Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας

Τα τέσσερα δεντρόσπιτα του θερέτρου είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να προκαλούν την ελάχιστη περιβαλλοντική ζημιά, με υλικά κατασκευής και διάκοσμου φυσικά όπως το ξύλο και η πέτρα.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μακριά φαίνεται ένα κοινό δεντρόσπιτο, αν και μεγαλεπήβολο, για παιδιά. Από κοντά και κυρίως από μέσα αποκαλύπτεται η πλήρης μαγεία μιας ξύλινης, πολυτελούς κατοικίας για αναψυχή, χτισμένης πάνω σε δέντρο, μέσα σε δάσος, αλλά όχι και σε βάρος του δάσους. 

Το θέρετρο Treeful, 90 λεπτά απόσταση από το αεροδρόμιο Νάχα της Οκινάουα, είναι όραμα και δημιουργία του Ιάπωνα επιχειρηματία και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Gala, Σατόρου Κικουγκάουα (Satoru Kikugawa), ο οποίος αν και μεγαλωμένος στο Τόκιο, έμαθε την αξία της φύσης επισκεπτόμενος κάθε καλοκαίρι το σπίτι τους στην εξοχή.

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-1
Φωτ.: Treeful 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-2
Φωτ.: Treeful 

Από παιδί ονειρευόταν ένα δεντρόσπιτο και πολύ μεγαλύτερος, φτασμένος επαγγελματικά πια, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Αφορμή στάθηκε ένα ταξίδι στο Βόρνεο. Όπως περιγράφει ο Κικουγκάουα, πετώντας πάνω από το νησί, είδε μια δασώδη περιοχή αποψιλωμένη. 

«Από οικονομικής άποψης καταλαβαίνω πως η πώληση ξυλείας αποφέρει ένα σταθερό εισόδημα, όμως, με μεγάλες επιπτώσεις για τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στην άγρια φύση. Οπότε σκέφτηκα έναν τρόπο μέσω του οποίου μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον και παράλληλα να έχουμε εισόδημα για τους ντόπιους» εξηγεί ο ίδιος. 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-3
Φωτ.: Treeful 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-4
Φωτ.: Treeful 

Παρότι είχε το όραμα, τού έλειπε η τεχνογνωσία για την κατασκευή και τις τεχνικές προϋποθέσεις ενός δεντρόσπιτου. Άρχισε να παρακολουθεί βίντεο στο YouTube και μετά από πολλές δοκιμές και περισσότερα λάθη, αποφάσισε να αγοράσει ένα κομμάτι γης σε δάσος της Οκινάουα. Όμως, αντί να κόψει δέντρα, εκείνος βρήκε αυτό που τον ενδιέφερε, περπάτησε γύρω του, το αγκάλιασε και άρχισε να χτίζει πάνω του

«Αρχικά, δεν είχα αρκετή υποστήριξη στο όνειρό μου. Πολλοί με έβλεπαν σαν έναν πλούσιο που αναζητά ένα χόμπι» παραδέχεται. 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-5
Φωτ.: Treeful 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-6
Φωτ.: Treeful 

Υπήρχε, όμως, ένας που πίστεψε στο όραμά του, η κόρη του Μάχα που, όπως λέει στο CNN, ο πατέρας της τής ενστάλαξε την αγάπη για τη φύση. 

Η Μάχα σπούδασε επιστήμη και πολιτική οικοσυστημάτων στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και στη συνέχεια συνόδευσε τον πατέρα της στα ταξίδια του στο εξωτερικό όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αντίστοιχα πρότζεκτ με δεντρόσπιτα. 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-7
Φωτ.: Treeful 

Ο Κικουγκάουα ολοκλήρωσε το πρώτο ξύλινο κατάλυμά του, το Spiral Treehouse, το 2014, στο εγχείρημα που σήμερα αποτελεί το Treeful και άνοιξε το 2021. 

Έκτοτε, το Treeful έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων -μεταξύ αυτών και ένα βραβείο Γκίνες για το χαμηλότερο δεντρόσπιτο στον κόσμο, φτιαγμένο μόλις 3,6 μέτρα στη βάση του δέντρου που το φιλοξενεί. 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-8
Φωτ.: Treeful 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-9
Φωτ.: Treeful 

Στη φύση από τη φύση

Όμως, το όραμα του ιδρυτή του Treeful υπερβαίνει τα (στενά) όρια της Ιαπωνίας. 

Ήδη, ο Κικουγκάουα συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Καμπότζης για ένα ανάλογο πρότζεκττ μέσα στο εθνικό πάρκο Πνομ Κούλεν, σε μία από τις πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας. 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-10
Φωτ.: Treeful 

Τα τέσσερα δεντρόσπιτα του θερέτρου είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να προκαλούν την ελάχιστη περιβαλλοντική ζημιά. Αντί για μεταλλικούς έχουν χρησιμοποιηθεί ξύλινοι πείροι στις δομές, τα δωμάτια διαθέτουν τουαλέτες κομποστοποίησης ενώ το νερό του πηγαδιού αποστειρώνεται με υπεριώδη ακτινοβολία, χωρίς τη χρήση χλωρίου.

Τα πατώματα και οι οροφές είναι κατασκευασμένες από κομμάτια ξύλου, ώστε να διαχέεται το φως του ήλιου στα δωμάτια και να μην εμποδίζεται από τα φυτά που βρίσκονται από κάτω. 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-11
Φωτ.: Treeful 

Δεν είναι παιδικά δεντρόσπιτα, αλλά πολυτελή καταλύματα στην άγρια φύση της Ιαπωνίας-12
Φωτ.: Treeful 

Ο διάκοσμος των δωματίων είναι κατασκευασμένος από πέτρες και κλαδιά δέντρων, ήδη πεσμένων στο δάσος. 

Τέλος, η Ντόνα, η κατσίκα του θερέτρου, διατηρεί τη βλάστηση και τα χορτάρια σε έλεγχο. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή