Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Η σημασία της εμπιστοσύνης για την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού, η ανάγκη τήρησης μέτρων όπως η χρήση μασκών για τον έλεγχο της πανδημίας και οι προοπτικές μετάβασης στην ενδημική φάση της COVID-19 κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη ημέρα του Athens Health Summit –του συνεδρίου με θέμα την υγεία–, που διοργανώνει η «Καθημερινή».

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημασία της εμπιστοσύνης για την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού, η ανάγκη τήρησης μέτρων όπως η χρήση μασκών για τον έλεγχο της πανδημίας και οι προοπτικές μετάβασης στην ενδημική φάση της COVID-19 κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη ημέρα του Athens Health Summit –του συνεδρίου με θέμα την υγεία–, που διοργανώνει η «Καθημερινή», στο Four Seasons Astir Palace.

Το συνέδριο άνοιξε με μια πανοραμική ματιά στην πανδημία, στις υγειονομικές αλλά και στις κοινωνικές της προεκτάσεις, από τον καθηγητή Φυσικών και Κοινωνικών Επιστημών του Yale, Νικόλα Χρηστάκη. Ο καθηγητής Χρηστάκης σημείωσε ότι η πανδημία της COVID-19 είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά στα 100 χρόνια». Ανέφερε ότι «οι πανδημίες ανέκαθεν ήταν εποχές απώλειας, αισθανόμαστε φόβο, έχουμε ψέματα και άρνηση», για να προσθέσει: «Πάντα κατηγορούμε κάποιον άλλον, αυτή είναι η συνηθισμένη αντίδραση των ανθρώπων σε καιρούς πανδημίας. Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα έχεις εμβολιαστεί είτε θα νοσήσεις».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής», τόνισε. Μέσα στο 2022, προέβλεψε, θα φτάσει η ανθρωπότητα στην ανοσία της αγέλης, μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμού και νόσησης. Στη συνέχεια –όπως είπε– στην «ενδιάμεση» φάση, ο κόσμος θα συνέλθει σταδιακά από το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πανδημίας. Στην τρίτη, μεταπανδημική φάση, από το 2024 και μετά, σύμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή, θα υπάρξει μια έκρηξη κοινωνικότητας, καλλιτεχνικής και ενδεχομένως σεξουαλικής έκφρασης, μετά την καταπίεση των lockdowns.

Ο υπουργός Υγείας, Αθ. Πλεύρης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των δεικτών εμβολιασμού τις τελευταίες εβδομάδες, ως προϊόν «των μέτρων και του φόβου», μιλώντας για 1,2 εκατ. κλεισμένα ραντεβού, που προσεγγίζουν τα επίπεδα Μαρτίου και Απριλίου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το υφιστάμενο κύμα θα είναι «το πιο δύσκολο», καθώς το ΕΣΥ καλείται να το διαχειριστεί «με την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή». Για την επόμενη ημέρα, τόνισε την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χαρακτηρίζοντας «ξεπερασμένη» τη λογική του αμιγώς κρατικού τομέα υγείας.

Η χρήση μάσκας

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Κλούγκε, ανέφερε ότι η Γηραιά Ηπειρος «βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας». Ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε τη σημασία η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να γίνεται «με βάση την επιστήμη και όχι την πολιτική» και σημείωσε ότι η COVID-19 επιδείνωσε τις διεθνείς ανισότητες και υπονόμευσε τον πολυμερισμό. Επί του πρακτέου, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο 48% των Ευρωπαίων φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. «Αν το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 95%, θα σώζαμε 164.000 ζωές στην Ευρώπη έως την 1η Μαρτίου», είπε.

Στη δική της παρέμβαση, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, εστίασε στην επιτυχία της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμών, με το 75% των ενήλικων Ευρωπαίων να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Αναφέρθηκε επίσης στη HERA, τη νέα αρχή για την ετοιμότητα απέναντι σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που έχει συσταθεί σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, εστίασε στα ειδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πληθυσμού (ηλικιωμένοι, καπνιστές, υπέρβαροι) που κατέστησαν τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στον νέο κορωνοϊό. Ανέδειξε, δε, ως προβληματικό το γεγονός ότι περίπου 25% των ηλικιωμένων και των ανοσοκατεσταλμένων στην Ελλάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τέλος, ο ιολόγος Πίτερ Πιοτ, ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν για την COVID-19, τόνισε τη σημασία ο εμβολιασμός να συμπληρωθεί από μέτρα, όπως η χρήση μασκών, ώστε να αποφευχθούν νέα γενικευμένα lockdowns στην Ε.Ε. Ανέδειξε επίσης τη συμβολή που θα έχουν στην αντιμετώπιση του ιού τα νέα αντιιικά χάπια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Καθημερινή Summits – Health, Ν. Χρηστάκης: Ο ιός είναι το πρόβλημα και όχι τα μέτρα

⇒ Καθημερινή 1st Health Summit – Ηλ. Μόσιαλος: Ετήσιες δόσεις κατά του κορωνοϊού το πιθανότερο σενάριο

⇒ Καθημερινή 1st Health Summit – Θ. Πλεύρης: Η ορθή επιλογή είναι να μείνουν ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία

⇒ Καθημερινή 1st Health Summit – Αδ. Γεωργιάδης: Έχουμε κοσμογονία επενδύσεων στην υγεία

⇒ Καθημερινή 1st Health Summit – Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 1 δισ. για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δυνατότητες για ΣΔΙΤ

⇒ Καθημερινή 1st Health Summit – Peter Piot: Με την τρίτη δόση θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός

⇒ Καθημερινή 1st Health Summit, έρευνα διαΝΕΟσις: Στόχος για τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν καλύτερα από τα ιδιωτικά

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή