Αθηναϊκά μυστικά

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από το Open House Athens, Σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας, όμως η διάθεση που μας προκάλεσε να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε μέρη της πόλης που δεν γνωρίζαμε συνεχίζεται.

Στη γειτονιά της Πατησίων είχαμε την ευκαιρία να μπούμε σε διάφορα κτίρια, ανάμεσά τους το νεοκλασικό στην Κύπρου 43 όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο του 21ου Δημοτικού Σχολείου. Φοιτητές Αρχιτεκτονικής αλλά και παιδιά του σχολείου μάς μύησαν στην ιστορία του κτιρίου με τον τεράστιο φύκο στην είσοδο, ο οποίος χρονολογείται από το 1896.  Μάθαμε ότι το 1916 το σπίτι έγινε κλινική νευρικών νοσημάτων με διευθυντή τον γνωστό ψυχίατρο της εποχής Σιμωνίδη Βλαβιανό (τα εγγόνια του οποίου επισκέφθηκαν το κτίριο κατά τη διάρκεια του Open House) αλλά και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το πώς ήταν τότε η περιοχή. Εκείνο το Σαββατοκύριακο ήταν ένα έναυσμα για να «ανοίξουν» τα μάτια μας στην κρυμμένη ομορφιά της Αθήνας. Χώροι ανοιχτοί στο κοινό, άλλοι κλειστοί η εγκαταλελειμμένοι, όμως ο καθένας περιπλανώμενος στην πόλη συναντάει αυτό που έχει ανάγκη κάθε φορά.

Πριν από λίγες ημέρες έτυχε να περνάω βιαστική από τη Ρηγίλλης. Στα αριστερά μου ένιωσα κάτι να με ωθεί να επιβραδύνω. Η θέα της Παλαίστρας του Λυκείου του Αριστοτέλη, ένας χώρος που έχει καθυστερήσει να ανοίξει στο κοινό, αληθινό ησυχαστήριο στο κέντρο που θα απολαμβάναμε ειδικά τώρα την άνοιξη. Ενα από τα άλλα «αθηναϊκά μυστικά» που ανακάλυψα είναι πως η Μονή Αστερίου, ένα βυζαντινό εκκλησάκι χτισμένο και κρυμμένο από το 900 μ.Χ. σε ένα ξέφωτο σε ύψος 500 μέτρων σε πλαγιά του Υμηττού, επαναλειτουργεί ύστερα από πολύ καιρό (οι λειτουργίες του Πάσχα θα τελούνται λίγο νωρίτερα από ό,τι συνήθως). Απρόβλεπτη και ανεξάντλητη η ομορφιά της Αθήνας μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή