Μέτσοβο | Ιωάννινα: Ηπειρώτικο μεγαλείο

Μέτσοβο | Ιωάννινα: Ηπειρώτικο μεγαλείο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα χωριά διατηρούν τόσο δυνατή και ζωντανή σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό τους όσο το Μέτσοβο. Σε κάθε επίπεδο. Από τους γηραιότερους κατοίκους του, τους οποίους θα συναντήσετε καθημερινά ντυμένους με την παραδοσιακή ενδυμασία, έως τη στιβαρή αρχιτεκτονική των λιτών πέτρινων κτιρίων με τις σκεπές από πλάκες.

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (τηλ. 26560-41084), γνωστό και ως Αρχοντικό, λειτουργεί από το 1955, στεγάζεται στο αναστηλωμένο Αρχοντικό Τοσίτσα και ζωντανεύει με τα κειμήλιά του τη ζωή περασμένων αιώνων. Όπλα και σπαθιά, ανεκτίμητα υφαντά και κεντήματα, κοσμήματα, ενδυμασίες, ακόμα και χρυσοκέντητες σέλες θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο. Στις παρακαταθήκες του βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα και του Ευάγγελου Αβέρωφ οφείλεται όλο το σημερινό μεγαλείο του Μετσόβου. Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (averoffmuseum.gr) είναι ένα μικρό θησαυροφυλάκιο τέχνης, με έργα Ελλήνων εικαστικών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη κ.ά. να αποτελούν τη μόνιμη συλλογή, ενώ διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις.

Στα σοκάκια και στις πλατείες του χωριού οι ταβέρνες υπόσχονται ποιοτική κρεατοφαγία, συνοδευόμενη από ηπειρώτικες γεύσεις, όπως οι φημισμένες πίτες. Είναι γεύσεις που θα σας «κρατήσουν» λίγο παραπάνω στο τσουχτερό κρύο, σε υψόμετρο 1.150 μ.

Μέτσοβο | Ιωάννινα: Ηπειρώτικο μεγαλείο-1

Το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ προσφέρει μια ευφρόσυνη εμπειρία σε πολλά επίπεδα. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Την εμπειρία του Μετσόβου θα απογειώσει ένα ποτήρι κρασί στο Ξενοδοχείο-Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ (katogiaveroffhotel.gr). Μην παραλείψετε μια ξενάγηση σε ένα από τα πιο σύγχρονα και ενδιαφέροντα από αισθητικής άποψης κελάρια της χώρας, που φιλοξενεί πάνω από 1.200 δρύινα βαρέλια. Βιντεοπροβολές από τα στάδια παρασκευής του κρασιού, ο υποβλητικός φωτισμός και, φυσικά, οι ετικέτες του θα κάνουν την επίσκεψή σας αξέχαστη εμπειρία. Ο ξενώνας δίπλα του ενσωματώνει ηπειρώτικα στοιχεία, όπως υφαντές μαξιλάρες και άλλα διακοσμητικά σε ένα περιβάλλον σύγχρονης άνεσης και ποιοτικής φιλοξενίας. Υπόσχεται πλούσιο ελληνικό πρωινό και θα σας κερδίσει με την ευγένεια των ανθρώπων του. Για όλους αυτούς τους λόγους το Μέτσοβο είναι από τα πιο αξιόλογα χωριά της Ελλάδας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT