Ευρωπαϊκό ταξίδι δράσεων πολιτισμού σε τέσσερα λιμάνια

Ευρωπαϊκό ταξίδι δράσεων πολιτισμού σε τέσσερα λιμάνια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία, η σύνδεση των πόλεων με τις προβλήτες των λιμανιών τους, μια ομάδα ανθρώπων που θα μοιραστούν δημιουργική ενέργεια. Αυτά και άλλα πολλά είναι το ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Heaven on Earth? », που έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία θεάτρου «Οδύσσεια», με την ηθοποιό Βάνα Πεφάνη και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου η Βάνα Πεφάνη θα έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή του έργου του προγράμματος, εμπνευσμένου από τον διάσημο συγγραφέα και ακτιβιστή Ζαν Ζενέ, ενώ οι πρόβες της παράστασης μαζί με τους Ισπανούς και Τούρκους συνεργάτες θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου. Η πρεμιέρα αναμένεται γύρω στις 7 Ιουνίου και οι παραστάσεις θα δοθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα και σε περιοδεία στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, του Πλίμουθ της Αγγλίας και στο ποτάμι της Σαραγόσα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα συμπόσιο στην Αθήνα, όπου θα παρευρεθούν όλοι οι συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βία και τρυφερότητα

«Το έργο που γράφω δεν είναι μόνο μια βιογραφία του Ζαν Ζενέ, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο που υπάρχει στα έργα του. Ενας κόσμος όπου η τρυφερότητα, η βία, η κατανόηση, το σκοτάδι, η επανάσταση, η καταπίεση, η σκληρότητα, αλλά κι ένας παράδοξος και ταυτόχρονα βαθύς ανθρωπισμός, συνυπάρχουν», αναφέρει σε συνομιλία της με την «Κ» η Βάνα Πεφάνη. «Οι ήρωές του είναι ναυαγοί, γιατί «ναυαγός» είναι ο καθένας που αποσπάστηκε από τη συνέχεια της ολότητας, τη θάλασσα στην προκειμένη περίπτωση, που είναι η κοινή μήτρα των πάντων και ξέπεσε στο λιμάνι, τον παραδοσιακό χώρο της «αμαρτίας». Γι’ αυτό και οι παραστάσεις μας θα γίνουν σε λιμάνια. Με επίκεντρο τον ίδιο τον συγγραφέα, οι ήρωες θα διασχίσουν τον χώρο και θα ταξιδέψουν στον χρόνο, χαμένοι σε μιαν άγνωστη πατρίδα, που με σκληρότητα επιφυλάσσει δυστυχίες και συνήθειες θανάτου στους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Πιστεύουμε ότι ο Ζαν Ζενέ, ως σημαντική φιγούρα της πολιτιστικής ιστορίας του 20ού αιώνα, είναι ένα ιδανικό θέμα για τα προγράμματα συνεργασίας πολιτισμού της Ε.Ε.».

Καθένας από τους συνεργάτες του «Heaven on Earth? » συναντάει τις διαφορετικές πλευρές της δυναμικής του Ζενέ. Η συντονίστρια Β. Πεφάνη θα συγκεντρωθεί στη δημιουργική γραφή, οι συνδιοργανωτές LaMov από την Ισπανία και οι Simya arts από την Τουρκία θα εξειδικευθούν στη χορογραφία και στο σωματικό θέατρο, ενώ το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ θα ασχοληθεί με ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και μειονότητες μέσω τεχνικών της περφόρμανς. Ειδικοί συνεργάτες στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται ενόψει των προβών (ήδη έχουν γίνει σε Ελλάδα, Αγγλία και Σαραγόσα, ενώ το επόμενο θα δοθεί στην Κωνσταντινούπολη) είναι οι Illustrations Confuses από τη Γαλλία για θέματα σύγχρονων προσεγγίσεων μιμικής και σωματικού θεάτρου και το Atelier Cuncheon από την Ιταλία που θα διδάξει τεχνικές σχετικά με τη χρήση του σώματος και της φωνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή