Power nap: Πώς θα βελτιώσετε την ποιότητα ύπνου σας;

Power nap: Πώς θα βελτιώσετε την ποιότητα ύπνου σας;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του power nap σας.

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός και απαραίτητος και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας στη ζωή μας καθώς μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μια μελέτη, η οποία εξέτασε τις νυχτερινές συνήθειες περισσότερων από 8.000 συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί κοιμούνταν μόνο 5,91 ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο το 2023 – από 6,11 ώρες το 2022 και 6,19 το 2021. Και δεν είναι μόνο πόσο κοιμούνται. Η ποιότητα του ύπνου τους έχει επίσης επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Εάν έχετε υποφέρει ποτέ από διαταραχή ύπνου, θα ξέρετε πόσο πολύ μπορεί να σας επηρεάσει την επόμενη μέρα. Εκτός όμως από το να αισθάνεστε νωθροί, εξαντλημένοι, με έλλειψη συγκέντρωσης και ακόμη και με όρεξη για ανθυγιεινά τρόφιμα, ο τακτικός ύπνος κακής ποιότητας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα πάντα, από την καρδιά μέχρι την υγεία του εγκεφάλου και να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Αν και ο μεσημεριανός ύπνος είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους στην παιδική ηλικία, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι, εάν προσεγγιστεί σωστά, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι μια αποτελεσματική υποστήριξη. Εκτός από την τόνωση της γνωστικής λειτουργίας, ένα power nap μπορεί να βελτιώσει την εδραίωση της μνήμης, να επανεκκινήσει την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα και να μειώσει τα συναισθήματα κόπωσης και αδράνειας. Μια προειδοποίηση όμως, αν και οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε προσωρινά προβλήματα ύπνου, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον σωστό βραδινό ύπνο. Εάν υποφέρετε από αϋπνία ή σοβαρές διαταραχές ύπνου, είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε ιατρική βοήθεια.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Είναι σημαντικό να τηρείτε τους χρυσούς κανόνες του μεσημεριανού ύπνου και το να γνωρίζετε πότε πρέπει να κοιμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να κοιμηθείτε αργότερα από τις 15:00, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τον νυχτερινό σας ύπνο και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως βρίσκουν ότι η κούραση τους χτυπά μετά το μεσημεριανό γεύμα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά, οπότε αν αυτό σας ταιριάζει, στοχεύστε να το κάνετε  μετά το γεύμα.

Αφού αποφασίσετε πότε πρέπει να κοιμηθείτε, ήρθε η ώρα να υπολογίσετε ακριβώς πόση ώρα θα πρέπει να διαρκεί ο ύπνος σας. Για αυτό πρέπει να σκεφτείτε τους κύκλους ύπνου. Όταν κοιμάστε για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, περνάτε από αρκετούς κύκλους ύπνου, καθένας από τους οποίους διαρκεί συνολικά περίπου 90 λεπτά και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά στάδια. Τα δύο πρώτα στάδια είναι ο ελαφρύς ύπνος, ο οποίος αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του ύπνου και είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τις κινητικές δεξιότητες. Ακολουθεί βαθύς ύπνος, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της ανοσίας, την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών από τον εγκέφαλο και την αποκατάσταση και αναδόμηση των μυών. Το τελικό στάδιο είναι το REM που σχετίζεται με τη μνήμη, τα όνειρα και τη δημιουργικότητα και βοηθά στην ενεργοποίηση του μυαλού και του σώματος. Όσον αφορά τον μεσημεριανό ύπνο, ιδανικά θέλετε να παραμείνετε στους δύο πρώτους κύκλους ύπνου και να ξυπνήσετε προτού εισέλθετε στο τρίτο στάδιο, που σημαίνει ότι ρυθμίζετε το ξυπνητήρι του ύπνου σας για 15 έως 20 λεπτά. Το να το αφήσετε στο βαθύ στάδιο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθροί και αποπροσανατολισμένοι, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να ξυπνήσετε από το στάδιο.

Τοποθεσία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή