Spa με ιστορία

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γηραιά Ήπειρος φημίζεται για τις λουτροπόλεις της, από το Vichy και το Bath έως το Baden-Baden.  

BATH

Αγγλία

Το πόσο ανεπτυγμένη λουτρική κουλτούρα είχαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι το καταλαβαίνει κανείς στη βρετανική πόλη Μπαθ, όπου βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά λουτρά (το οποίο βέβαια υπέστη αρκετές παρεμβάσεις στη διάρκεια των αιώνων). Το συγκρότημα χτίστηκε πάνω σε θερμές πηγές, απ’ όπου αναβλύζει νερό 46°C, ενώ στην ίδια τοποθεσία πιθανολογείται ότι λατρευόταν η κελτική θεότητα Sulis, την οποία οι Ρωμαίοι συνέχισαν να λατρεύουν ως Sulis-Minerva. Τα λουτρά είναι επισκέψιμα, αλλά μόνο για περιήγηση.

* Αξιοθέατα: Το γοτθικό Αββαείο και το The Jane Austen Centre, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της θρυλικής Αγγλίδας συγγραφέα, η οποία έζησε στο Μπαθ.

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Το αεροδρόμιο του Μπρίστολ απέχει 31 χλμ. από το Μπαθ.   

* Ρίξτε μια ματιά: thermaebathspa.com


MONTECATINI TERME

Ιταλία

Spa με ιστορία-1

Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR

Προσφιλής επιλογή εκδρομής για τους τουρίστες της Τοσκάνης που μένουν στη Φλωρεντία, στην Πίζα, στη Σιένα ή στη Λούκα, το –σχετικά μικρό– Montecatini Terme είναι η επιτομή της ιταλικής λουτρόπολης, με το πρώτο spa της περιοχής να αναφέρεται σε έγγραφο του 14ου αιώνα. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά λουτρά του Montecatini Terme είναι το Terme Tettuccio, στο οποίο οι επισκέπτες κάνουν ποσιθεραπεία ακούγοντας παράλληλα όπερα.

* Αξιοθέατα: Η –εντυπωσιακά μοντέρνα– εκκλησία Basilica of Santa Maria Assunta και η διαδρομή με το τελεφερίκ προς το Montecatini Alto.

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Το αεροδρόμιο της Πίζας απέχει από το Montecatini Terme 50 χλμ.

* Ρίξτε μια ματιά: termemontecatini.it


VICHY

Γαλλία

Spa με ιστορία-2

Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR

Βρίσκεται στην καρδιά της Γαλλίας και φημίζεται για το ιαματικό νερό του, που διαχρονικά λειτουργεί σαν μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας – την περίοδο της Μπελ Επόκ ειδικά, οι Ευρωπαίοι επισκέπτονταν μαζικά την πόλη για υδροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Η ομώνυμη εταιρεία καλλυντικών, που στα προϊόντα της χρησιμοποιεί νερό από τις τοπικές πηγές, βοηθάει το Vichy να διατηρεί ακέραια τη φήμη του.  

* Αξιοθέατα:Το πάρκο Napoléon III, όπου μαζεύονται περιπατητές και ποδηλάτες, και το Musée des arts d’Afrique et d’Asie, όπου παρουσιάζονται εκθέματα εθνογραφικού ενδιαφέροντος – γλυπτά, πίνακες και έπιπλα.

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο:  Το αεροδρόμιο Clermont-Ferrand απέχει 60 χλμ. από το Vichy.

* Ρίξτε μια ματιά: vichy-spa-hotel.fr


ΚARLOVY VARY

Τσεχία

Spa με ιστορία-3

Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR

Το πλέον διάσημο ιαματικό θέρετρο της δυτικής Βοημίας με τις 13 μεγάλες και τις 300 μικρότερες θερμές πηγές είναι το Κάρλοβι Βάρι (ή Βάρι για τους Τσέχους). Ήδη από τον 14ο αιώνα ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατασκεύασε το πρώτο spa, ενώ γύρω στον 19ο αιώνα η πόλη εξελίχθηκε στον απόλυτο λουτρικό προορισμό της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Ξεχωριστό αρχιτεκτόνημά της είναι η φονξιοναλιστική κατασκευή Hot Spring Colonnade, που χτίστηκε προς τιμήν του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν και στεγάζει τον πιο εντυπωσιακό θερμοπίδακα της πόλης.

* Αξιοθέατα: To Μουσείο Γυαλιού Moser (εκτός από περιήγηση στα εκθέματα, αξίζει να περάσετε και από τον χώρο του εργοστασίου για να δείτε την παραγωγική διαδικασία) και ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου με τους χρυσούς τρούλους.

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο: To Karlovy Vary Airport απέχει 6 χλμ. από το κέντρο.

* Ρίξτε μια ματιά: karlovyvary.cz


HEVIZ

Ουγγαρία

Spa με ιστορία-4

(Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Στη ναυαρχίδα των ουγγρικών λουτροπόλεων βρίσκεται η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή θερμική λίμνη. Με θερμοκρασία 24°C-38°C (που επιτρέπει χειμερινό μπάνιο), έγινε ιαματικός προορισμός τον 18ο αιώνα, όταν μια οικογένεια Κροατών ευγενών αποφάσισε να ερευνήσει επιστημονικά τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού (οι οποίες ήταν εμπειρικά γνωστές στον ντόπιο πληθυσμό).   

   

* Αξιοθέατα: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και το Héviz Market για κεντροευρωπαϊκές νοστιμιές, λαχανικά τουρσί ή σος καυτερής πιπεριάς.   

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Το Héviz–Balaton Airport απέχει 18 χλμ. από την πόλη.

* Ρίξτε μια ματιά: heviz.hu


SPA

Βέλγιο

Spa με ιστορία-5

(Φωτογραφία: Dagmar Schwelle/laif)

Οι φίλοι του spa πρέπει να περάσουν για προσκύνημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους από τη βελγική λουτρόπολη, που έχει δώσει την ονομασία της στα ιαματικά θέρετρα και στις υπηρεσίες ευεξίας εν γένει. Το Spa είναι χτισμένο σε κοιλάδα της Αρντέν και οι ιδιότητες του νερού του είναι γνωστές ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ. Στην πορεία του χρόνου έζησε μεγάλες στιγμές, στέγασε το πρώτο καζίνο του κόσμου (1763) και φιλοξένησε τσάρους και συγγραφείς, από τον Αλέξανδρο Δουμά μέχρι τον Βίκτωρα Ουγκό.

* Αξιοθέατα:Το Parc de Sept Heures με το χαριτωμένο περίπτερο της εποχής του Λεοπόλδου Β΄ και το πρωτότυπο Musée de la Lessive, που αφηγείται την ιστορία της μπουγάδας μέσα από… πλυντήρια, κλινοσκεπάσματα και παλιές συσκευές σιδερώματος.

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Το αεροδρόμιο της Λιέγης απέχει 55 χλμ. από το Spa.

* Ρίξτε μια ματιά: thermesdespa.com


BADEN – BADEN

Γερμανία

Spa με ιστορία-6

Φωτογραφία: Markus Kirchgessner/laif

Η λουτρόπολη της Βάδης-Βυρτεμβέργης στα περίχωρα του Μέλανα Δρυμού, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, διατηρεί την παλιομοδίτικη αστική ομορφιά της, που ανέκαθεν προσείλκυε μέλη της καλής κοινωνίας. Σήμα κατατεθέν της είναι οι δώδεκα θερμές πηγές ηλικίας 12.000-17.000 χρόνων, απ’ όπου αναβλύζει νερό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (56°C-68,8°C). Η ιστορία λέει ότι την περιοχή επισκεπτόταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας, για να απαλύνει τους πόνους από τα αρθριτικά του.  

* Αξιοθέατα: Το μουσείο Frieder Burda (με έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης) και το πάρκο Lichtentaler Allee. 

* Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Το αεροδρόμιο Καρλσρούης/Μπάντεν-Μπάντεν απέχει 16 χλμ. από την πόλη.

* Ρίξτε μια ματιά: visit.baden-baden.de 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή