Καύσωνας Κλέων: 44 βαθμοί Κελσίου στην Κρήτη, 40άρια σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας

Καύσωνας Κλέων: 44 βαθμοί Κελσίου στην Κρήτη, 40άρια σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας

Κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές πλήττουν πολλές περιοχές της Ευρώπης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές πλήττουν πολλές περιοχές της Ευρώπης σήμερα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν, με την παράλληλη «δαμόκλειο σπάθη» των προγνώσεων για καταιγίδες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα να κρατά σε επιφυλακή τις κατά τόπους αρχές.

Αντιμέτωπες με τον καύσωνα «Κλέων» ήρθαν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τριάντα τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, εκ των οποίων οι εφτά κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών. Στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας Κλέων: 44 βαθμοί Κελσίου στην Κρήτη, 40άρια σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας-1
Πηγή Meteo.gr

Η Ιταλία πλήττεται επίσης σφοδρά, και η χώρα προετοιμάζεται για ένα κύμα καύσωνα – ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα. Οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη και την Τοσκάνη, και να κορυφωθούν στους 46 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, σύμφωνα με την πρόγνωση του Il Meteo.

Στην Ισπανία, μια δασική πυρκαγιά στο νησί Λα Πάλμα υποχρέωσε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση της περιοχής, και τουλάχιστον 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το θερμόμετρο στη Μαδρίτη θα φτάσει τους 35C την Κυριακή, σύμφωνα με την Maxar Technologies.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, και οι ακραίες συνθήκες έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, πιέζοντας εμμέσως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλοντας στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Προς το παρόν ούτε ο Ιούλιος δείχνει σημάδια ύφεσης και το επόμενο κύμα καύσωνα από τη Βόρεια Αφρική, με την ονομασία Charon, αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε περιοχές της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, γεγονός που καταδεικνύει την κατεπείγουσα ανάγκη να μειωθούν κι άλλο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στον «αντίποδα», ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν μέχρι το βράδυ σε όλη τη Γερμανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διοργανωτές του Γουίμπλεντον έκλεισαν τη γραμμή έκδοσης εισιτηρίων για το τουρνουά τένις, εν μέσω προειδοποιήσεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόμενα με ανέμους και βροχές.

Με πληροφορίες από Meteo.gr και Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή