ΤΑΞΙΔΙΑ

Ιρίνα Κερτσικώφ, διαχειρίστρια της ” ‘Ελατος Επενδυτική”

_dsc3038
elatos_arvilias_20170407_kollegio_1290272
elatos_arvilias_20170407_kollegio_1290372b
elatos_arvilias_20170529

Με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων (business development), η Ιρίνα Κερτσικώφ έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη διαχείριση της οικογενειακής εταιρείας «Έλατος Επενδυτική», στην οποία ανήκει το Elatos Resort & Health Club του Παρνασσού, το πρώτο χειμερινό resort που λειτούργησε στην Ελλάδα. Μας μιλάει για τη νέα φιλοσοφία του, η οποία θέτει στο επίκεντρο τις οικογενειακές διακοπές και στοχεύει στην «αποτοξίνωση» των παιδιών από τις ηλεκτρονικές συσκευές και την απαιτητική καθημερινότητα που τα κρατάει μακριά από τη φύση. Αλλά και για μια υγιή, σε κάθε επίπεδο, επιχειρηματικότητα που δεν εστιάζει αποκλειστικά στο κέρδος.

Τι σήμαινε το 1996 η δημιουργία ενός χειμερινού resort στην Ελλάδα;

Αυτό που έφτιαξαν οι γονείς μας, ένα συγκρότημα μικρών κατοικιών σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, ήταν πολύ πρωτοποριακό για την εποχή. Δεν υπήρχε τίποτε αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η Αράχωβα δεν είχε τις υποδομές που διαθέτει σήμερα και η Αγόριανη ήταν ένα μικρό άγνωστο χωριό. Πολλά από τα σπίτια που χτίστηκαν μετέπειτα στην Αράχωβα και στο Λιβάδι υιοθέτησαν τη λιτή ξύλινη αρχιτεκτονική των φινλανδικών σαλέ του resort.

Τι έχει αλλάξει στη λειτουργία του Elatos Resort;

Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια προσπαθούμε να προσφέρουμε στον πελάτη «εμπειρίες». Δεν θέλουμε να φεύγει απλά λέγοντας «αχ, τι ωραία που ήταν η διαμονή στα ξύλινα σπιτάκια στο βουνό, τι υπέροχο ύπνο που κάναμε, πόσο αναζωογονητική ήταν η πισίνα». Προτιμάμε να πει: «Έκανα μια ωραία πεζοπορία, η ξενάγηση που οργάνωσε το ξενοδοχείο ήταν καταπληκτική, το πικνίκ άψογο, τα παιδιά απόλαυσαν την αναρρίχηση». Θέλουμε να βγουν οι επισκέπτες μας στο βουνό, να το ζήσουν, να το ευχαριστηθούν και να μάθουν τους μύθους, την ιστορία του. Οργανώνουμε πολλές δράσεις, τις οποίες παρέχουμε χωρίς επιπλέον κόστος.

Θέλετε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Θεματικά Σαββατοκύριακα, που περιλαμβάνουν από συλλογή μανιταριών και τρούφας το φθινόπωρο μέχρι yoga και boot camp retreats, θεατρικό παιχνίδι και διήμερα αφιερωμένα στα αγαπημένα μας κατοικίδια, τα σκυλιά. Δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες για παιδιά, οργανώνουμε σεμινάρια bushcraft (σ.σ. τεχνικές επιβίωσης στο δάσος), κατασκευές καταλυμάτων και δεντρόσπιτων, ακόμα και μαθήματα εικαστικών και μουσικής. Μεγάλο μέρος των θεματικών δράσεων του Elatos Resort εμπεριέχεται στο πλούσιο πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει αποκλειστικά για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, το οποίο ξεκινά στα μέσα Ιουνίου και διαρκεί περίπου έναν μήνα. Φέτος, προσθέσαμε κάτι αντίστοιχο για τους γονείς. Πέρυσι παρατηρήσαμε ότι συχνά ακολουθούσαν τα παιδιά στις δραστηριότητες του προγράμματος. Επειδή όμως θεωρούμε σημαντικό για τα παιδιά να παίξουν μόνα τους, να διαλέξουν τους φίλους που εκείνα θέλουν, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και το δάσος, σκεφτήκαμε να σχεδιάσουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα για τους γονείς, ώστε να ενισχύσουμε αυτή την αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να προσφέρει το βουνό σε μικρούς και μεγάλους.

Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει μια χειμερινή μονάδα να διευρύνει τη σεζόν της;

Αν υπάρχει η δυνατότητα και τη συμφέρει οικονομικά να μη λειτουργεί όλο τον χρόνο, καλύτερα να μην το κάνει. Εμείς δεν έχουμε αυτό το περιθώριο – η μονάδα έχει πολλά έξοδα συντήρησης, που πρέπει να καλυφθούν. Επιπλέον, απασχολούμε ανθρώπους που είναι μαζί μας εδώ και 21 χρόνια. Δεν θέλουμε να τους διώχνουμε και να τους προσλαμβάνουμε πάλι εποχικά. Χρειαζόμαστε προσωπικό που να αγαπάει και να φροντίζει το ξενοδοχείο όσο και εμείς.

Tι ρίσκο έχει μια τέτοια προσπάθεια;

Ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας της. Η μικρή μονάδα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το resort. Αναλογικά, το κόστος είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από αυτό ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Με λίγη προσωπική εργασία παραπάνω μια μικρή μονάδα μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά. Στη δουλειά, βέβαια, δεν μπορείς ποτέ να επαναπαύεσαι και ο ανταγωνισμός σε κάνει πάντα καλύτερο. Το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ όμορφο resort δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να φέρνουμε κόσμο στο βουνό, ο οποίος θα το αγαπήσει και ίσως ενστερνιστεί τελικά τη δική μας άποψη ότι το δάσος είναι που σε ξεκουράζει και όχι η θάλασσα.

Έχει ο Παρνασσός ως προορισμός δυνατότητες ανάπτυξης της σεζόν του και τη θερινή περίοδο;

Ναι, αλλά πρέπει να καταφέρει να προσελκύσει τον ξένο επισκέπτη. Σας φαίνεται λογικό οι ξένοι επισκέπτες να έρχονται με πούλμαν από την Αθήνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, να παραμένουν για δύο-τρεις ώρες και να φεύγουν αμέσως μετά, ενώ υπάρχουν τόσες εμπειρίες που θα μπορούσαν να ζήσουν και ενδιαφέροντα σημεία που θα μπορούσαν να επισκεφτούν;

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε αποκλειστικά με Έλληνες και κυρίως με οικογένειες. Δεν «πουλάμε» δωμάτια, αλλά σπιτάκια, και μια οικογένεια την εξυπηρετεί αυτό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το Elatos είναι πάρα πολύ ασφαλές. Τα παιδιά παίζουν σε έναν προστατευμένο και πριβέ χώρο 100 στρεμμάτων. Τον χειμώνα κάνουν έλκηθρο και το καλοκαίρι είναι ελεύθερα να τρέξουν με τα ποδήλατα, να ανέβουν στα δεντρόσπιτα, να επιδοθούν σε δραστηριότητες βουνού.

Ποια η σχέση σας με την τοπική κοινωνία του Παρνασσού;

Κατ’ αρχάς, έχουμε προσωπικό από τη γύρω περιοχή και τα χωριά της, την Αγόριανη, την Αράχωβα, τη Γραβιά, την Αμφίκλεια, τη Λιβαδειά. Προτιμάμε τα  τοπικά προϊόντα και τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Βοηθάμε την τοπική κοινότητα και την Εκκλησία όπου μπορούμε και όποτε μας ζητηθεί. Φέτος, μάλιστα, στο πρόγραμμα για παιδιά που ετοιμάσαμε για το καλοκαίρι έχουμε συμπεριλάβει σε συνεργασία με την κοινότητα της Αγόριανης εθελοντική εργασία των παιδιών στο χωριό.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Η αγορά του εξωτερικού. Είμαστε δίπλα στους Δελφούς, απ’ όπου περνούν εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά μόνο για ημερήσιες εκδρομές. Θέλουμε να τους δώσουμε τα κίνητρα να μείνουν παραπάνω. Ο Παρνασσός, φυσικά, δεν είναι μόνο οι Δελφοί. Είναι και το Κωρύκειο άντρο, η Αγόριανη, η Αράχωβα, η Άμφισσα, το οινοποιείο του Αργυρίου στο Πολύδροσο, οι μικροί παραγωγοί, οι τοπικές γεύσεις, τα πανηγύρια. Προσφέρει αμέτρητες πεζοπορίες, ποδηλασίες, ακόμα και αυτοκινητοδιαδρομές.

Σκέφτεστε να συνεργαστείτε με άλλους φορείς ή ιδιώτες της περιοχής προς αυτή την κατεύθυνση;

Η συνεργασία είναι απαραίτητη, γιατί το Elatos Resort δεν μπορεί από μόνο του «να πουλήσει» τον Παρνασσό. Εμείς, λόγω του ότι λειτουργούμε δώδεκα μήνες τον χρόνο, κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο πέρα από τη χειμερινή σεζόν. Προφανώς όμως, για να έχει ζωή το βουνό και το καλοκαίρι, πρέπει να υπάρξει μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια που να κινείται πέρα από μικροσυμφέροντα και βραχυπρόθεσμες πολιτικές. Στα 20 χρόνια που λειτουργούμε, έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να ελπίζουμε ότι θα το μιμηθούν και άλλοι ή –ακόμα καλύτερα– ότι θα το βελτιώσουν.