Στο «κόκκινο» οι ρύποι μία στις τρεις μέρες του χειμώνα

Στο «κόκκινο» οι ρύποι μία στις τρεις μέρες του χειμώνα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά πλέον η ατμοσφαιρική ρύπανση τον χειμώνα στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ρύπανση από τα φονικά αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα τις 30 από τις 90 ημέρες του φετινού χειμώνα. Μάλιστα το 60-70% των υπερβάσεων αποδίδεται στην καύση ξυλείας για θέρμανση. Ολα αυτά παρότι ο φετινός Ιανουάριος και Φεβρουάριος ήταν οι θερμότεροι των τελευταίων 120 ετών.

Χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Ecocity διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση στις ελληνικές πόλεις, στην οποία παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για τον φετινό χειμώνα στην Αθήνα. Οι εξειδικευμένες ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις της αιθαλομίχλης έγιναν το διάστημα 16 Δεκεμβρίου 2013 έως 24 Φεβρουαρίου 2014 από σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου (η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Δημόκριτος, το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ Πατρών και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης, Ιωαννίνων και Georgia Tech).

Οπως λοιπόν ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, με βάση το μέσο ημερήσιο όριο για τα ΡΜ10, τον φετινό χειμώνα σημειώθηκαν υπερβάσεις 8 ημέρες (αν εξεταστούν μόνο οι νυχτερινές μετρήσεις, τότε οι υπερβάσεις ανέρχονται σε 23). Ομως, το ίδιο διάστημα οι υπερβάσεις στις ημερήσιες τιμές των φονικών ΡΜ2,5 ξεπέρασαν τις 30 (με βάση τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, καθώς η Ε.Ε. δεν έχει θεσπίσει ημερήσιο όριο για τα ΡΜ2,5). Αυτό σημαίνει ότι μία στις τρεις ημέρες του φετινού χειμώνα το κέντρο της Αθήνας «πνίγηκε» στους ρύπους.

Μετρήσεις

Πού οφείλεται η ρύπανση; Οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου ήταν και ποιοτικές (δηλαδή ως προς τη σύσταση της αιθαλομίχλης) και τα αποτελέσματά τους καταρρίπτουν την προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να υποβιβάσει το φαινόμενο. Ενα 60-70% των υπερβάσεων οφείλεται στην καύση ξυλείας, ενώ συγκεκριμένοι χημικοί δείκτες κατέδειξαν και φέτος την καύση ακατάλληλων υλικών όπως κατεργασμένα ξύλα και πλαστικά. Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα επίπεδα του μαύρου άνθρακα και του βενζοπυρένιου, με τις συγκεντρώσεις του πρώτου να είναι ανάλογες εξαιρετικά ρυπασμένων πόλεων όπως το Πεκίνο! «Ο φετινός Ιανουάριος και Φεβρουάριος ήταν οι θερμότεροι των τελευταίων 120 ετών, ως προς τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία», ανέφερε ο κ. Γερασόπουλος. «Αν ο χειμώνας ήταν λ.χ. ανάλογος του 2003, τότε οι υπερβάσεις θα ήταν 2-3 φορές περισσότερες».

«Παρά τις προειδοποιήσεις είναι φανερή η πλήρης απουσία εξέτασης και αξιολόγησης των επιπτώσεων της αύξησης της τιμής του πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος από το Ecocity.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή