Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις περιορίσετε σύμφωνα με τους experts

Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις περιορίσετε σύμφωνα με τους experts

Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν άγχος, όμως υπάρχουν τρόποι για να τις αποφύγουμε δουλεύοντας πάνω σε αυτές. Η Vogue καταγράφει τις συμβουλές για να τις αντιμετωπίσουμε

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρνητικές σκέψεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, επηρεάζουν την ψυχολογία μας και προσθέτουν επιπλέον δόσεις άγχους, όμως τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχει τρόπος να μάθετε να τις διαχειρίζεστε. Και πολύ περισσότερο όταν αυτά τα μοτίβα σκέψης επαναλαμβάνονται και μάλιστα αυτοματοποιούνται, δημιουργώντας μια τάση να σκέφτεστε πάντα άσχημα σε οποιαδήποτε καθημερινή κατάσταση.

«Το ψυχικό φορτίο μπορεί να γίνει αφόρητο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνουμε εκατομμύρια ερεθίσματα και βιώνουμε εκατομμύρια καταστάσεις που μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπιες έως σοβαρές και από θετικές έως αρνητικές. Μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, αρχίζουν να μας συμβαίνουν πράγματα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σε αυτήν την αναζήτηση εξηγήσεων, κάνουμε αρνητικές εκτιμήσεις για αυτά τα γεγονότα. Όταν συμβαίνει αυτό, όλες αυτές οι καταστροφικές σκέψεις αποκτούν περισσότερη δύναμη και επισκιάζουν τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν», εξηγεί η ψυχολόγος Adela Berrozpe, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UIC Barcelona, η οποία περιγράφει αυτή τη συσσώρευση αρνητικών σκέψεων ως «βουνό ψυχικών υπολειμμάτων».

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει αυτή η εκτίμηση που κάνουμε για την πραγματικότητα ή αυτή η συνεχής αρνητική προσμονή που μας οδηγεί στο να ανησυχούμε και να υποφέρουμε για πράγματα πριν συμβούν, όμως αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε αυτές τις σκέψεις. «Αυτό είναι ξεκάθαρα δυνατό. Έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε μοτίβα σκέψης και επομένως, συναισθήματα και συμπεριφορές. Αν υπάρχει κάτι πραγματικά προκλητικό στον άνθρωπο, αυτό είναι η δυνατότητα αλλαγής. Το άτομο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία αναγκάζεται να νιώσει, να σκεφτεί και να κάνει κάτι με διαφορετικό τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις ενεργούμε μηχανικά και είναι δύσκολο να το αφήσουμε πίσω. Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε πάνω στα συναισθήματα και να αφήσουμε το άτομο να ανακαλύψει μόνο του ότι έχει την ικανότητα να αφήσει πίσω του αυτά τα πρότυπα και κατά κάποιο τρόπο, να ξαναγεννηθεί με νέες ιδέες ή σκέψεις. Αλλάζει μέσα από μια πλήρη προσωπική εμπειρία, όχι με μια ομιλία ή μια συμβουλή, που μας τη δίνει κάποιος», εξηγεί ο Juan José López Jurado, ψυχολόγος στο Mundopsicólogos.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Vogue

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή