«Εφιάλτης» η καθυστέρηση στη διάγνωση καρκίνου

«Εφιάλτης» η καθυστέρηση στη διάγνωση καρκίνου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση στη διάγνωση αποδεικνύεται η μεγάλη ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας της χώρας μας για τους ασθενείς με καρκίνο. Οπως απάντησαν οι ίδιοι σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με την περίθαλψη και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα, η αρχική διάγνωση του καρκίνου από την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό έγινε κατά μέσον όρο έπειτα από δύο μήνες, ενώ σε ποσοστό που φτάνει το 21% δεν ήταν σωστή. Ως βασικές αιτίες καθυστέρησης αναφέρθηκαν η αναμονή στη διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και στην έκδοση των αποτελεσμάτων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Σοβαρό έλλειμμα καταγράφεται και στην πρόληψη. Μόνο σε ένα στα δέκα περιστατικά (11%) η διάγνωση ήρθε στο πλαίσιο συμμετοχής του ασθενούς σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ στο 53% των περιπτώσεων η διάγνωση έγινε στο πλαίσιο ελέγχου για άλλο πρόβλημα υγείας. Μάλιστα, σε δύο στους δέκα ασθενείς εντοπίστηκαν ήδη μεταστάσεις όταν έγινε η διάγνωση.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά αποτελέσματα της Πανελλαδικής Ερευνας All.Can που διενεργήθηκε το διάστημα Δεκέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019, σε 640 ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας. Αποτελεί μέρος της διεθνούς έρευνας All.Can, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να εντοπίσει τις ανεπάρκειες στην ογκολογική φροντίδα μέσα από την οπτική των ίδιων των ασθενών.

«Εφιάλτης» η καθυστέρηση στη διάγνωση καρκίνου-1

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των Ελλήνων ασθενών, απαιτούνται αλλαγές και ως προς την ενημέρωσή τους από τους επαγγελματίες υγείας. Στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία συμμετείχε το 25% των ασθενών και μόνο οι μισοί δήλωσαν ότι δέχθηκαν κατανοητές πληροφορίες για την πάθησή τους. Μόλις ένας στους τέσσερις δέχθηκε ψυχολογική υποστήριξη, ενώ ένας στους δύο δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία πληροφόρηση για τις υποστηρικτικές ομάδες ασθενών. Ερωτώμενοι, δε, εάν έλαβαν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα φροντίδας κατά τη διάρκεια που νοσούσαν, μόλις το 4% απάντησε θετικά.

Εννέα στους δέκα ασθενείς δήλωσαν ότι επιβαρύνθηκαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της νόσου, και το 26% δήλωσε απώλεια εργασίας. Το 60% είπε ότι χρειάστηκε να πληρώσει για τις εξετάσεις, το 57% για τη θεραπεία και το 20% για φάρμακα ή άλλα σκευάσματα. Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η συστράτευση των επιστημονικών εταιρειών της ογκολογικής κοινότητας (ογκολόγων-παθολόγων, ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, χειρουργικής ογκολογίας, νέων ογκολόγων, αιματολόγων κ.ά.), για τη δημιουργία της Ελληνικής Πλατφόρμας All.Can. Οπως και η αντίστοιχη διεθνής πρωτοβουλία, πρόκειται για μία πλατφόρμα διαλόγου που έχει σκοπό να αναζητήσει και να προτείνει στην πολιτεία ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημα της αποτελεσματικής διάθεσης των υφιστάμενων πόρων για την ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, το οποίο συμμετείχε στην πρωτοβουλία, Ιωάννης Υφαντόπουλος, πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι εν μέσω κρίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των πόρων που κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία –το οποίο φτάνει το 40-45%– δεν αποδίδει όφελος για τους ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή