Η χαμένη Ανοιξη και οι επιπτώσεις της

Η χαμένη Ανοιξη και οι επιπτώσεις της

«Η άνοιξη είναι διαβόητα άστατη, όμως φέτος η μετάβαση έγινε γρηγορότερα απ' ό,τι συνήθως»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις βορειοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μάιος που μας πέρασε έφερε όλα τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού. 

Είχε υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν κατά τόπους τους 32 βαθμούς Κελσίου. Είχε φωτιές και ξηρασία, πρόωρο λιώσιμο των πάγων στα βουνά, πλημμύρες χαμηλότερα. 

«Η άνοιξη είναι διαβόητα άστατη, όμως φέτος η μετάβαση έγινε γρηγορότερα απ’ ό,τι συνήθως», σημειώνει ο Νικ Μποντ, κλιματολόγος στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Η αστάθεια αυτή αναμένεται να ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στα βορειοδυτικά δεν έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο άλλων εποχών, ωστόσο το χρονικό αυτό ορόσημο πλησιάζει, σύμφωνα με τον Μποντ. 

Μετά την αλλόκοτη έναρξη του 2023, σημειώνει ο ίδιος, η επιστημονική κοινότητα «εκτιμά, τώρα, περισσότερο απ’ ό,τι πριν, πως η άνοιξη μετράει». Χωρίς αυτήν, η επάρκεια νερού, τα οικοσυστήματα, η γεωργία, η υγεία ανθρώπων και ζώων, μεταξύ άλλων, αποσταθεροποιούνται. 

Οι επιπτώσεις σε φύση και άνθρωπο

Ως αποτέλεσμα της απουσίας Ανοιξης, ο κίνδυνος πυρκαγιών και ξηρασίας εντάθηκε.

Επιπλέον, όπως λένε οι ειδικοί, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι έτοιμο για τόσο πρόωρη ζέστη. Σε ένα φυσιολογικό εποχικό κύκλο, μέχρι να κορυφωθούν οι θερμοκρασίες το σώμα και η συμπεριφορά έχουν επαρκή χρόνο προσαρμογής. αυτό σημαίνει πως οι 32 βαθμοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι τον Μάιο, αλλά όχι τον Αύγουστο. Ενδεικτικά, οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως το κύμα ζέστης στα μέσα Μαΐου οδήγησε τουλάχιστον 160 περιστατικά στα επείγοντα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αριθμός τριάντα φορές μεγαλύτερος από το σύνηθες για την εποχή. 

Εκτός, όμως, από τους ανθρώπους, και τα ζώα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις θερμοκρασιακές αλλαγές. Πτηνά και έντομα που κάνουν νέα αρχή, άλλα βγαίνοντας από τον λήθαργο, άλλα μεταναστεύοντας, άλλα χτίζοντας φωλιές, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτα στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, αλλά και στις γενικότερες αλλαγές. 

Οι μόνοι ενδεχομένως ωφελούμενοι από την πρόωρη άνοδο της θερμοκρασίας είναι κάποιοι αγρότες με συγκεκριμένες καλλιέργειες (όπως της ντόπιας πατάτας), σημειώνει ο Μαρκ Πάβεκ, γεωπόνος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Προφανώς, η συρρίκνωση της Ανοιξης και οι εποχές εν γένει όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα δεν είναι μόνο αμερικανικό φαινόμενο. Η κλιματική κρίση έχει συμβάλλει στην παράταση κάποιων εποχών και στη συρρίκνωση άλλων, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν ενταθεί οι καύσωνες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του πλανήτη. 

Πηγή: The Atlantic 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή