ΠΟΛΗ

«Βίλα Αμαλία», το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά

26s1amalia
26s13amalia2

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναρωτήθηκε τι «έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα από την επέμβαση της Αστυνομίας στη “Βίλα Αμαλία”» κατηγορώντας έμμεσα τη σημερινή δημοτική αρχή ότι συναίνεσε σιωπηρά στην εκδίωξη των καταληψιών χωρίς να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο αξιοποίησης των κτιρίων. Στο στούντιο κανείς δεν γνώριζε αν ο υποψήφιος δήμαρχος έχει δίκιο ή άδικο, με αποτέλεσμα η μομφή να αιωρείται στον αέρα.

Στην πραγματικότητα το κράτος, και εν προκειμένω ο ιδιοκτήτης Δήμος Αθηναίων, ενήργησε στην περίπτωση των δύο κτιρίων της συμβολής των οδών Χέυδεν και Αχαρνών με πρωτοφανή ταχύτητα. Ετσι, ένα χρόνο μετά την αστυνομική επιχείρηση, το σχέδιο της αποκατάστασης του παλιού σχολικού συγκροτήματος και της άμεσης επαναλειτουργίας του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: μετά την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, το έργο με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε και η ανάδειξη του πλειοδότη αναμένεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην άνοιξη θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει εκ νέου ως σχολική μονάδα (λύκειο) τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τι προβλέπεται

Η μελέτη ανακατασκευής προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της περιμετρικής λιθοδομής, την κατεδάφιση όλων των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, «ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.λπ.». Επίσης, προγραμματίζεται ενοποίηση των δύο κτιρίων εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία ακολουθεί πιστά τις όψεις του κτιρίου, αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων στην αρχική τους μορφή και ανακατασκευή του κεντρικού κλιμακοστασίου στην αρχική του μορφή. Στα διατηρητέα κτίρια κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της λειτουργικής και αισθητικής έννοιας της εισόδου – κεντρικού χολ. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κεντρικό κλιμακοστάσιο ανακατασκευάζεται στην αρχική του μορφή, δεδομένου ότι κρίνεται απαραίτητη η πλήρης και αυθεντική αποκατάσταση του χώρου κεντρικού χολ – εισόδου ως βασικού στοιχείου του κτιρίου.

Κι αν στο τηλεοπτικό κοινό έγινε γνωστό ως «Βίλα Αμαλία», στις καρδιές χιλιάδων παλιών Αθηναίων ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η ιστορική έδρα του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων, ενός σχολείου-θρύλου, με πλήθος επωνύμων μαθητών που μεταστεγάστηκε εκεί το 1932 και λειτούργησε μέχρι το 1973. Τα κτίρια, και τα δύο νεοκλασικού ρυθμού, υπολογίζεται ότι χτίστηκαν στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα αν και το κτίσμα με «μέτωπο» στην οδό Αχαρνών 80 θεωρείται ελαφρώς μεταγενέστερο. Ο αρχιτέκτονας παραμένει άγνωστος, αν και μια πρόσφατη πληροφορία αποδίδει το κτίριο στον αρχιτέκτονα, μηχανικό ή εμπειροτεχνίτη Ηλία Μηνιάτη.