Με «σκαλωσιές» τα Αισχύλεια

Με «σκαλωσιές» τα Αισχύλεια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε ίσως να είναι ο σκελετός μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης, αλλά οι σκαλωσιές που μπήκαν τις τελευταίες μέρες στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας μάλλον δεν θα αφαιρεθούν σύντομα. Ούτε η ειδική σήμανση που θα απαγορεύει την είσοδο στα παλιά εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια του κοινού.

Φαίνεται πως το γραφικό βιομηχανικό «σκηνικό» έκαμψε τις αντιστάσεις των διοργανωτών που με τα χρόνια «άπλωσαν» τις εκδηλώσεις των Αισχυλείων σε χώρους που δεν τους είχαν παραχωρηθεί.

Επειτα από καταγγελίες, η Υπηρεσία Δόμησης (πρώην Πολεοδομία) της Ελευσίνας έλεγξε τη στατικότητα των κτιρίων και των χώρων που έχει παραχωρήσει η Εθνική Τράπεζα –ο κύριος ιδιοκτήτης του ακινήτου– στον Δήμο Ελευσίνας για τη διεξαγωγή των Αισχυλείων. Η παραχώρηση της τράπεζας αφορά μέρος του χώρου και συγκεκριμένα το πρώην Διοικητήριο της Ελαιουργικής, το παλιό θυρωρείο που χρησιμοποιείται ως κυλικείο, τις αποθήκες και τον χώρο όπου έχουν κατασκευαστεί οι κερκίδες του θεάτρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», από τον έλεγχο της Πολεοδομίας διαπιστώθηκαν ρήγματα και ζημίες στους εξωτερικούς τοίχους, τα κουφώματα και τη στέγη του Διοικητηρίου, ενώ στους υπόλοιπους χώρους (εσωτερικοί-βοηθητικοί χώροι, θέατρο) δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές βλάβες που να εγκυμονούν κινδύνους. Για το Διοικητήριο, η Πολεοδομία ζητεί την αποκατάσταση των βλαβών και τη συνολική επισκευή του κτιρίου, ενώ προσωρινά και μόνο για τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα επιτραπεί η χρήση και η είσοδος στους χώρους του μετά την τοποθέτηση στηριγμάτων και σκαλωσιάς. Για τα κτίρια πίσω από το θέατρο τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν με περίφραξη και ειδικά πανιά απομόνωσης που θα καλύψουν τις σκαλωσιές.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανεστάλη η λειτουργία του χώρου από τις αρχές Ιουλίου και απαγορεύεται η πρόσβαση στο έργο της Δανάης Στράτου «Κάτω από τη γη πάνω από τα σύννεφα». Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ελευσίνας κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες, ώστε να ξεκινήσει το φεστιβάλ των Αισχυλείων στις 23 Αυγούστου – αν και ο χώρος δεν θα είναι πια ο ίδιος. Μετά τις αλλαγές και τις διευθετήσεις του χώρου το κοινό θα έχει πρόσβαση μόνο στο Διοικητήριο, στους βοηθητικούς χώρους και στο θέατρο ακολουθώντας μια προκαθορισμένη διαδρομή.

Ο θεσμός των Αισχυλείων συνδέθηκε με το Παλαιό Ελαιουργείο και την εικόνα της παλιάς σαπωνοποιίας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούσαν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, παρ’ όλο που αυτά τα κτίρια δεν συμπεριλαμβάνονταν στο παραχωρητήριο της Εθνικής Τράπεζας.

Μετά την αυτοψία, η Πολεοδομία ζήτησε να απαγορευτεί η πρόσβαση εντός και πλησίον των κτιρίων που γειτνιάζουν με τον παραχωρημένο χώρο με ειδική σήμανση, καθώς αυτά έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ελευσίνας Γεώργιο Τσουκαλά, θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή