ΠΟΛΗ

Παλιά και νέα ΔΕΘ επί τάπητος

palia-kai-nea-deth-epi-tapitos-2303316

Οχι τρία αλλά τέσσερα θα είναι τελικά τα κτίρια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που θα παραμείνουν την επόμενη μέρα της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου.

Στην απόφαση της διοίκησης της Helexpo – ΔΕΘ να διατηρηθεί το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλαί ντε Σπορ), ο Πύργος του ΟΤΕ και το κτίριο που στεγάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συμπεριλαμβάνεται και το περίπτερο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θύμιος Παπαγιάννης το 1963 για λογαριασμό της εταιρείας Esso Pappas, ένα κομψό δείγμα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού που σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη του. «Η διατήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου είναι μια απόφαση που λάβαμε εδώ και τρία χρόνια αλλά δεν την είχαμε ανακοινώσει μέχρι να δούμε την οικονομική πλευρά της αποκατάστασης. Θα δούμε τη χρήση του αργότερα», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Helexpo – ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση του κτιρίου ανέρχεται σε περισσότερα από 100.000 ευρώ.

palia-kai-nea-deth-epi-tapitos0
Το περίπτερο της Esso Pappas, που τελικά θα διατηρηθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης.

Το περίπτερο του Θ. Παπαγιάννη ήταν ένα από τέσσερα κτίρια για τα οποία διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, όπως ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ζητούσαν τη διατήρησή τους λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας. Τα εν λόγω κτίρια είναι τα περίπτερα 1 και 2 και τα Γραφεία Διοίκησης της ΔΕΘ, κτίσματα που φέρουν τις υπογραφές των αρχιτεκτόνων Δ. Τριποδάκη, Α. Συμεών, Εμ. Βουρέκα, Σπ. Στάικου κ.ά. και χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Βασίλης Κολώνας σημειώνει στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκη 1912-2012. Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας» (εκδ. University Studio Press) ότι από τη ΔΕΘ πέρασαν εκείνη την εποχή λαμπρές υπογραφές Ελλήνων αρχιτεκτόνων με κτίρια-εκθέματα, πολλά από τα οποία ισοπεδώθηκαν αργότερα, όπως του Α. Κωνσταντινίδη. «Θέλουμε τη διατήρηση ορισμένων αξιόλογων κτιρίων που κατασκευάστηκαν με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είναι μια επένδυση στην ιστορία της έκθεσης», μας λέει ο κ. Νικηφορίδης.

Η νέα ΔΕΘ

Ευρείες συναινέσεις έχει δημιουργήσει το σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ, μας λέει ο κ. Τζήκας, το οποίο έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς για διαβούλευση και θα αναρτηθεί δημόσια την τρέχουσα εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει τη συγκέντρωση των εκθεσιακών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε μια περιοχή του οικοπέδου και τη δημιουργία ενός «μητροπολιτικού πάρκου» στο 50% του χώρου, η μορφή του οποίου μένει να διευκρινιστεί. Τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν θεωρούνται από τη διοίκηση της ΔΕΘ προβληματικά και «κακοποιημένα» με αλλοιωμένο τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα και υπόγειοι χώροι στάθμευσης. «Πρόκειται για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Θεσσαλονίκης, ένα νέο τοπόσημο για την πόλη που πρέπει να προχωρήσει», τονίζει ο κ. Τζήκας. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ και μάλλον θα επιλεγεί ένα σχήμα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με χρόνο αποπεράτωσης –αν ο διαγωνισμός γίνει μέσα στο 2019– το 2026.