Καθημερινή – Athens Health Summit: Τα μαθήματα της πανδημίας και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Καθημερινή – Athens Health Summit: Τα μαθήματα της πανδημίας και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Στα μαθήματα που αφήνει πίσω της η κρίση της πανδημίας, σε όσα το σύστημα υγείας θα πρέπει να κρατήσει από αυτή την περίοδο αλλά και στα κενά που αναδείχθηκαν και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» του Athens Health Summit που διοργανώνει η «Καθημερινή»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μαθήματα που αφήνει πίσω της η κρίση της πανδημίας, σε όσα το σύστημα υγείας θα πρέπει να κρατήσει από αυτή την περίοδο αλλά και στα κενά που αναδείχθηκαν και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» του Athens Health Summit που διοργανώνει η «Καθημερινή».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνδυαστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με τον πολύ ισχυρό ιδιωτικό τομέα υγείας της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας, διατηρώντας την προσβασιμότητα σε αυτές. Και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε σημαντικά, τόσο από το κράτος όσο και από δωρεές ιδιωτών.

Ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Yγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα διαχρονικά κενά και ελλείμματα τα οποία ανέδειξε η πανδημία, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τον οικογενειακό γιατρό, την κοινοτική φροντίδα, την κατ’ οίκον παρακολούθηση, την επείγουσα ιατρική, τις κλινικές λοιμώξεων στα νοσοκομεία, την εντατική θεραπεία, τη μετα-νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, την ιατρική της εργασίας, τη γηριατρική, την ανακουφιστική φροντίδα και την περιβαλλοντική υγεία. Προειδοποίησε παράλληλα για μία μη αναστρέψιμη τάση μετανάστευσης των επιστημόνων υγείας προς το εξωτερικό και από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό για τους νέους γιατρούς.

Ο Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας, σημειώνοντας ότι η κρίση ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει η υγεία ως προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ζωή. Τα χρήματα που δίνονται στο υπουργείο υγείας θα πρέπει να είναι μία επένδυση, όχι μία δαπάνη, σημείωσε.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Πέννυ Μπουλούτζα.

Ειδήσεις σήμερα

Καθημερινή, Athens Health Summit 2021 – Όλες οι εξελίξεις από τη δεύτερη ημέρα εργασιών

Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Καθημερινή – Athens Health Summit: Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα εργασιών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή