Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
τρία-αριστουργήματα-του-ζαν-μισέλ-μπα-562424734

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch

Τα νέα αυτά μέλη της «καλλιτεχνικής» οικογένειας Swatch Art Journey είναι εμπνευσμένα από εμβληματικούς πίνακες του αιρετικού Νεοϋορκέζου καλλιτέχνη...

Την περασμένη Δευτέρα κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένα έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά, το «El Gran Espectaculo» πωλήθηκε έναντι 67 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christies! (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ). Ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, μόλις 27 ετών, άφησε όμως πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη. Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία διήρκεσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τον θάνατό του το 1988. Τα έργα του είναι προκλητικά και μοιάζουν ακατέργαστα, ενώ, μέσα από μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης, διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ φαινομενικά αντιφατικών δυνάμεων όπως ο έλεγχος και ο αυθορμητισμός, η απειλή και η σοφία, η αστική εικονοποιία και ο πριμιτιβισμός. Το στυλ του Μπασκιά ενσαρκώνει τις αξίες και τις φιλοδοξίες της νεανικής, διεθνούς αστικής κουλτούρας.

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-1

Προτού ξεκινήσει την καριέρα του ως ζωγράφος, δημιουργούσε καρτ-ποστάλ εμπνευσμένες από το κίνημα της πανκ τις οποίες πουλούσε στον δρόμο ενώ έγινε γνωστός και για τα πολιτικο-ποιητικά γκράφιτι του που τα υπέγραφε ως SAMO. Οι πίνακές του καλύπτονται συνήθως με κείμενο και κώδικες κάθε είδους: λέξεις, γράμματα, αριθμητικά, εικονογράμματα, λογότυπα, σύμβολα χαρτών, διαγράμματα και άλλα στοιχεία, και περιλαμβάνουν πίνακες με πολλαπλά πάνελ και μεμονωμένους καμβάδες με εκτεθειμένα πλαίσια για τελάρα καμβά, ενώ η επιφάνεια είναι πυκνά καλυμμένη με γραφή, κολάζ και εικόνες.

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-2

 

Μικρά έργα τέχνης για τον καρπό

Χάρη στην Swatch και την πρωτοβουλία της Swatch Art Journey, η τέχνη, η οποία συνήθως απευθύνεται σε λίγους γνώστες του αντικειμένου και έχοντες το βαλάντιο να αγοράσουν, εκδημοκρατίζεται. Διάσημοι πίνακες κορυφαίων καλλιτεχνών που μόνο σε μουσεία μπορεί κανείς να θαυμάσει, μεταφέρονται πλέον στον καρπό του χεριού μας και μας ακολουθούν παντού.

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-3

Τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν επτά ρολόγια της Swatch σε συνεργασία με τέσσερα κορυφαία μουσεία του πλανήτη (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Μας είχαν όμως υποσχεθεί ότι τον Μάιο θα βλέπαμε κι άλλα. Τώρα λοιπόν η Swatch παρουσιάζει τρία ακόμη μικρά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από το έργο του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά.  

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-4
Hollywood Africans by Jean-Michel Basquiat, Swatch Art Journey 2023. Τιμή: 105 €

Η συλλογή Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT είναι ένας γεμάτος ζωντάνια φόρος τιμής στον αιρετικό Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη που τόλμησε να σπάσει τα όρια της συμβατικής τέχνης συμβάλλοντας στην αποδοχή από τους κριτικούς της street art κουλτούρας ως μορφής τέχνης.

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-5
Untitled by Jean-Michel Basquiat, Swatch Art Journey 2023. Τιμή: 105 €

Τρία ρολόγια και ένα Special σετ αποτυπώνουν το χαρακτηριστικό στυλ του Μπασκιά, γεμάτα με δυνατές εικόνες και κώδικες κάθε είδους. Κάθε ρολόι είναι ένα αριστούργημα από μόνο του και αναδεικνύει τις προκλητικές συνθέσεις και το ατρόμητο πνεύμα του καλλιτέχνη.

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-6
Ishtar by Jean-Michel Basquiat, Swatch Art Journey 2023. Τιμή: 105 €

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-7

 

Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT Set

Το σετ Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT περιλαμβάνει τα τρία ρολόγια από τη συνεργασία Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που δεν είναι διαθέσιμες στα άλλα ρολόγια αυτής της συνεργασίας.

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-8

Αυτό το σετ είναι περιορισμένης παραγωγής και προσφέρεται σε μοναδική συσκευασία που εμπνέεται από το έργο τέχνης του Μπασκιά. Ένα πραγματικά συλλεκτικό κομμάτι για κάθε φιλότεχνο!

Τρία αριστουργήματα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά γίνονται ρολόγια από την Swatch-9

Μάλιστα για τη φωτογράφιση της συλλογής η Swatch συνέδεσε την τέχνη του Μπασκιά με τη σύγχρονη παγκόσμια κουλτούρα του σκέιτμπορντ και του BMX. Οι αθλητές της Swatch Proteam, ο επαγγελματίας skateboarder και παγκόσμιος πρωταθλητής με το ελεύθερο πνεύμα Andy Anderson και ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του BMX Matthias Dandois βγήκαν στους δρόμους φορώντας ρολόγια της συλλογής αναδεικνύοντας τη συνέργεια μεταξύ τέχνης και αθλητισμού.

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Swatch εδώ.

Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή