Έξι οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης

Έξι οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέτρηση των λιπιδίων ανήκει, πλέον, στις ετήσιες εξετάσεις ρουτίνας. Συγκεκριμένα, συνήθως μετρούνται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης και των κλασμάτων αυτής, δηλαδή της LDL: χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, της συχνά αποκαλούμενης «κακής χοληστερόλης» αλλά και της HDL: υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης ή αλλιώς «καλής χοληστερόλης».

Η καλή (HDL) φαίνεται να είναι προστατευτική έναντι της αθηροσκλήρυνσης και της εμφάνισης βλαβών στις αρτηρίες, σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εξι τρόποι μείωσης της χοληστερίνης

  1. Περιορισμός στην κατανάλωση ζωικών λιπών από τη βρώση κατεργασμένου κρέατος και αλλαντικών.
  2. Περιορισμός τροφών υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο, υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών τυριών και γαλακτοκομικών. Γενικά επιδιώκεται η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης με φυτική π.χ. του κόκκινου κρέατος με όσπρια.
  3. Κατανάλωση τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά).
  4. Η αποφυγή αυξημένης λήψης υδατανθράκων (σιρόπια, ζάχαρη κ.λ.π). Προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση των λιπών και την καλή διαχείριση της γλυκαιμίας και οδηγούν στη μείωση του σπλαγχνικού λίπους και στην εμφάνιση διαβήτη.
  5. Η απώλεια βάρους. Ακόμα και απώλεια της τάξης του 5% αποδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα. Επιδρά ευεργετικά στα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου, μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνει το επίπεδο ζωής.
  6. Ο ρόλος της άσκησης. Βοηθάει στην καλύτερη καύση που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αρκούν 30 λεπτά γρήγορου βαδίσματος, καθημερινά, έως πέντε φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή το κολύμπι μπορεί να επιφέρουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Απώλεια βάρους και διατροφική συμπεριφορά

Συνεπώς, η απώλεια βάρους, η άσκηση αλλά και η ποιοτική τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς συνιστούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας, ακόμα και σε ασθενείς που θα χρειασθούν επικουρική αντιλιπιδαιμική αγωγή, για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

*Γράφει ο Χάρης Πίτταρος, MD PhD, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή