Ξεναγήσεις στο λιμάνι που αλλάζει

Ξεναγήσεις στο λιμάνι που αλλάζει

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν πλω ξεναγήσεις και διαλέξεις για την ιστορία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα συνεργασίας των «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την εποπτεία των δύο δημοτικών αρχών. Στις εκδηλώσεις που ξεκινούν στα τέλη Μαρτίου θα διερευνηθούν τα ίχνη του αρχαίου λιμανιού από τη νεολιθική εποχή, οι πρώτοι νεότεροι χρόνοι, το αστικό λιμάνι του 19ου αιώνα και η οργάνωση του αστικού χώρου, η βιομηχανική πλευρά του λιμένα με αναφορά σε σημεία-σταθμούς αλλά και η σύγχρονη λειτουργία του. Εμφαση θα δοθεί στην ανταπόκριση του λιμανιού ως πρώτου σημείου υποδοχής των μεταναστών τον Μάρτιο του 2015 και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στον Πειραιά και στην περιοχή γύρω από το λιμάνι.

Παράλληλα, το πρόγραμμα ενεργοποιεί και περιοχές περιφερειακά του λιμανιού με επισκέψεις σε σημεία που αποτελούν κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και ιστορίας, όπως στο ιστορικό καρνάγιο του Εμμανουήλ Ψαρρού και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Στο Δημοτικό Θέατρο θα γίνει μόνο μία δράση, μια μουσική παράσταση για τον «Ηχο του Πειραιά» με τη συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου» συμπίπτει με τη λήξη της «Πρωτεύουσας Βιβλίου» αλλά και με τη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί για την επόμενη μέρα του ΟΛΠ.

Σε ερώτηση της «Κ» για το εάν οι αλλαγές που προαναγγέλλονται, και για τις οποίες συνεχίζεται η διαβούλευση –και με το υπουργείο Πολιτισμού μεταξύ άλλων–, θα επηρεάσουν την πολιτιστική δραστηριότητα και χρήση του λιμένα, ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να είμαστε παρόντες και να ενεργοποιούμε το λιμάνι με κατεύθυνση προς τα μπροστά» και πρόσθεσε ότι το θέατρο έχει προγραμματίσει δράσεις σε συνεργασία με το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά για την επόμενη χρονιά.

Οπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η συντονίστρια της «Πρωτεύουσας Βιβλίου» Εριφύλη Μαρωνίτη, το πρόγραμμα του Πειραιά είναι η τέταρτη συνεργασία των δύο φορέων. Προηγήθηκαν η «Αγραφη Βιβλιοθήκη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η δράση «Ποίηση on the road» και οι «Επικίνδυνες λέξεις» με κείμενα συγγραφέων και ποιητών που λογοκρίθηκαν.

O χρόνος μετράει επίσης αντίστροφα για την ίδια τη διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που ολοκληρώνεται στις 23 Απριλίου και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του απολογισμού. Μέχρι σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν διοργανωθεί 500 δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του βιβλιοφιλικού θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή