Μήλος: Εκρηκτική άνοιξη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα τα χωριά της κρατάνε ζωντανό το Κάψιμο του Ιούδα, ένα έθιμο που κάνει το νησί να λαμπαδιάζει το Πάσχα, αλλά οι Τριοβάσαλοι είναι αυτοί με τον πιο «εκρηκτικό» χαρακτήρα.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δοκιμάστε τα γλυκά μελετίνια, τα αλμυρά φλαούνια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε να βρίσκεστε στο λιμάνι του Αδάμαντα, όπου αφήνουν τα φαναράκια μαζί με ευχές να «φύγουν» στον ουρανό.

Μήλος: Εκρηκτική άνοιξη-1

 Στα σοκάκια της Πλάκας. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

M. ΣABBATO

H αναστάσιμη λειτουργία στις εκκλησίες του νησιού ξεκινάει στις 11.00. Οι Τριοβάσαλοι αρχίζουν από εκείνη την ώρα να ξεχωρίζουν με τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματά τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Στα περισσότερα χωριά το κάψιμο του Ιούδα γίνεται το απόγευμα. Στον Άγιο Σπυρίδωνα του Τριοβάσαλου και στον Άγιο Γεώργιο του Πέρα Τριοβάσαλου τον Ιούδα τον καίνε στις 12 το μεσημέρι και ακολουθεί δυνατός «μπαρουτοπόλεμος», ένα έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες.

Μήλος: Εκρηκτική άνοιξη-2

Απολαμβάνοντας με ησυχία τον μεσημεριανό ήλιο. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Επισκεφθείτε τις περίφημες Κατακόμβες της Μήλου. Αν θέλετε, μείνετε μέχρι το απόγευμα για τους Αναστάσιμους Ύμνους που θα ακουστούν στο προαύλιο στις 19.30.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε τις παραλίες της Μήλου είναι διά θαλάσσης. Νοικιάστε ιστιοπλοϊκό, ναυλώστε ένα καΐκι, χαρείτε τες όπως μπορείτε. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τα μουσεία της: το Αρχαιολογικό (τηλ. 22870-28026), το Μεταλλευτικό (τηλ.22870-22481), το Εκκλησιαστικό (τηλ. 6946-786323), το Ναυτικό (τηλ. 22873-60100) και το Λαογραφικό (τηλ. 22870-21292).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή