ΥΓΕΙΑ

Καθημερινή, Athens Health Summit – Γ. Τσακίρης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο Athens Health Summit που διοργανώνει η Καθημερινή

Καθημερινή, Athens Health Summit – Γ. Τσακίρης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και θα έρθει θέλουμε – δεν θέλουμε καθώς όλα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ μοιραία θα συμπαρασύρει και την υγεία, δήλωσε ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Αξιοποιώντας Όλη τη Δυναμική του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», στο πλαίσιο του Athens Health Summit που διοργανώνει η Καθημερινή. 

Όπως επισήμανε, η ψηφιοποίηση του κλάδου της υγείας αφορά το αρμόδιο υπουργείο, όμως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση με χρηματοδότηση. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, στα 3 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια συμπεριλαμβάνονται μερικά πολύ σημαντικά έργα για την υγεία.

Η πανδημία συνέβαλε στη γρήγορη υιοθέτηση των τεχνολογιών και ένα κομμάτι αφορά και την υγεία, ενώ στόχος είναι η υγεία να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθότι βρίσκεται πίσω, παρά την εξαιρετική δουλειά της ΗΔΙΚΑ, τόνισε ο κ. Τσακίρης. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη τεχνολογία που δημιουργείται στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, τόνισε.

Χρ. Δήμας: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την πρώτη πολιτεία καινοτομίας

Στη σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα αναφέρθηκε και ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς αυτή η συνεργασία ήταν ο λόγος για τη γρήγορη κυκλοφορία του εμβολίου.

Σε αυτό που στάθηκε όμως ήταν στο πλαίσιο για την καινοτομία που υπήρχε μέχρι σήμερα. «Δεν ξέραμε τι είναι οι startups, για να ασκήσεις πολιτική πρέπει να ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις. Δεν υπήρχαν στοιχεία για τις εταιρείες, με το Elevate Greece έχουμε δώσει κίνητρα με τους angel investors, με δίκτυο από τράπεζες, με πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, με μέντορινγκ». Είπε επιπλέον ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την πρώτη πολιτεία καινοτομίας.

Ν. Τσούμα: 160.000 downloads στο MyHealth app

Από τη μεριά της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, επισημάνε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι γένους θηλυκού και έχει διττή σημασία, καθώς γέννησε ιδέες, εφαρμογές και καινοτομία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς λογισμικού με το 50% των εργαζομένων να είναι γυναίκες. Ερωτηθείσα, απάντησε ότι στην ΗΔΙΚΑ απασχολούνται σχεδόν 200 εργαζόμενοι οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι της τεχνολογίας.

«Είχαμε σχεδιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ό,τι ξέραμε, μέχρι που ήρθε η πανδημία οπότε οι χρόνοι μίκρυναν και δύο χρόνια μετά έχουμε δημιουργήσει ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες πολύ πιο σύντομα από ό,τι είχαμε σχεδιάσει. Είχαμε συντονισμό σε όλα αυτά από τον υπουργό κ. Πιερρακάκη», ανέφερε.

Ως προς την εφαρμογή MyHealth app, σημείωσε ότι ήδη έχουμε 160.000 downloads. Σε αναφορά της για τον ηλεκτρονικό φάκελο απάντησε πως είναι μια μακρά διαδρομή και το ζήτημα είναι τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στους πολίτες και τους γιατρούς. «Χρειάζεται σωστή εξαγωγή, κωδικοποίηση και ταξινόμηση», κατέληξε.

E. Schlosser: Σωστή αξιοποίηση των δεδομένων

Κλειθείσα να σχολίασει τα δομημένα δεδομένα η Eirini Schlosser, MSc, Σύμβουλος Κλινικών Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, Δ/νων Σύμβουλος Dyania Health, στάθηκε στη σωστή αξιοποίηση των δεδομένων. «Να αυξήσουμε την ταχύτητα των κλινικών μελετών κρατώντας όμως την ίδια προσέγγιση», επισήμανε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ήταν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πολλές χώρες στην ψηφιοποίηση των δεδομένων, όπως τις ΗΠΑ.

Αλ. Μπέρλερ: Έχουμε την ΗΔΙΚΑ, έχουμε τα χρήματα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο όπως Γερμανία και η Γαλλία

Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ, Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Γνώμων Πληροφορική ΑΕ, έκανε λόγο για ύπαρξη μιας εύρωστης, ικανής αγοράς που μπορεί να εκμεταλλευθεί τα εξαιρετικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ. Ως προς τον ηλεκτρονικό φάκελο, σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

«Έχουμε την ΗΔΙΚΑ, έχουμε τα χρήματα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο όπως Γερμανία και η Γαλλία για να πάμε πιο γρήγορα σε ένα σύστημα όπου όλες οι πηγές θα είναι συνδεδεμένες με διεθνή πρότυπα», δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Καθημερινή, Athens Health Summit 2021 – Όλες οι εξελίξεις από τη δεύτερη ημέρα εργασιών

Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Καθημερινή – Athens Health Summit: Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα εργασιών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr