Αρχές Απριλίου η απόφαση του ΣτΕ για τον Εθνικό Κήπο

Αρχές Απριλίου η απόφαση του ΣτΕ για τον Εθνικό Κήπο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον Εθνικό Κήπο στο πλαίσιο του προγράμματος του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα του ICOMOS λίγες εβδομάδες πριν από την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου.

Η ετυμηγορία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που αναμένεται μέχρι τις αρχές Απριλίου, δεν θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης, αλλά σε περίπτωση θετικής έκβασης θα βάλει προσωρινά φρένο στα όσα σχεδιάζει ο οργανισμός του επιχειρηματία και συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου και έχει εγκρίνει ο Δήμος Αθηναίων. Υπενθυμίζουμε ότι στις προτάσεις περιλαμβάνονται μια σειρά από οκτώ σημειακές παρεμβάσεις με βάση κηποτεχνική μελέτη του διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech και η διοργάνωση διεθνούς μπιενάλε σύγχρονης τέχνης.

«Οι επεμβάσεις θα αλλοιώσουν όχι μόνο την ιστορική μορφή, φυσιογνωμία και βοτανική σύνθεση του Κήπου, αλλά παράλληλα θα επηρεάσουν δυσμενώς τη βιοκλιματική συμπεριφορά του στον άμεσο περιβάλλοντα αστικό χώρο», υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα το ελληνικό τμήμα του ICOMOS. «Ως ιστορικός τόπος που περικλείει και αρχαιολογικά ευρήματα, πρέπει να διαφυλάσσεται, χωρίς να ανασηματοδοτείται ως τουριστικός πόλος έλξης. Επιπλέον, η εισβολή νέων χρήσεων και δράσεων θα αλλοιώσει το ήρεμο περιβάλλον του ως χώρου περισυλλογής και ανάπαυσης. Θεωρείται δε βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στο πρόσθετο βάρος της επισκεψιμότητας».

Οι κινήσεις του ΝΕΟΝ

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρείται βέβαιο ότι η πρώτη υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος στον Εθνικό Κήπο. Γι’ αυτόν τον λόγο το ΝΕΟΝ προγραμμάτισε και πάλι σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου έκθεση τον Μάιο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick.

Σε σχέση με το διπλό πρότζεκτ του Κήπου, εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί στον Δήμο Αθηναίων η ολοκληρωμένη πρόταση του ΝΕΟΝ για την Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης. Επίσης, προς το τέλος του μηνός θα κατατεθεί και η οριστική πρόταση για το κηποτεχνικό σκέλος. Αρχικά είχε κατατεθεί η αρχική μελέτη, έγιναν οι παρατηρήσεις και τα σχόλια από τη Διεύθυνση Πρασίνου και βάσει αυτών άλλαξαν κάποια σημεία της αρχικής πρότασης. Στη συνέχεια, οι δύο αυτές προτάσεις του ΝΕΟΝ θα κατατεθούν από τον Δήμο Αθηναίων στο υπουργείο Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή