Χυμός πράσου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το detox μυστικό των Γαλλίδων;

Χυμός πράσου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το detox μυστικό των Γαλλίδων;

Το πράσο έχει detox ιδιότητες και πολλά οφέλη για την υγεία. Η Vogue ζήτησε τις συμβουλές του διατροφολόγου για να το προσθέσουμε στην καθημερινή διατροφή.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πράσο είναι το diet food των Γαλλίδων. Το βράζουμε και πίνουμε τον χυμό του, είναι το μικρό μας μυστικό», είπε η Sylvie στην Emily στη δεύτερη σεζόν της σειράς Emily in Paris, όταν την σύστησε σε έναν client specialist. «Είναι ένα συχνό ρόφημα που πίνουμε και μας βοηθά να χάνουμε κιλά» συνεχίζει ο συνεργάτης της ο Julien.

Έτσι, το marketing move του team είναι να προσελκύσει την προσοχή των Αμερικάνων με ένα gold leek juice à porter ,«ένα θέμα για το οποίο θα μιλούσε και η Gwyneth Paltrow στο Goop» συνεχίζει η Emily.

Ο χυμός πράσου είναι ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί Γάλλοι την ημέρα τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι Ιταλοί με το ginger με λεμόνι το πρωί. «Το πράσο δεν τo προτιμάμε για τη γεύση του- εξηγεί ο σεφ Gabriel, επίσης από το Emily in Paris-, και εννοεί ότι τα οφέλη του είναι τόσα πολλά για την υγεία που είναι σημαντικό να το συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας.

Χυμός πράσου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το detox μυστικό των Γαλλίδων;-1
©Unsplash

Είναι όμως αλήθεια αυτό που είπε η Sylvie ότι το πράσο μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Η Vogue το συζήτησε με διατροφολόγο.

«Το πράσο είναι ένα λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες, με μόνο 29 kcal ανά 100 g, ένα ωμό ακατέργαστο προϊόν, που είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα και χρήσιμο στο να κάνει πιο νόστιμα τα φαγητά, χωρίς να χρειάζεται να το παρακάνετε με το αλάτι, εξηγεί η βιολόγος και διατροφολόγος Sara Anna Polimeno.

Από την πλευρά των μικροθρεπτικών συστατικών, το πράσο έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), καθώς και σε ασβέστιο και φώσφορο. Δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, το πράσο θεωρείται μια εξαιρετική λύση για να περιορίσει την πείνα και να ρυθμίσει το σάκχαρο, προάγοντας τον κορεσμό και περιορίζοντας την όρεξη».

Χυμός πράσου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το detox μυστικό των Γαλλίδων;-2
©Unsplash

Ποιες είναι οι λειτουργίες του; «Όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, έτσι και το πράσο ανήκει στην οικογένεια των λειριοειδών, και εκτός από πικάντικη γεύση, περιέχει θειούχες ενώσεις που φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Μεταξύ άλλων είναι ιδανικό και για την εγκυμοσύνη, χάρη στην παρουσία του φυλλικού οξέος, έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών, αλλά και της αλλισίνης, που προσφέρει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες.

Για να απολαύσετε πλήρως τις ιδιότητες αυτών των ενώσεων, συνιστάται να καταναλώνετε το λαχανικό ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο. Το πράσο δεν έχει ιδιαίτερες αντενδείξεις παρά μόνο σε άτομα αλλεργικά στην αλισίνη, που τους απαγορεύεται η κατανάλωση του.

Έπειτα υπάρχει και η επιλογή να το δοκιμάσετε σαν αφέψημα. «Βράστε νερό και προσθέστε μέσα το πράσο κομμένο σε κομμάτια, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, αλλά χωρίς να βγάλετε το πράσινο κομμάτι. Μετά από 30 λεπτά, μπορείτε να το πιείτε ζεστό ή χλιαρό και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τα βρασμένα πράσα για να ετοιμάσετε σούπες», συνεχίζει η Polimeno.

Χυμός πράσου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το detox μυστικό των Γαλλίδων;-3
©Unsplash

Το αφέψημα πράσου έχει εξαιρετικές διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. «Και αν ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για να βοηθήσει τον οργανισμό, ειδικά τους πιο κρύους μήνες»,εξηγεί η διατροφολόγος.

Τελικά είναι αλήθεια η μύθος αυτό που λένε οι  Γάλλοι ότι ο χυμός πράσου βοηθάει στην απώλεια βάρους;

«Το να μιλάμε για ιδιότητες αδυνατίσματος δεν είναι ακριβώς σωστό. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτό το χαρακτηριστικό σε ένα μόνο τρόφιμο, το οποίο, αντίθετα, βρίσκεται σε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και συνεχή σωματική δραστηριότητα».

Το πράσο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και είναι μια καλή αρχή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό είναι ένα σημαντικό μυστικό που κρατάμε από τους Γάλλους.

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή