Στοές που αλλάζουν την όψη της πόλης και στοές που έγιναν φαντάσματα του εαυτού τους

Στοές που αλλάζουν την όψη της πόλης και στοές που έγιναν φαντάσματα του εαυτού τους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις πολλές Ωραίες Κοιμωμένες της Αθήνας βρίσκει κανείς και τις παλιές στοές της. Κάποιες γνώρισαν δόξα, άλλες φυτοζωούν, άλλες διατηρούν ακόμη λίγη κίνηση. Δύσκολα, όμως, βρίσκει κανείς πραγματικά ατμοσφαιρικές στοές στην Αθήνα, όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά είναι μετρημένες. Στην καρδιά του κέντρου έχουμε τη Στοά Νικολούδη απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Εχει ξαναβρεί τη χαμένη ομορφιά της, χάρη στην αποκατάσταση που έκανε η Alpha Bank. Και λίγο παρακάτω η Στοά Αρσάκη. Και οι δύο συνδέουν τη Σταδίου με την Πανεπιστημίου, είναι σαν αστικές αλέες.

Στη Στοά Αρσάκη και γενικότερα στο συγκρότημα του Αρσακείου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας θα πάει κανείς και στο Θέατρο Τέχνης, επί της Πεσμαζόγλου, αλλά και στα λίγα πια καταστήματα που έμειναν τόσο στην ίδια τη Στοά όσο και στην κάποτε πολύ φιλόδοξη Στοά του Βιβλίου.

Η πρόσφατη εμπειρία προκλήθηκε από συζητήσεις μεταξύ φίλων με θέμα το αθηναϊκό κέντρο. Μοιραία η συζήτηση έφτασε και στη Στοά Αρσάκη και στα άδεια καταστήματα του ευρύτερου κέντρου. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και τον κινηματογράφο «Ορφέα», που κατεδαφίστηκε το 1987 για να ξαναβρεί το συγκρότημα του Τσίλλερ την αρχική μορφή του.

Μέσα στη στοά υπάρχει ακόμη (έστω και σε άλλη, μικρότερη θέση) το ιστορικό κατάστημα του Κοκκώνη με τις σημαίες, όπως και η «Καθημερινή», που πολλοί αναγνώστες μας επισκέπτονται. Και ένα-δυο ακόμη καταστήματα. Υπάρχει, φυσικά, μια αύρα μελαγχολίας, ιδίως αν μπορεί να φέρει κανείς στον νου την εικόνα της Στοάς πριν από λίγα μόλις χρόνια. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην κάποτε φιλόδοξη Στοά του Βιβλίου, που οδηγεί και στην ωραία ταράτσα, όπου βρίσκεται το Polis Art Cafe. Κάποτε η Στοά του Βιβλίου –ως βραχίονας της Στοάς Αρσάκη προς την οδό Πεσμαζόγλου– έσφυζε από ζωή, η αίθουσα στο υπόγειο είχε καθημερινές εκδηλώσεις, μερικές φορές και το μεσημέρι και το βράδυ, και κόσμος πολύς μπαινόβγαινε και κυκλοφορούσε σε όλο το συγκρότημα που καταλαμβάνει ένα τεράστιο τετράγωνο. Σε αναμονή της ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας, πολλά σημεία στο αθηναϊκό κέντρο είναι φαντάσματα του εαυτού τους. Η Στοά Αρσάκη είναι μία αθηναϊκή εκδοχή γκαλέριας ή passage ή arcade, και με το υαλοστάσιό της διαχέει ένα ευχάριστο, φιλτραρισμένο φως. Η σημερινή της όψη απελευθερώνει τη φαντασία που της ξαναδίνει τη ζωή που σήμερα της λείπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή