Ασθενείς με ανθεκτικά μικρόβια νοσηλεύονται χωρίς προφυλάξεις

Ασθενείς με ανθεκτικά μικρόβια νοσηλεύονται χωρίς προφυλάξεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές δυσλειτουργίες στον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών μικροοργανισμών που ευθύνονται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καταγράφονται στα ελληνικά νοσοκομεία. Και αυτό, όταν οι λοιμώξεις εντός των νοσοκομείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ευθύνονται για 1.000 θανάτους ασθενών ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Υγείας μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η εφαρμογή του μέτρου του φυσικού διαχωρισμού των ασθενών με πολυανθεκτικούς οργανισμούς ανέρχεται μόλις στο 57%, και με μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα νοσοκομεία, που σημαίνει ουσιαστικά ότι τέσσερις στους δέκα ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ανθεκτικά σε αντιβιοτικά μικρόβια συνεχίζουν να νοσηλεύονται χωρίς ειδικές συνθήκες προφύλαξης μαζί με άλλους ασθενείς, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε εγκύκλιο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος προς τις υγειονομικές περιφέρειες και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 57% εφαρμογής του μέτρου φυσικού διαχωρισμού κρίνεται απολύτως ανεπαρκές για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και καλούνται οι διοικητές των ΥΠΕ να ενημερώσουν άμεσα για τα μέτρα που έχουν λάβει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «διαχωρισμός», κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι είτε γεωγραφικός είτε γίνεται με την ανάθεση σε συγκεκριμένους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές) της φροντίδας των ασθενών που έχουν προσβληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Επιπλέον, «ανυπάκουη» είναι μία στις τέσσερις διοικήσεις νοσοκομείων (δημόσιων και στρατιωτικών), καθώς δεν συμμετέχει στην επιτήρηση των πολυανθεκτικών μικροοργανισμών, όπως όφειλε με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «η συμμετοχή των δημόσιων και στρατιωτικών νοσοκομείων στην επιτήρηση των πολυανθεκτικών μικροοργανισμών είναι 76%, ποσοστό υψηλό, που απέχει όμως από την καθολική συμμετοχή των νοσοκομείων, όπως απαιτείται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο». Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία των νοσοκομείων που συμμετέχουν στην επιτήρηση, το 2014 καταγράφηκε μία πτωτική τάση στη μέση μηνιαία επίπτωση των βακτηριαιμιών από πολυανθεκτικούς οργανισμούς.

Με την εγκύκλιό του, ο γενικός γραμματέας εφιστά την προσοχή στις διοικήσεις των ΥΠΕ και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (υπεύθυνο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία) σχετικά με την εφαρμογή του «Εσωτερικού Κανονισμού Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών», αλλά και την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΕΛΠΝΟ «για τον υπολογισμό όλων των προβλεπόμενων δεικτών αξιολόγησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή