Συμβουλές από «σούπερ ηλικιωμένους» για καλή φυσική κατάσταση
συμβουλές-από-σούπερ-ηλικιωμένους-562369525

Συμβουλές από «σούπερ ηλικιωμένους» για καλή φυσική κατάσταση

Αθλητές που αγωνίζονται στους φετινούς Εθνικούς Αγώνες Ηλικιωμένων στις ΗΠΑ μοιράζονται τα μυστικά τους για το πώς παραμένουν δραστήριοι, υγιείς και δυναμικοί

Harvard Health Publishing
Ακούστε το άρθρο

Φέτος, αθλητές άνω των 50 ετών από όλες τις ΗΠΑ θα συρρεύσουν στο Ft. Lauderdale της Φλόριντα, για να λάβουν μέρος στους Εθνικούς Αγώνες Ηλικιωμένων (NSG) – το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για ηλικιωμένους παγκοσμίως.

Οι αγώνες αυτοί, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, αναδεικνύουν κορυφαίους ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται σε 20 αθλήματα ολυμπιακού τύπου. Αυτοί οι «σούπερ ηλικιωμένοι» έχουν πλούσιο και ποικίλο υπόβαθρο. Πολλοί ασκούνται στο άθλημά τους εδώ και δεκαετίες, ενώ άλλοι χρειάστηκε να διακόψουν για μεγάλο διάστημα, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να επιστρέψουν. Κάποιοι ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα το εγχείρημά τους. 

Όλοι αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίζετε κι εσείς: να βρουν κίνητρο, να ξεπεράσουν τραυματισμούς και κωλύματα και να βρουν το είδος της προπόνησης που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ρωτήσαμε τρεις βραβευμένους με μετάλλια αθλητές τι έχουν μάθει στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού – και τι μπορείτε να μάθετε εσείς από αυτούς. 

Philipp Djang, κολύμβηση 

Ο Djang, 66 ετών, έχει κερδίσει 34 χρυσά και 8 ασημένια μετάλλια και έχει καταρρίψει 21 ρεκόρ στους αγώνες NSG σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες. 

Κινηθείτε κάθε μέρα. Κάντε κάθε μέρα κάτι που σας κουράζει. Η άσκηση για μένα είναι μια καθημερινή συνήθεια, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα η ίδια δραστηριότητα, γιατί η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής. 

Βρείτε την ομάδα σας. Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση και ευτυχία όταν συναντώ τους φίλους μου στην πισίνα και στο γυμναστήριο. Όταν έχεις μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεσαι τις ίδιες εμπειρίες, ο δεσμός που αναπτύσσεται έχει συνεργιστική κοινωνική επίδραση και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μακροχρόνιες φιλίες. 

Μάθετε τους διαφορετικούς τύπους πόνου. Υπάρχουν πολλοί τύποι και επίπεδα πόνου. Το «κάψιμο» που νιώθεις όταν προσπαθείς όσο πιο σκληρά μπορείς, είναι καλός πόνος. Ο κακός πόνος, όπως σε ένα διάστρεμμα, γίνεται αισθητός πολύ διαφορετικά. Μαθαίνοντας να τους διακρίνεις και βρίσκοντας πόσο μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου χωρίς να τον θέσεις σε κίνδυνο, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα πώς λειτουργούν ο νους και το σώμα. 

Βάλτε ποικιλία στις προπονήσεις σας. Η έννοια της περιοδικότητας είναι βασική στην προπόνησή μου. [Η περιοδικότητα συνεπάγεται προσαρμογή διάφορων μεταβλητών στη διάρκεια των ασκήσεων, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση και να δέχεται συνεχείς προκλήσεις το σώμα.] Για παράδειγμα, αλλάζω την απόσταση και την ένταση – γρήγορη κολύμβηση για μικρές αποστάσεις για να βελτιώσω την ταχύτητα και αργή κολύμβηση για μεγάλες αποστάσεις για να επικεντρωθώ στην τεχνική. 

Αγαπήστε αυτό που κάνετε. Θέτω αγωνιστικούς στόχους και μερικές φορές τους επιτυγχάνω. Αν όμως δεν τους επιτύχω, δεν πειράζει, αυτό δεν αποτελεί λόγο για να σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Το βασικότερο είναι να κάνετε πάντα κάτι επειδή σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα. 

Vince Obsitnik, τρέξιμο 

Ο 83χρονος Obsitnik τρέχει σε Μαραθωνίους από την ηλικία των 55 ετών. Κάλυψε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ενώ έχει τρέξει και στον Μαραθώνιο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ. 

Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας. Σημειώνω τις ημέρες της προπόνησης στο ημερολόγιο και το θέμα τελειώνει εκεί. Δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα και δικαιολογίες, ακόμα και αν νυστάζω ή δεν έχω διάθεση.

Κάντε διατάσεις. Πιστεύω ακράδαντα στις διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση. Μου τις έμαθε κάποιος πριν από 30 χρόνια και τις τηρώ ακόμη. Κάνω εννέα διατάσεις που καλύπτουν το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος. Οι διατάσεις που κάνω πριν από την προπόνηση είναι ήπιες, ενώ φυλάσσω τις πιο έντονες διατάσεις για το τελείωμα. Μείνετε στην κάθε διάταση για περίπου 30 δευτερόλεπτα. 

Θέστε προκλήσεις στον εαυτό σας. Όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις και ανταποκρίνεσαι θετικά σε αυτές, αποκτάς μια αισιοδοξία για τη ζωή, μια αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά αρκεί να προσπαθήσεις. Σήμερα, θέτω διαρκώς προκλήσεις στον εαυτό μου απλώς τρέχοντας μέρα παρά μέρα και συμμετέχοντας σε αγώνες. 

Αναλάβετε την ευθύνη της υγείας σας. Έχω αντιμετωπίσει πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας και έχω επιστρέψει στο τρέξιμο κάθε φορά. Πήρα την κατάσταση της υγείας μου στα χέρια μου και συμμετείχα ενεργά στη διάγνωση και στη θεραπεία. Πάντα έκανα ερωτήσεις στους γιατρούς, έως ότου βεβαιωθώ ότι κινούμασταν προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Πριν από δέκα χρόνια, οι γιατροί είπαν ότι χρειαζόμουν ολική αρθροπλαστική ισχίου και ότι δεν θα μπορούσα να τρέξω ξανά. Δεν μου άρεσε αυτό το συμπέρασμα. Έτσι, μετά από πολλή έρευνα, επέλεξα να κάνω αρθροπλαστική επιφανείας και από τότε τρέχω, χωρίς προβλήματα στο ισχίο.

Brian Hankerson, άλμα 

Ο Hankerson, 62 ετών, κατέχει το ρεκόρ σε αρκετές ηλικιακές κατηγορίες των αγώνων NSG στο άλμα εις ύψος, στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν. 

Θέστε μακροχρόνιους στόχους. Κάθε χρόνο θέτω συγκεκριμένους στόχους για τους διάφορους αγώνες στους οποίους θα λάβω μέρος. Στη συνέχεια οργανώνω ένα πρόγραμμα προπόνησης για να επιτύχω αυτούς τους στόχους. 

Είναι καλό να ξεκουράζεστε. Συνειδητοποιήστε τη σημασία που έχει η σωστή ανάπαυση και η ανάρρωση. Έχω μάθει πλέον να αναγνωρίζω πότε μου λείπουν η διάθεση και τα κίνητρα και πότε το σώμα μου χρειάζεται ανάπαυση. 

Αγαπήστε τον ανταγωνισμό. Μου αρέσει να προπονούμαι μαζί με αθλητές που είναι καλύτεροι από μένα. Για παράδειγμα, προπονούμαι συχνά μαζί με αθλητές σχολικών και κολεγιακών ομάδων και τους προκαλώ να παραβγούμε στο τρέξιμο και στο άλμα εις μήκος. Στόχος μου είναι να συναγωνιστώ μαζί τους, όχι να κάνω φιγούρα. 

Ζητήστε βοήθεια. Στις αρχές της αγωνιστικής μου καριέρας τραυματιζόμουν συχνά. Έμαθα ότι η σωστή προπόνηση είναι θεμελιώδους σημασίας. Για μένα, αυτό σήμαινε να προπονούμαι από επαγγελματίες που διαθέτουν κατάλληλη εκπαίδευση, πιστοποίηση και εμπειρία. 

Αποδεχτείτε ότι χρειάζεται χρόνος. Να έχετε υπομονή και να μην αποθαρρύνεστε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι ασκείστε και προπονείστε είναι ήδη πρόοδος από μόνο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT