Κέα: Στεφάνι από την αρχαία Καρθαία

Κέα: Στεφάνι από την αρχαία Καρθαία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ

Ο τρόπος που οι γυμνές πλαγιές της εναλλάσσονται με τα δάση βελανιδιάς είναι μοναδικός, ειδικά τώρα την άνοιξη. Όπως και η ήπια κοσμικότητά της.

ΠΟΥ ΘΑ «ΠΙΑΣΟΥΜΕ» ΤΟΝ ΜΑΗ

Πολλά νησιά έχουν όμορφα μονοπάτια, αλλά αυτό της Κέας που οδηγεί στην αρχαία Καρθαία δεν συγκρίνεται με κανένα. Ακολουθήστε το και πλέξτε στεφάνι με αγριολούλουδα δίπλα στους δωρικούς κίονες του Ναού του Απόλλωνα, με θέα στο πέλαγος. Από την Ιουλίδα ξεκινά το πιο σύντομο και ευκολοδιάβατο μονοπάτι για να χαρείτε την ενδοχώρα. Περνάει από το άγαλμα του Λέοντα, διασχίζει αγρούς και αραιά δάση και καταλήγει στην παραλία του Οτζιά για βουτιά. Συνεχίστε με ένα απογευματινό κοκτέιλ στο μπαλκόνι του Zeus Faber (τηλ. 6987-410707) στο Βουρκάρι, εκεί όπου τα χρώματα της δύσης κάνουν παιχνίδι με τον ορίζοντα.

ΠΟΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ

Συνδυάστε το τσιπουράκι σας με τζιώτικο λουκάνικο και λόζα, το τοπικό καπνιστό αλλαντικό από χοιρινό, με ξερικά ντοματάκια και πικάντικο ξηροτύρι από το τυροκομείο της Κάτω Μεριάς. Φημισμένο είναι και το παστέλι της Τζιας, το μέλι, το σπαθόλαδο και τα προϊόντα βελανιδιού. Θα τα βρείτε όλα, ανάμεσα σε βότανα και σπιτικά λικέρ, στον Αρίσταιο (τηλ. 22880-21345) και σε πολλά ακόμα μικρά μαγαζιά.

Κέα: Στεφάνι από την αρχαία Καρθαία-1

Kylix, ένα από τα όμορφα και «γευστικά» ταρατσάκια της Ιουλίδας. (Φωτογραφία: © ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ)

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΜΕ

Η Στροφή του Μίμη (τηλ. 22880-21480, www.istrofitoumimi.gr) στο Βουρκάρι είναι σταθερή αξία για ψάρι δίπλα στο κύμα, το Kylix (τηλ. 6932-596757) του σεφ Νικόλα Τσακαλογιάννη, μια πιο σύγχρονη πρόταση σε όμορφο ταρατσάκι της Ιουλίδας, ενώ η ταβέρνα Το Καμπί (τηλ. 22880-31211) είναι μια καλή αφορμή για να βρεθείτε στην ομώνυμη παραλία.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

•Aigis Suites (τηλ. 22880-21825, www.aigisuites.com) στην πλαγιά πίσω απ’ το Βουρκάρι. Συνδυάζει την εκπληκτική θέα με το αστείρευτο κέφι των ιδιοκτητών του και τις άνετες πολυτελείς σουίτες. Ιδανικό έστω και για ένα απογευματινό ποτό δίπλα στην πισίνα. Από 180 ευρώ.

•Κea Village (τηλ. 6972-243330, www.keavillage.gr). Πάνω από την Ιουλίδα, με πανοραμική θέα έως τη θάλασσα, πισίνα, σύγχρονη αρχιτεκτονική που ενσωματώνει παραδοσιακά στοιχεία, αυτόνομο εστιατόριο και φιλική ατμόσφαιρα. Από 95 ευρώ το δίκλινο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ

Καθημερινά δρομολόγια με συμβατικό πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου (1 ώρα, 12,50 ευρώ η απλή μετάβαση).

ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Αν… τολμάτε τις ανοιξιάτικες βουτιές, ο Οτζιάς, ο Κούνδουρος και το Κουνδουράκι με τις υποδομές για θαλάσσια σπορ προσφέρονται για οικογένειες, καθώς διαθέτουν ξαπλώστρες, ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Στην Ιουλίδα θυμίζουμε ότι δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και πραγματικά μπορείτε να απολαύσετε το γαλακτομπούρεκό σας ήσυχοι πάνω στο κεντρικό σοκάκι, με τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα. Μια όμορφη κι αυθεντικά τζιώτικη αυλή με δέντρα και παιδική χαρά είναι αυτή που μοιράζονται το Καφέ Βαράδι (με παραδοσιακούς μεζέδες, αλλά και σνακ) και το Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κέας, λίγο έξω από την Κορησσία (τηλ. 22880-22481).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή