Ozempic: Ο ΕΜΑ εξετάζει αν συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις

Ozempic: Ο ΕΜΑ εξετάζει αν συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις

Η παρασκευάστρια εταιρεία απαντά ότι οι μελέτες της για το Ozempic και το Saxenda, δεν έχουν δείξει σύνδεση με αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέψεις αυτοτραυματισμού

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΕυρωπαϊκή Eνωση εξετάζει αν τα σκευάσματα Ozempic και Saxenda για την απώλεια βάρους σχετίζονται με σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Η Ισλανδία έστειλε σχετική αναφορά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, παραπέμποντας τρεις σχετικές περιπτώσεις. Οι δύο πρώτες αφορούν αυτοκτονικές σκέψεις μετά τη χρήση των Saxenda και Ozempic, ενώ η τρίτη σκέψεις αυτοτραυματισμού μετά τη χρήση του Saxenda.

Το Saxenda, το οποίο χρησιμοποιεί τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, είναι ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους που εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση το 2014. Το Ozempic έχει εγκριθεί για χρήση από άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρησιμοποιεί το ίδιο δραστικό συστατικό, τη σεμαγλουτίδη με το Wegovy, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση το 2021.

Οι σκέψεις αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού δεν αναφέρονται ως πιθανές παρενέργειες στα σχετικά φυλλάδια οδηγιών των φαρμάκων, οπότε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα κάνει σχετική αξιολόγηση.

Αρχικά, θα αξιολογήσει τις πιθανές παρενέργειες σε σχέση με ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες σεμαγλουτίδη ή λιραγλουτίδη για απώλεια βάρους.

Eπειτα, θα εξετάσει κατά πόσο η αναθεώρησή θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. 

Η παρασκευάστρια εταιρεία Novo Nordisk δήλωσε ότι οι μελέτες της για το Ozempic και το Saxenda, δεν έχουν δείξει σύνδεση με αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέψεις αυτοτραυματισμού. 

«Η Novo Nordisk παραμένει βέβαιη για το προφίλ οφέλους-κινδύνου των προϊόντων και εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών», δήλωσε εκπρόσωπος της.

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή