Αναζητώντας νέα θέα από τα μπαλκόνια της Πάτρας

Αναζητώντας νέα θέα από τα μπαλκόνια της Πάτρας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διαφορά μεταξύ νόμιμης και παράνομης τοιχογραφίας είναι οι άδειες – η τέχνη παραμένει τέχνη», λέει στην «Κ» ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος, ο ιθύνων νους πίσω από μία ομάδα που έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει την Πάτρα σε γκαλερί. Η Art in Progress, όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία «από τα σπλάχνα της κοινωνίας των πολιτών, με παιδιά από την ίδια την πόλη», δεύτερη χρονιά, το 2018, σχεδιάζει να ζωγραφίσει τους τοίχους της Πάτρας.

Το ανοικτό κάλεσμα προς τους Πατρινούς έχει γίνει και, όπως πληροφορούμαστε, επτά κτίρια, πολλά εξ αυτών εξαώροφα ή οκταώροφα, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε οι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες του δρόμου, που θα καλέσει η Art in Progress στην Πάτρα, να κάνουν τα… μαγικά τους. Μεταξύ των κτιρίων, και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το Art Walk, όπως ονομάζεται το φεστιβάλ τέχνης του δρόμου, θα πραγματοποιηθεί Μάιο και Ιούνιο του 2018, γι’ αυτό και η ομάδα έχει ήδη απευθύνει ανοικτό κάλεσμα, αλλά «ώς τότε υπάρχει πολύ τρέξιμο. Να πάρουμε υπογραφές και άδειες από τους συνιδιοκτήτες όλων των κτιρίων, από την αρχαιολογική υπηρεσία ή την πολεοδομία και, τελικά, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ώστε η Art in Progress να μετατρέψει την Πάτρα σε γκαλερί καθιστώντας την κόμβο τέχνης», όπως αφηγείται ο Κλεομένης Κωστόπουλος.

Αναζητώντας νέα θέα από τα μπαλκόνια της Πάτρας-1

Παράλληλο πρότζεκτ

Η πατρινή πρωτοβουλία, που έχει επανειλημμένως ταράξει τα στάσιμα συνδικαλιστικά νερά της εγχώριας τέχνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει οργανώσει ένα ολόκληρο, παράλληλο πρότζεκτ για την πόλη, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, εικαστικών, στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία όπου η οπτική επαφή του κατοίκου και του επισκέπτη με την τέχνη θα είναι αναπόδραστη. Σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίζεται με επιτόπιες καταγραφές των «μπαλκονιών» της Πάτρας (Ψηλαλώνια, σκαλοπάτια Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου κ.λπ.) αλλά και των εισόδων, εξόδων, πλατειών και παραλιακού μετώπου της πόλης, ο πολίτης και ο επισκέπτης της Πάτρας θα έχουν, αν όχι και απτική, σίγουρα οπτική επαφή με την υπαίθρια, αστική γκαλερί.

Η εξοικείωση

Ο Κλεομένης Κωστόπουλος, στην ερώτηση της «Κ» για τη σημερινή σχέση πολιτών και τέχνης του δρόμου, απαντά ότι οι Πατρινοί έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με αυτό το είδος καλλιτεχνικής παραγωγής. «Ενώ χρειάζονται “ψήσιμο” ώστε να αντιληφθούν ότι εμείς δεν κάνουμε tags και μουντζούρες αλλά τοιχογραφίες και να δεχθούν το έργο που τους προτείνουμε με ιστορική και γεωγραφική έρευνα της περιοχής και του κτιρίου –αλλιώς είτε δεν γίνεται το έργο είτε επιλέγεται άλλος καλλιτέχνης–, γενικώς έχουν αρχίσει να κάμπτονται οι… γκρίνιες. Συμβάλλουμε, όμως, και σε κάτι ακόμη, που δεν το συναντάς συχνά: φέρνουμε τους συνιδιοκτήτες των τεράστιων πολυκατοικιών ξανά κοντά. Στην προηγούμενη διοργάνωση, όταν τελειώσαμε την τοιχογραφία ενός κτιρίου, οι συνιδιοκτήτες αγκαλιάζονταν μεταξύ τους, χρόνια μετά, και μας ευχαριστούσαν που τους ξαναενώσαμε. Υπάρχουν κι αυτά…», λέει ο ίδιος.

​​Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο της Art in Progress αλλά και για το πώς μπορείτε να σχεδιάσετε τους τοίχους σας, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6948098744 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή να στείλετε email στο [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή