάτε στο Black N Brew στη διάρκεια του Happy Hour (Δευτέρα έως Παρασκευή, 15.00-17.00), για να πιείτε ζεστό ή κρύο καφέ με 0,90 € και λάτε με 1,80 €. Το μαγαζί «ντύνουν» μουσικά εξαιρετικές rock και soul μελωδίες. Κατά την ώρα του κυριακάτικου brunch, 10.00-14.00, το Wi-Fi παραμένει απενεργοποιημένο, ώστε η απόλαυση να έχει και… tech-free πινελιές.

LIZ PETO


Paesano’s

152 W Girard Ave

T/+1 267 8869556

Καθημερινά 11.00-19.00

Σάντουιτς: από 6,30 €

Εδώ θα ξεχάσετε ό,τι ξέρατε για τα σάντουιτς και θα δοκιμάσετε γεύσεις που δεν μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Την πρώτη φορά παραγγείλτε το ομώνυμο Paesano με ζουμερό βοδινό, αυγά, ψητές ντομάτες, πικάντικη μαγιονέζα, πεπεροντσίνο και προβολόνε.

Στον κατάλογο ξεχωρίζουν επίσης τα Gustaio και Diavlo, το πρώτο με ψητό αρνίσιο λουκάνικο, μουστάρδα, γκοργκοντζόλα, πιπεράτη ρόκα και φινόκιο σε πίτα ψημένη στο γκριλ και το δεύτερο με πικάντικο κοτόπουλο, σαλάμι, ντομάτες, φουντίτσες μπρόκολου, άλειμμα τσένταρ με βότανα και προβολόνε. Συνοδεύονται με πατάτες πασπαλισμένες με κομματάκια χοιρινού και τυρί. Υπάρχουν δύο μαγαζιά Paesano’s, το ένα στην Ιταλική Αγορά, στο νότιο τμήμα της πόλης, και το άλλο στη γειτονιά Northern Liberties.

CARA JO CASTELLINO


Pennsylvania Academy of Fine Arts

118-128 North Broad Street

Τ/+1 215 9727600

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-17.00, Τετάρτη 10.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή 11.00-17.00

Γενική είσοδος: 13 €

H παλαιότερη Σχολή Καλών Τεχνών των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1805 από τους καλλιτέχνες Charles Willson Peale και William Rush. Το κεντρικό κτίριο του μουσείου χρονολογείται στο 1876 και είναι ένα τέλειο δείγμα ομορφιάς, αρμονίας και συμμετρίας. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει έργα πολύ γνωστών Αμερικανών καλλιτεχνών, όπως ο Winslow Homer, ο Thomas Eakins, ο Alex Katz, ο Robert Motherwell και ο Frank Stella. Οι περιοδικές εκθέσεις υπογραμμίζουν πτυχές της αστικής, δημόσιας και σύγχρονης τέχνης, ενώ συχνά παρουσιάζονται και έργα των ταλαντούχων φοιτητών και αποφοίτων της σχολής.

ANDREA SZYPER


Eye’s gallery

402 South Street

Τ/+1 215 9250193

Δευτέρα-Πέμπτη 11.00-19.00, Παρασκευή, Σάββατο 11.00-20.00, Κυριακή 12.00-19.00

Δημιούργημα του καλλιτεχνικού ζευγαριού των Julia και Isaiah Zagar -ο δεύτερος είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες του που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον αρχιτεκτονικό χάρτη της Φιλαδέλφειας-, αποτελεί κομμάτι της διάσημης South Street από το 1968. Τους έντονα βαμμένους τοίχους του μαγαζιού μονοπωλούν παραστάσεις παραδοσιακής τέχνης από 15 χώρες. Στις προθήκες του θα χαζέψετε vintage αντικείμενα, παιχνίδια, σημαίες, αγάλματα, μάσκες και είδη διακόσμησης, κοσμηματοθήκες γεμάτες με δαχτυλίδια από ασήμι και πολύτιμες πέτρες. Ακολουθώντας τη διακοσμημένη με τενεκεδένιες καρδιές και ήλιους σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο, θα βρείτε ένα δωμάτιο γεμάτο με χειροποίητα όργανα. Στο ισόγειο εκτίθενται κεραμικά, επιτραπέζια σκεύη κ.λπ.

CARA JO CASTELLINO


Pho Ha

610 Washington Ave

Τ/+1 215 5990264

Κυριακή-Πέμπτη 09.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο 09.00-21.30

Πιάτα από 2,70 €

Αυθεντικό, λιτό και πάμφθηνο, βρίσκεται στα νότια της πόλης και σερβίρει εκπληκτικές βιετναμέζικες σούπες. Εχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλούς συνδυασμούς pho (κλασική βιετναμέζικη σούπα με νουντλς, μπαχαρικά και κρέας – μοσχάρι ή κοτόπουλο), μικρές ή μεγάλες μερίδες με λαχταριστά συνοδευτικά -όπως το πιάτο με φύτρες φασολιών, βασιλικό, φύλλα άγριου κόλιανδρου και φέτες πιπεριάς jalapeno- ή σάλτσες, όπως τσίλι, hoisin και fish sauce. Ξεδιψάστε με χυμό καρύδας -και δείτε τις δροσερές φέτες της να… κολυμπάνε μέσα στο ποτήρι σας- ή βιετναμέζικο κρύο καφέ. Πριν από το φαγητό θα σας προσφέρουν ζεστό τσάι και, προτού προλάβετε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας, η παραγγελία θα έχει προσγειωθεί στο τραπέζι σας με την ταχύτητα του φωτός.

CARA JO CASTELLINO


Lee How Fook

219 N 11th St

Τ/+1 215 9257266

Τρίτη-Κυριακή 11.30-22.00

Specials: από 9 €

Προτού χαθείτε ανάμεσα στα μικρότερα και μεγαλύτερα εστιατόρια της Chinatown, θα σας πω ένα μυστικό: το καλύτερο κινέζικο στην πόλη θα το βρείτε στο Lee How Fook. Ο χώρος είναι απλός, το σέρβις ικανοποιητικό και το φαγητό… όλα τα λεφτά. H κοιλιά μου γουργουρίζει κάθε φορά που σκέφτομαι τη σούπα τους με τζίντζερ και κρεμμυδάκια, ενώ υπέροχα είναι και το ψητό καλαμάρι και τα λαχανικά τους. Σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα με θαλασσινά, αλλά και τα κρεατικά τους είναι απίθανα. Εχουν, άλλωστε, πείρα που ξεπερνά τα 40 χρόνια (το μαγαζί λειτουργεί τώρα η δεύτερη γενιά της οικογένειας των ιδιοκτητών). Μην ξεχάσετε να φέρετε τα δικά σας ποτά, καθώς είναι ένα από τα «Bring your own beverage» (σ.σ. Φέρε το δικό σου ποτό) μέρη της πόλης, και πιάστε κουβέντα με τους θαμώνες, που είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί σας τα μυστικά του καλού φαγητού, της ευτυχίας και της μακροζωίας.

ANDREA SZYPER


Stir

1705 Chancellor Street

Τ/+1 215 7322700

Καθημερινά 16.00-02.00

Πέμπτη βράδυ: 0,90 €

Ενας από τους λόγους που μου αρέσει τόσο πολύ η Φιλαδέλφεια είναι το χαμηλό κόστος ζωής της. Στο Stir, για παράδειγμα, μπορείτε να πιείτε ποτά με 0,90 € τα βράδια της Πέμπτης από τις 21.00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ σχεδόν κάθε μέρα μπορείτε να επωφεληθείτε των… προσφορών του. Το συγκεκριμένο μπαρ, όμως, το προτιμώ και για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα: είναι ό,τι πρέπει αν θέλετε να συζητήσετε με τη συντροφιά σας χωρίς η δυνατή μουσική να σας κάνει να… ξελαρυγγιάζεστε. Θα βρείτε εύκολα θέση στο μπαρ, όπου θα διαπιστώσετε ότι όλοι οι μπάρμεν είναι φιλικοί και συζητήσιμοι. Αν πάλι θέλετε να χορέψετε, στο πίσω μέρος του μαγαζιού κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχει DJ. Η ιδιοκτήτρια, η Στέισι, είναι πάντα εκεί, έτοιμη να καλωσορίσει και να γνωρίσει τους νέους πελάτες. Θα σας κάνει να αισθανθείτε αμέσως σαν στο σπίτι σας!

ROB HALL

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή