Στο Σισλί επιβιώνει η μνήμη της Ρωμιοσύνης

Στο Σισλί επιβιώνει η μνήμη της Ρωμιοσύνης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγεται αταίριαστο να τοποθετεί κανείς το επίθετο «φαντασμαγορικός» δίπλα στη λέξη κοιμητήριο. Οποιος όμως έχει περιδιαβεί το Σισλί στην Πόλη, το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο εκτός των συνόρων μας, δεν μπορεί παρά να το σκεφτεί. Αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής με δυτικότροπες και αρχαιοελληνικές κατασκευές, είναι ένα συγκινητικό κεφάλαιο ιστορίας του χαμένου, σήμερα, ελληνισμού. Δημιουργήθηκε το 1865, όταν οι μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ εγκαινίασαν μια περίοδο μεγαλείου για τους Ρωμιούς.

Μέσα στα χρόνια το Σισλί ταυτίστηκε με τη μοίρα τους: δέχθηκε στην παντοτινή του «αγκαλιά» τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, αλλά στα γεγονότα του 1955 βανδαλίστηκε, ενώ από τη δεκαετία του ’60 και μετά έζησε την απίσχνανση της Ρωμιοσύνης. Ερήμωσε και βρέθηκε σε επίφοβη θέση, καθώς αποτελεί εξαιρετικό μεσιτικό «φιλέτο», σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικοδομικά περιοχή. Ευτυχώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατάφερε τελευταία να ανακτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης.

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η κοινότητα Σταυροδρομίου του Πέραν με χρήματα από χορηγίες που έδωσαν Ελληνες ιδιώτες και με τη συμμετοχή της Εφοροεπιτροπής Σταυροδρομίου ξεκίνησαν την αποκατάσταση και συντήρηση των πρώτων 40 ταφικών μνημείων που έχουν γίνει από τρανούς Ελληνες και ξένους γλύπτες της εποχής εκείνης. Το έργο αυτό θα ήταν, όμως, ημιτελές χωρίς την αποκατάσταση του Κοιμητηριακού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Η κοινότητα Σταυροδρομίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος του έργου. Και την ερχόμενη Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, θα γίνουν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ναού, παρουσία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τη θεία λειτουργία αφιερωμένη στη μνήμη των ταφέντων.

O εκλεκτικιστικού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο, έργο του περίφημου Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλορί, κτίστηκε με δωρεά των αδελφών Στεφάνοβικ-Σκυλίτση. Η οικογένεια αυτή των ευεργετών ίδρυσε τα σχολεία Ζάππειο, Παλλάδιο, Ιωακείμειο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και συνεισέφερε στην ανέγερση της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Η αποκατάσταση είναι σπουδαία πρωτοβουλία, που κρατάει ζωντανό τον ελληνισμό της Πόλης. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη δεκάδες ελληνικά νεκροταφεία, αλλά το Σισλί είναι μακράν εκείνο που διαφυλάσσει όλους τους εθνικούς συμβολισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή