Κωνσταντινούπολη by locals

7' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά κάτοικοι μας ξεναγούν στις ομορφιές της -«μοιρασμένης» σε δύο ηπείρους- γοητευτικής πόλης του Βοσπόρου.

ALI BABA KANΑAT LOKANTASI

Prof. Sıddık Sami Onar cad. No:1/3 Süleymaniye

Τ/+902125207655

Καθημερινά 07.00-19.00

Φασόλια: 2 €

Αν θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική τουρκική κουζίνα, ελάτε στο Kanaat, ένα από τα λίγα εστιατόρια που θα βρείτε δίπλα στο Τέμενος του Σουλεϊμανιγιέ (Suleymaniye). Εχει τη διαρρύθμιση παραδοσιακής ταβέρνας για εμπόρους (esnaf lokantasi είναι η τουρκική ονομασία) και φημίζεται για τα φασόλια του. Την ώρα του μεσημεριανού, σχεδόν όλα τα τραπέζια είναι γεμάτα, αλλά το σέρβις είναι ταχύτατο και δεν θα αργήσετε να βρείτε τραπέζι. Οι πιο πιστοί θαμώνες του είναι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ είναι πολλοί και οι κάτοικοι από άλλα μέρη της πόλης που έρχονται εδώ για να γευτούν τη σπεσιαλιτέ του. Οι τουρίστες δεν γνωρίζουν (ακόμα) το μέρος. Συνήθως παραγγέλνω φασόλια, ρύζι και πίκλες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε από το μενού ντονέρ και μερικά ακόμη κλασικά τουρκικά πιάτα, όπως σούπες, αρνί στην κατσαρόλα κ.λπ.

ALPER AYDEN


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı 2

Τ/+902122529738

Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή-Κυριακή 10.00-18.00, Πέμπτη 10.00-21.00

Είσοδος: 8 €

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα μουσεία του κόσμου στεγάζεται στο βυσσινί κτίριο της οδού Cukurcuma. Στην ουσία πρόκειται για τη συλλογή αντικειμένων που συγκέντρωσε ο Ορχάν Παμούκ με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του, το «Μουσείο της αθωότητας», στο οποίο αφηγείται τoν έρωτα του πλούσιου Κεμάλ για τη μακρινή φτωχή εξαδέλφη του. Από το 1974 έως το 2000, οπότε και εκτυλίσσεται η ιστορία, ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου μάζευε αντικείμενα που σχετίζονταν με την αγαπημένη του – κοσμήματα, καρφίτσες, αποτσίγαρα, αλατιέρες, κλειδιά. Θα τα βρείτε όλα εκεί, κάθε κεφάλαιο και σε ξεχωριστή προθήκη. Δεν χρειάζεται να έχετε διαβάσει το βιβλίο για να μπορέσετε να απολαύσετε το μουσείο. Αν όμως το διαβάσετε, δεν θα το μετανιώσετε. Αντίτυπα του βιβλίου στην αγγλική, τουρκική και γαλλική γλώσσα πωλούνται και στο μουσείο. Είναι ένα από τα πιο δημιουργικά και ρομαντικά πράγματα που έχω δει, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

DENIZ DÖNMEZ

 


BORUSAN CONTEMPORARY

Baltalimanı Hisar Street No:5 Rumelihisarı, Sariyer

Τ/+902123935200

Σάββατο και Κυριακή 10.00-20.00

Είσοδος: 3 €

Μεσοβδόμαδα λειτουργεί ως έδρα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, της Borusan Holdings, ενώ τα Σαββατοκύριακα μετατρέπεται σε μουσείο. Αν λοιπόν ο δρόμος σάς φέρει στην περιοχή Rumelihisarι, προχωρήστε παράλληλα με τον Βόσπορο προς τη γέφυρα και θα αντικρίσετε ένα εντυπωσιακό κτίριο στα αριστερά σας. Πρόκειται για το λεγόμενο «Στοιχειωμένο αρχοντικό», παρατσούκλι που απέκτησε λόγω των κόκκινων τούβλων και του μυτερού πύργου του. Τα Σάββατα και τις Κυριακές ανοίγει για το κοινό, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε την ευκαιρία να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας κάνοντας βόλτες στους χώρους της εταιρείας, στις αίθουσες συνεδριάσεων, ακόμη και στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου -αφήστε του, αν θέλετε, και σημείωμα!- αλλά και να δείτε από κοντά την εξαιρετική συλλογή του σύγχρονης τέχνης.

DENIZ DÖNMEZ


KUTLUHAN (ÖZSU) RESTAURANT

Şeyhli Mh. Ankara Cd. No:380 Kurtköy

Τ/+902163785128

Καθημερινά 10.00-23.00

18,50 €/άτομο

Την πρώτη φορά που πήγαμε με την παρέα μου σε αυτό το εστιατόριο δεν περάσαμε καθόλου καλά, γιατί είχε περισσότερο κόσμο από όσο χωρούσε και χρειάστηκε να περιμένουμε πολλή ώρα για να σερβιριστούμε. Του δώσαμε όμως μια δεύτερη ευκαιρία και αποζημιωθήκαμε. Ξεκινήστε το γεύμα σας με λαχματζούν, ζητώντας να σας βάλουν ψητή μελιτζάνα από πάνω. Εχετε κατά νου ότι η μερίδα είναι τεράστια για ένα άτομο. Στα κύρια πιάτα η σπεσιαλιτέ είναι το κεμπάπ – δοκιμάστε την εκδοχή με φιστίκι. Φροντίστε, όμως, να… κρατήσετε στο στομάχι σας χώρο για katmer, το θεσπέσιο επιδόρπιο του μαγαζιού: μοιάζει με μπακλαβά, αλλά έχει μόνο ένα λεπτό φύλλο ζύμης και γέμιση φιστίκια με βουτυρόγαλα. Δεν θα βρείτε καλύτερο στην Πόλη.

EMRE KAMAR


KARAKOY BALIKCISI

Tersane Cad. Kardesim Sok. No.30

Τ/+902122511371

Δευτέρα-Σάββατο 11.30-15.30

Ψαρόσουπα: 10 €

Το όνομά του θα πει «ιχθυοπώλης» και αυτό ακριβώς είναι το Karakoy Balιkcisi εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Αυτό το ταπεινό μαγαζί πίσω από την ψαραγορά του Karakoy είναι ανοιχτό μόνο για μεσημεριανό και δεν σερβίρει αλκοόλ. Το φαγητό του είναι τόσο καλό, που άνθρωποι από κάθε σημείο της πόλης έρχονται εδώ, παρά το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα συναντήσουν. Το τιμούν επίσης οι Κωνσταντινουπολίτες που δουλεύουν στην περιοχή – ο μαυροπίνακας με τα πιάτα ημέρας είναι… πειρασμός! Οι πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ του είναι η ψαρόσουπα -πιθανότατα η καλύτερη στην πόλη- και το λαβράκι μαγειρεμένο σε πιπέρι. Σερβίρουν μόνο φρέσκα ψάρια και μπορείτε ασφαλώς να ρωτήσετε το προσωπικό για την «ψαριά» της ημέρας. Εδώ και κάποιο καιρό, λόγω της μεγάλης ζήτησης, δίπλα από το Karakoy Balιkcisi άνοιξε και ένας χώρος για δείπνο: το Griffin Balik προσφέρει απίστευτη θέα στην πόλη, δεν έχει όμως τη μοναδική ατμόσφαιρα του μικρού «αδερφού» του.

SEBAHAT GUMUSALAN TEZCAN


SAFA MEYHANESI

İlyasbey Cad. No:169 Yedikule/Fatih

T/+902125855594

Τρίτη-Παρασκευή 16.00-23.00, Σάββατο 15.00-22.30

Ποτό από 10 €

Αν θέλετε να απολαύσετε αλκοόλ σαν αληθινός Τούρκος, πρέπει να επισκεφτείτε ένα meyhane, την κλασική τουρκική ταβέρνα όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να πουν δυο κουβέντες, να μοιραστούν τα προβλήματά τους, να ξεχάσουν, να γιορτάσουν, να ηρεμήσουν. Υπάρχουν πολλοί «μεϊχανέδες» στην Κωνσταντινούπολη, όμως ο συγκεκριμένος είναι ιστορικός, παραδοσιακός και σερβίρει απίστευτα γευστικά μεζεδάκια. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι ένα μικρό… ταξίδι (θα πάρετε το μετρό, θα συνεχίσετε με τρένο Marmaray και θα περπατήσετε περίπου 15 λεπτά από τον τερματικό του σταθμό μέχρι να φτάσετε). Μόλις όμως διαβείτε το κατώφλι του, θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε στις αρχές του 20ού αιώνα. Πίσω από την ταπεινή πρόσοψη σας περιμένει μια νοσταλγική παλαιική ατμόσφαιρα και αυθεντικοί μεζέδες: τυροπιτάκια, πικάντικος παστουρμάς, τηγανητό συκώτι. Μπορείτε να πιείτε κρασί ή μπίρα, προτιμήστε όμως ρακή.

SEBAHAT GUMUSALAN TEZCAN


PAPERIE

Ahmet Fetgari Sk. 51/A Teşvikiye

Τ/+902122961370

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-19.30

Κάρτες γενεθλίων: 4,5 €

Θέλετε να συγχαρείτε έναν φίλο σας για τη νέα του δουλειά; Να ευχηθείτε με αστείο τρόπο για τα 50ά γενέθλια ενός αγαπημένου σας προσώπου; Αν σας αρέσει να γράφετε και να στέλνετε κάρτες, το Paperie, ένα από τα κρυμμένα «διαμαντάκια» του Nisantasi, είναι για σας! Θα κατηφορίσετε το δρόμο δίπλα στο The House Café Corner και θα στρίψετε αριστερά στο πρώτο στενό. Στα ράφια και στις προθήκες του πολύχρωμου Paperie -που λανσάρει το σύνθημα «Γράψε, Ζήσε, Δημιούργησε»- θα βρείτε κάρτες για κάθε περίσταση σε πολλά σχέδια, χρώματα και μεγέθη. Το προσωπικό μπορεί να σχεδιάσει τις ευχετήριες κάρτες που έχετε φανταστεί ή να σας βοηθήσει να επιλέξετε μία από τις λεγόμενες «κάν’ τες μόνος σου». Φυσικά, εκεί θα βρείτε και τους κατάλληλους φακέλους -δημιουργικούς και πρωτότυπους-, αλλά και περιτυλίγματα και κορδέλες.

SERRA ARDEM


CADDEBOSTAN

Caddebostan Mah. Kadikoy

24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Το ιδανικό μέρος για να ξεφύγει κανείς από το χάος της Κωνσταντινούπολης είναι η ακτή Caddebostan. Ξεκινά από το Dalyan, τελειώνει στο Suadiye και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κεντρική γειτονιά. Κατά μήκος της ακτογραμμής, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, θα συναντήσετε ανθρώπους όλων των ηλικιών που κάνουν τζόκινγκ, ποδήλατο, σκέιτμπορντ, κολυμπούν, παίζουν μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ. Διαθέτει μεγάλους χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομους. Ελάτε με την οικογένεια, τους φίλους ή το κατοικίδιό σας, ξαπλώστε στο γρασίδι και χαρείτε ένα πικνίκ με τους φίλους σας με θέα στα Πριγκιποννήσια. Εγώ προτιμώ να πηγαίνω τις καθημερινές, γιατί έχει λιγότερο κόσμο.

SERRA ARDEM


MODA VAN KAHVALTI EVI

Caferağa Mh., Moda Cd No:263, 34710 Kadıköy

Τ/+902164183887

Καθημερινά 08.00-19.00

Πρωινό: 6 €

Oσοι επισκέπτες φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να έχουν πάρει μια γεύση της ασιατικής πλευράς της δεν ξέρουν τι χάνουν: αν μη τι άλλο, αυτό είναι το πιο… ειλικρινές κομμάτι της. Πάρτε λοιπόν το φέρι-μποτ, περάστε απέναντι και πηγαίνετε με τα μάτια κλειστά στο Kahvaltι Evi για ένα απολαυστικό ανατολίτικο πρωινό που θα σας μείνει αξέχαστο. Εμείς συνήθως παραγγέλνουμε το λεγόμενο serpme kahvalti, δηλαδή «πρωινό απλωμένο σε όλο το τραπέζι». Μπορείτε να το συνοδεύσετε με τουρκικό τσάι, καφέ φίλτρου ή χυμό πορτοκαλιού-ροδιού. Αν μάλιστα πρόκειται να επιδοθείτε σε πολύωρο περπάτημα εξερεύνησης στην πόλη, ξεκινήστε τη μέρα σας με menemen: ένα παραδοσιακό πιάτο με αυγά θα σας δώσει δύναμη.

SEVCAN CELIK


PETRA ROASTING CO

Hoşsohbet Sokak Selenium Panaroma Residence Istanbul

T/+902123561053

Δευτέρα-Σάββατο 09.30-19.00

Καφές latte: 3 €

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια o καφές στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ «κακός», όμως τελευταία όλο και περισσότερα καλά καφέ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην πόλη. Το αγαπημένο μου είναι το Petra Roasting Co. Εδώ ο καφές καβουρδίζεται με μαεστρία και οι άνθρωποι παίρνουν τη δουλειά τους πολύ στα σοβαρά, γιατί αγαπούν τα ποιοτικά χαρμάνια, ενώ αναζητούν συνεχώς τρόπους για να βελτιώνουν τη γεύση του τελικού προϊόντος που σερβίρουν στον πελάτη. Εγώ είμαι πολύ τυχερός γιατί η δουλειά μου βρίσκεται κοντά στο Petra Roasting Co -οπότε το τιμώ… ανελλιπώς-, αλλά κι εσείς μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο.

ZEKERIYA S. SEN

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή