Μπαίνουν στο Temu, ψωνίζουν στο Amazon

Μπαίνουν στο Temu, ψωνίζουν στο Amazon

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού μεταξύ των κολοσσών του ηλεκτρονικού εμπορίου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών στην Ελλάδα για την Temu, την κινεζικών συμφερόντων πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει κατακλύσει τις οθόνες μας μέσα από μια σειρά προωθητικών ενεργειών. 

Αυτό προκύπτει από τις σχετικές αναζητήσεις στην Google, που έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του καλοκαιριού, έχοντας ξεπεράσει και τη Shein, που μέχρι πρότινος διατηρούσε τα «ηνία» έναντι της Amazon στην Ελλάδα.

Οι αναζητήσεις για την Temu άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα Ιουλίου, κατάφεραν να ξεπεράσουν την Amazon τον Σεπτέμβριο και τη Shein τον Οκτώβριο. 

Επισκέψεις πολλές, αλλά από αγορές πώς πάμε;

Οι «νέοι» του χώρου προσπαθούν να ανατρέψουν την πρωτοκαθεδρία της Amazon στις ηλεκτρονικές αγορές, όμως φαίνεται να βρίσκονται ακόμα πολύ πίσω από τον αμερικανικό κολοσσό, καθώς πάνω από 9 στους 10 επισκέπτες των ιστοσελίδων τους κοιτάζουν απλώς τη «βιτρίνα» χωρίς να περάσουν από το ταμείο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Similarweb, ο ιστότοπος της Shein είχε 28,6 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους επισκέπτες τον Οκτώβριο, 7,25% περισσότερους από ένα χρόνο νωρίτερα. Το ίδιο διάστημα, η Amazon είχε άνω των 268 εκατομμυρίων μοναδικών επισκεπτών, ενώ η νεοσύστατη –σχετικά με τις άλλες– Temu έφτασε τα 42 εκατομμύρια. 

Το ποσοστό των αγορών έναντι των επισκέψεων ανάμεσα στις εταιρείες, όμως, παρουσιάζει ένα τεράστιο «χάσμα». Ειδικότερα, η Amazon βρίσκεται στην κορυφή αυτού του μεριδίου, καθώς τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν πως το 56% των εκατομμυρίων επισκέψεων οδηγούν σε αγορές. Ποσοστό πολλές φορές πολλαπλάσιο των άλλων δύο ιστοσελίδων, καθώς οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα της Shein που κατέληξαν σε πραγματικές συναλλαγές μειώθηκαν στο 4,1% από 4,6% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ για την Temu μόνο το 4,5% αυτών κατέληξαν σε πραγματικές συναλλαγές.

Το Temu ξεπέρασε το Ebay στην Ευρώπη

Περνώντας στον τομέα των εφαρμογών για κινητά android και Apple, το νεοεισερχόμενο Temu κατάφερε τον Οκτώβριο να ξεπεράσει τον «βετεράνο» eBay στους συνολικούς μηνιαίους χρήστες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της data.ai, το Temu έφτασε τους 51 εκατομμύρια συνολικούς χρήστες στη γηραιά ήπειρο, ξεπερνώντας κατά 4 εκατομμύρια το eBay. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στις εφαρμογές αυτές, το Shein φαίνεται να διατηρείται στην πρωτιά, καθώς, έχοντας ξεπεράσει και αυτό το eBay από τον Απρίλιο του 2023, οι χρήστες της εφαρμογής από την αρχή του καλοκαιριού κυμαίνονται άνω των 60 εκατομμυρίων, ενώ τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 64 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή